Pred slalomisti na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah sta prvi pomembni tekmi sezone 2012.

0
225

Pred slovenskimi reprezentanti v slalomu na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah sta prvi pomembnejši tekmovanji v sezoni 2012. Med 9. in 13. majem bodo najboljši evropski slalomisti tekmovali v Augsburgu, le en teden za njimi, med 16. in 20. majem pa se bodo sprinterji na mirnih vodah v Poznanju na evropskih kvalifikacijah borili za preostala mesta na OI, kvalifikacijam pa bo sledila še tekma za svetovni pokal.

Do olimpijskih iger v Londonu nas loči le še nekaj več kot osemdeset dni, zato ne preseneča, da v mnogih državah tekmovalci nastopajo na izbirnih tekmah za sestavo olimpijskih ekip. V Sloveniji so slalomisti že opravili z delom izbirnih tekem, kjer si je mesto poleg predčasno kvalificiranega Kauzerja zagotovil še kanuist Benjamin Savšek, potnike na OI v konkurenci dvojcev in kajakašic pa bo dala boljša uvrstitev na evropskem prvenstvu v Augsburgu. Maja bodo na dodatnih olimpijskih kvalifikacijah nastopali tudi sprinterji na mirnih vodah. Poleg Špele Ponomarenko Janić, ki si je olimpijsko vozovnico zagotovila na lanskem svetovnem prvenstvu v Szegedu, se bodo v boj za nastop v Londonu podali še kajakaški dvojec Lovro Leban – Rok Kuk ter kajakaš Jošt Zakrajšek.

Slalomisti na EP z visokimi pričakovanji

Pričakovanja pred EP v slalomu, ki bo potekalo na olimpijski progi iz leta 1972, so kot običajno visoka. »To prvenstvo ima za del ekipe dvojno težo, saj si bodo poskušali pridobiti mesto na OI. Kot vsako leto na prvenstvo odhajamo z visokimi cilji. Ne gre pozabiti, da smo pred dvema letoma iz Bratislave prišli s tremi posamičnimi kolajnami, lani pa z naslovom evropskega ekipnega prvaka v konkurenci kajakašev. Reprezentanca je izjemno močna, saj imamo v vseh štirih kategorijah zelo izenačene tekmovalce, tako da smo lahko v vrhu tako v posamični konkurenci kot v ekipnih nastopih,« je povedal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Slovenska reprezentanca bo imela v vseh kategorijah po tri čolne, največ pozornosti pa bo najverjetneje usmerjeno v tiste tekmovalce, ki so se na prvenstvih izkazali že v preteklih sezonah. Med kajakaši bosta izmed slovenskih predstavnikov v ospredju evropski prvak iz leta 2010 Peter Kauzer in Jure Meglič, ki je bil na istem prvenstvu drugi. Slednji je na trening v Nemčijo kot prvi odpotoval že v torek, Kauzer pa se je šele v četrtek vrnil s treninga na olimpijski progi v Londonu: »Bilo je lepo, z izjemo vremena, saj sem končno občutil tipično angleško vreme. Bilo je težko sploh, ko sem videl, da je pri nas 30 stopinj Celzija, mi pa smo  imeli od 7 do 10 stopinj, veter, dež in nekaj toče. Ni se bilo ravno prijetno zbuditi in iti na trening, ampak kljub temu sem užival na progi, saj je voda zelo hitra in je vsak trening zabaven,« je povedal Kauzer, ki se pred EP predvsem veseli dejstva, da letos kajakaši ne bodo nastopali tudi v četrtfinalu, saj je bilo lani zanj to usodno, tako da je lahko nekaj utehe za polom v posamični konkurenci iskal le v naslovu ekipnih evropskih prvakov. Kauzerju in Megliču bo družbo delal še Janoš Peterlin, ki se je letos na izbirnih tekmah prvič uvrstil med najboljšo trojico kajakašev.

Olimpijsko vozovnico ima poleg Kauzerja zagotovljeno še kanuist Benjamin Savšek, ki se je prav tako ravno vrnil s treninga v Londonu: »Sedaj so prvi cilj OI in temu je prilagojen tudi program. Delam z zelo izkušeno ekipo, na čelu z Jožetom Vidmarjem, ki je bil tudi sam olimpijec, leta 2004 pa je bil v Atenah prisoten tudi kot trener. Je pa seveda pomembno tudi EP, kjer prav tako pričakujem dober rezultat. Glede na to, da že imam olimpijsko vozovnico, bo nekoliko lažje, a vseeno na EP ciljam na uvrstitev v finale, kjer želim doseči čim boljši rezultat.« Poleg Savška bosta na EP nastopila še Anže Berčič in Jure Lenarčič.

V nekoliko drugačni situaciji so kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter dvojca Luka Božič – Sašo Taljat in Dejan Kralj – Simon Hočevar. Ti na domačih izbirnih tekmah niso dosegli predvidenih štirih zmag, zato bo na OI odpotoval tisti, ki bo v posamični konkurenci dosegel boljši rezultat. »To EP ne bo povsem običajno. Že na običajnem je prisotnega nekaj pritiska, na tem pa ga bo verjetno še več. Želja je, da bi čim bolje odpeljala in si poskušala pridobiti mesto na OI. Moj glavni cilj je nastopiti čim bolj sproščeno,« se težke naloge zaveda kajakašica Eva Terčelj. Na dejstvo, da bo v Nemčiji treba pokazati najboljše vožnje opozarja tudi Dejan Kralj: »Taljat in Božič sta “klasa” v dvojcu, zato bova morala doseči svoj najboljši rezultat na EP v kategoriji dvojcev do sedaj. Ne bojiva se, bo pa dober dvoboj. Delava na tem, da bi čim bolje funkcionirala, na koncu pa bo šel najboljši.« Simon Hočevar, njegov partner v čolnu, pa dodaja: »V Tacnu sva naredila nekaj dobrih treningov in voženj, tako da bo sedaj to treba prenesti v Augsburg. Mislim, da bo zelo napeto.« Poleg omenjenih dvojcev bosta nastopila še Luka Slapšak in Urban Jarc, v konkurenci kajakašic pa bo veslala še Nina Mozetič.

Prvenstvo se bo v sredo začelo z otvoritvijo, v četrtek in petek bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa polfinala in finala.

Sprinterji na olimpijske kvalifikacije v Poznanj

Le nekaj dni za slalomisti pomembno tekmovanje na Poljskem čaka še sprinterje na mirnih vodah. Med 16. in 20. majem bo Poznanj namreč gostil dodatne evropske kvalifikacije za olimpijska mesta in tekmo za svetovni pokal. Medtem ko si je Špela Ponomarenko Janić olimpijsko vozovnico zagotovila že lani, težka naloga čaka dvojec Lovro Leban  – Rok Kuk in Jošta Zakrajška v posamični konkurenci. Med dvojci na olimpijske igre vodi le prvo mesto v kvalifikacijah. »S tem ko se približuje tekma, so tudi treningi v dvojcu pogostejši kot v ostalih obdobjih. Morava pridobiti skupne občutke, tako da bo čoln optimalno funkcioniral na tekmi. Imava še dva tedna časa. Treningi so še vedno naporni, ampak prihodnji teden bova nekoliko spustila in naredila najino tipično tekmovalno pripravo, tako da bova v Poznanj prišla optimalno pripravljena. Konkurenca bo izjemno močna, saj je v Evropi zibelka kvalitete v najini disciplini in bo na tekmi ogromno posadk, ki jim lani, tako kot nama, ni uspelo, mesto pa je le eno,« je povedal Rok Kuk, Lovro Leban pa je dodal: »Če bova v Poznanju uspela prikazati tisto, kar sva kazala že v prejšnjih letih in imela ob tem še nekaj sreče s skupinami, je osvojitev kvote realen cilj.«

V kvalifikacijah za nastop na OI v Londonu bo nastopil tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je pretekli vikend svojo dobro formo pokazal z zmagama na 500- in 1000-metrski razdalji na tekmovanju na Bledu. »Priprave potekajo po planu. Ta teden bom zaključil še zadnji ciklus napornih priprav, potem pa bo zame najpomembneje izpustiti kakšen trening, da na tekmo ne bom prišel povsem izmučen,« je povedal Jošt Zakrajšek, ki je znan po svoji zagnanosti na treningih, in nadaljeval: »Na tekmi bo veliko znanih imen, tudi nekaj takšnih, ki še nimajo norme, vendar so premagljivi. Zadnja tri leta, odkar sem prišel z divjih vod, sem treniral za to tekmo, tako da ne bom hranil moči.«

Prva dva tekmovalna dneva v Poznanju bosta namenjena olimpijskim kvalifikacijam, sledila pa bo tekma svetovnega pokala, na kateri bosta nastopila še Špela Ponomarenko Janić in Tilen Vidovič.