V polfinale evropskega pokala v slalomu na Slovaškem deset slovenskih čolnov

0
47

Liptovsky Mikulaš ta konec tedna gosti močno mednarodno tekmo za ECA evropski pokal v slalomu na divjih vodah, ki se je udeležuje tudi nekaj slovenskih slalomistk in slalomistov na divjih vodah. Uvodni dan so vsi uspešno preskočili prvo oviro in se uvrstili v polfinale.

Slovaška to soboto in nedeljo gosti mednarodno slalomsko tekmovanje, ki šteje za točke ECA evropskega pokala v slalomu na divjih vodah, hkrati pa je tudi generalka pred evropskim prvenstvom v tej kajakaški disciplini, ki bo v Liptovskem Mikulašu potekalo med 26. in 29. majem. Tokratne tekme se udeležujejo tekmovalci in tekmovalke iz 14 držav.

Priložnost za trening na progi na Slovaškem, ki so jo lani prenovili, so izkoristili tudi nekateri naši reprezentanti. V kvalifikacijah se je odlično odrezal Benjamin Savšek, ki je v močni konkurenci kanuistov zmagal. Na drugo mesto se je s 73 stotinkami zaostanka uvrstil Slovak Marko Mirgorodsky, ki je sicer imel dotik in s tem dodatni kazenski sekundi. Tretji je bil Italijan Raffaello Ivaldi. Brez težav se je v nedeljski polfinale uvrstil tudi Luka Božič, ki je bil v kvalifikacijah osmi.

Najštevilčnejša slovenska zasedba je bila tokrat med kajakašicami. Eva Terčelj je kvalifikacijsko vožnjo končala na četrtem mestu, pred njo so se zvrstile Avstrijka Corinna Kuhnle, Poljakinja Klaudia Zwolinska in Italijanka Stefanie Horn. S prvim kvalifikacijskim nastopom sta si napredovanje v polfinale zagotovili tudi Ajda Novak s sedmim časom in Eva Alina Hočevar z osmim. V drugem nastopu je bila uspešna še Lea Novak.

Med kanuistkami je bila najboljša Slovenka Alja Kozorog na desetem mestu, Eva Alina Hočevar pa se je v kvalifikacijah uvrstila mesto za njo. Tako kot v kajaku je tudi v kanuju Lea Novak mesto med polfinalistkami lovila v drugi vožnji, kjer je bila tretja in se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. Najhitrejše kanuistke kvalifikacij so bile Italijanka Marta Bertoncelli, Ukrajinka Viktoriia Us in Švicarka Alena Marx.

Med kajakaši imamo tokrat le enega predstavnika. Martin Srabotnik je v kvalifikacijah postavil 24. čas, tako da si je polfinale zagotovil že s prvim nastopom. Najboljši je bil domačin Jakub Grigar, na drugo mesto je priveslal Italijan Giovanni De Gennaro, na tretje pa Poljak Michal Pasiut.

V nedeljo sledijo polfinalne in finalne vožnje.

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=svkcanoe.2022050700