Špela Ponomarenko Janić vse misli usmerja v olimpijski nastop.

0
531

Najboljša slovenska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se vneto pripravlja na pomembno sezono, kjer bo v ospredju nedvomno olimpijska preizkušnja v Londonu. 30-letna Primorka je trenutno v fazi priprav na vrhunec sezone 2012, v kateri pa jo čakata še nastopa na tekmi svetovnega pokala na Poljskem in evropsko prvenstvo na Hrvaškem.

Pretekli teden se je nosilka dveh kolajn s svetovnih prvenstev, brona z evropskega prvenstva in zlate kolajne s sredozemskih iger, mudila na Bledu, kjer je nastopila na izbirni tekmi in slovenskem pokalu, čeprav je bila v reprezentanco uvrščena že predčasno. Z zmagami na 200 in 500 metrov je pokazala, da v Sloveniji nima prave konkurence. »To je bila zame trening tekma. Sem smo prišli zato, ker Stjepan (Janić, op. p. ) dela s Tilnom Vidovičem, saj bi v nasprotnem primeru ostala sama v Zagrebu. S trenutno pripravljenostjo sem zadovoljna. Sedaj smo bili v Szegedu, kjer sem trenirala z Natašo Janić, ki mora biti čez dva tedna v vrhunski formi, če se želi uvrstiti na OI, in nisem veliko zaostajala za njo, tako da mislim, da lahko samo še napredujem,« je povedala Ponomarenko Janićeva.

Glavni cilj sezone 2012 so olimpijske igre v Londonu, kamor je kot edina slovenska sprinterka na mirnih vodah že uvrščena, preostale tekmovalce pa v sredini maja čakajo dodatne olimpijske kvalifikacije. Neposredno po teh kvalifikacijah bo v Poznanju sledila še prva tekma za svetovni pokal. »Do svetovnega pokala bom trenirala v Zagrebu, potem pa bo odvisno, kako se bo uvrstila Nataša Janić. Če bo zmagala v K1, bom trenirala skupaj z njo, če pa se bo kvalificirala za K4 ali K2, bomo pa še videli, saj bo verjetno morala trenirati posebej,« je plan razložila Špela Ponomarenko Janić, ki precej treningov naredi s svojo svakinjo in eno najboljših sprinterk na mirnih vodah vseh časov Natašo Janić, ki sicer tekmuje za Madžarsko. »Svetovni pokal je vmesni cilj. Bolj kot ne bo namenjeno preverjanju, kako napredujemo. Doslej sploh nismo veliko delali na tekmovalnih razdaljah, prej je bilo vse daljše. Vse je podrejeno olimpijskim igram, zato ni potrebno da sem že zdaj v najboljši formi. Po Poznanju bom nastopila še na EP v Zagrebu,« je še dodala.

Tekmovalka, ki je na prejšnjih olimpijskih igrah na 500 metrov zasedla odlično šesto mesto, čeprav za njeno paradno disciplino velja najkrajša, 200-metrska razdalja (ta bo v Londonu prvič v olimpijskem sporedu), je pred novo sezono poskrbela za nekaj sprememb. »Letos smo nekoliko zamenjali ritem treninga. V prejšnjih letih smo imeli počitek ob sobotah popoldne in nedeljah, letos pa smo trenirali tri dni in imeli potem počitek. Mislim, da je tako boljše, saj sem te tri dni delala boljše in dala od sebe veliko več, kot v prejšnjih letih, ko sem bil v petek že povsem izmučena. Začela sem sodelovati tudi z Marjanom Ogorevcem, kar se mi zdi zelo pozitivno, hodim tudi na jogo …,« je še povedala za konec.

Prva tekma svetovnega pokala v Poznanju bo potekala med 18. in 20. majem, evropsko prvenstvo v Zagrebu bo na sporedu med 22. in 24. junijem, olimpijske preizkušnje v sprintu na mirnih vodah pa bodo med 6. in 11. avgustom.