Pred slalomisti na divjih vodah debi na evropskih igrah

0
1059

V četrtek se bodo na kajakaški progi Kolna v Krakovu začele preizkušnje slalomistov na divjih vodah v okviru evropskih iger, ki bodo štele tudi za evropsko prvenstvo in kot kontinentalne evropske kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu prihodnje leto. Na Poljskem je trinajstčlanska slovenska ekipa.

Krakovska slalomska proga je eno izmed tradicionalnih prizorišč največjih tekmovanj v slalomu na divjih vodah. V preteklosti je že gostila številne tekme za svetovni pokal, pa članska, mladinska in U23 evropska prvenstva, svetovna prvenstva za mladince in mlajše člane in številne druge preizkušnje.

Tokratno prizorišče tako ni neznanka za najboljše evropske tekmovalke in tekmovalce na divjih vodah, ki bodo tokrat prvič nastopili na evropskih igrah, medtem ko je bil sprint na mirnih vodah vključen v obeh preteklih izvedbah iger v Bakuju in Minsku.

Na reki Visli je lani potekal svetovni pokal, kjer je kanuist Benjamin Savšek osvojil srebro, drugi pa je bil tudi Vid Kuder Marušič v kajakaškem krosu. V svetovnem pokalu je bil na stopničkah še Peter Kauzer, in sicer leta 2018. Še posebej lepe spomine na to progo ima mladi kanuist Nejc Polenčič, ki je leta 2019 tu postal svetovni mladinski prvak, Eva Alina Hočevar pa je bila takrat druga med kajakašicami.

Nastop na evropskih igrah bo tokrat nosil še večjo težo, saj bodo štele tudi kot evropsko prvenstvo, hkrati pa bodo evropske kontinentalne kvalifikacije za nastop na OI v Parizu. Kvalifikacijski sistem je nekoliko zapleten, saj bodo najprej upoštevali rezultate svetovnega prvenstva, ki bo septembra v Londonu. Nato bodo na podlagi kvalifikacijskih pravil za dodelitev preostalega mesta za evropske tekmovalce v vsaki izmed disciplin upoštevali rezultate, ki jih bodo tekmovalci, ki kvote za nastop na OI ne bodo prejeli po razvrstitvi na svetovnem prvenstvu, dosegli ta konec tedna v Krakovu.

Slovenske barve bodo zastopali kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič, kajakaši Peter Kauzer, Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar, kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, ki bo nastopila tudi v kanuju, kjer bosta tekmovali še Alja Kozorog in Lea Novak. V kajakaškem krosu so na startni listi kajakaši Vid Kuder Marušič, Tine Kancler in Peter Kauzer ter kajakašice Ajda Novak, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar.

Mladi celjski kajakaš Lan Tominc se je v preteklih dneh v Krakovu soočil z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je tudi pristal v bolnišnici, a se je že vrnil na brzice in treniral pred jutrišnjim debijem na evropskih igrah.

V četrtek se bo tekmovanje začelo s kvalifikacijskimi vožnjami kajakašev in kajakašic, popoldne pa bodo sledile še ekipne tekme v omenjenih kategorijah. V petek so na sporedu še kvalifikacijske vožnje kanuistov in kanuistk ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah. V soboto bomo spremljali polfinala in finala kajakašev in kajakašic ter kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu, v nedeljo pa se tekmovalni konec tedna zaključuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistov in kanuistk ter glavnim tekmovalnim delom na izpadanje v kajakaškem krosu.

Urnik in rezultate lahko najdete na: https://www.european-games.org/sports/canoe-slalom/

Spletni prenos tekmovanj: https://europeangames.tv/sports/canoe-slalom

PRENOS TV SLO 2:

Četrtek: 14.30

Petek: 13:25

Sobota: 12.05

Nedelja: 11:15 in 18.05

SLOVENSKA EKIPA

Kanu moški: Benjamin Savšek, Luka Božič, Nejc Polenčič

Kanu ženske: Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak

Kajak moški: Peter Kauzer, Lan Tominc, Žiga Lin Hočevar

Kajak ženske: Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak

Kajakaški kros moški: Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Peter Kauzer

Kajakaški kros ženske: Ajda Novak, Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar