Pred spustaši evropsko prvenstvo v Španiji

0
538

Slovenska članska reprezentanca v spustu na divjih vodah je že v Španiji, natančneje v Saberu, kjer se bo v sredo začelo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Najvišja mesta, tudi kolajne, bodo lovili štirje slovenski kajakaši in dve kajakašici.

Izmed vseh naših reprezentantov so bili v času pandemije prav spustaši tisti, ki so najdlje čakali na največja mednarodna tekmovanja. Po septembru 2019, ko je bilo na sporedu svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah v Španiji, so šele letošnjega julija znova nastopili na tekmi višjega ranga. Na svetovnem pokalu so blesteli kajakaši Ana Šteblaj, Anže Urankar in Nejc Žnidarčič, zato ni čudno, da ima slovenska ekipa tudi pred prvenstvom stare celine visoke cilje.

Na letošnjem svetovnem pokalu je mlada kajakašica Ana Šteblaj v sprintu zmagala in bila druga, Anže Urankar je prav tako zmagal in bil drugi, Nejc Žnidarčič pa je v sprintu zabeležil dve tretji mesti.

V konkurenci kajakašic bosta na prihajajočem evropskem prvenstvu nastopili Ana Šteblaj in Nika Ozimc, med kajakaši pa Simon Oven, Anže Urankar, Tim Novak in Nejc Žnidarčič.

»Upam na medaljo v sprintu. V ekipni tekmi ne bom nastopila, v klasiki pa smo se že dogovorili, da ne bom šla na polno, saj je tekma pred sprintom, kjer upam, da bo šlo. Na tej progi še nisem tekmovala, ampak sem slišala, da ni prav hudo, da je nekaj valov in ravnine, kar mislim, da bi mi moralo ustrezati,« je povedala Ana Šteblaj, ki je debi na članskem evropskem prvenstvu doživela leta 2019 v Bovcu.

Na tem prvenstvu so bili odlični naši kajakaši, tako da so v Španijo prišli v vlogi branilcev naslovov. Nejc Žnidarčič je leta 2019 zmagal v sprintu, Simon Oven v klasiki, v obeh disciplinah pa je bil Anže Urankar drugi. Kajakaši Oven, Urankar in Tim Novak so bili drugi tudi v ekipni tekmi klasičnega spusta.

Med favoriti za kolajne bo znova Anže Urankar, ki ga ne skrbi pomanjkanje tekem v lanskem letu: »Mislim, da to ne bo ključnega pomena, ne zdi se mi, da bi kaj manjkalo. Rad bi naredil dobro vožnjo, saj bo v tem primeru tudi rezultat zagotovo dober. Že na svetovnih pokalih je bila večina najboljših, tako da prav veliko sprememb pred EP ne pričakujem. Videl sem posnetke proge. Gre za lahek, fizičen sprint, tako da bo časa za seznanitev s progo več kot dovolj.«

Prvenstvo se bo začelo v sredo s posamično tekmo klasičnega spusta, v četrtek sledijo ekipne tekme klasičnega spusta, v petek kvalifikacije sprinta, v soboto pa se bo prvenstvo zaključilo s posamičnim sprinterskim finalom in ekipno sprintersko tekmo.

PROGRAM PRVENSTVA

Sreda, 11. 8.

10:00 – 13:00 Posamični klasični spust

Četrtek, 12. 8.

10:00 – 12:10 Ekipni klasični spust

Petek, 13. 8.

9:00 – 11:35 Kvalifikacije sprint – 1. vožnja

16:00 – 17:55 Kvalifikacije sprint – 2. vožnja

Sobota, 14. 8.

9:00 – 11:00 Finale posamični sprint

15:00 – 15:50 Ekipna tekma sprint

Uradna stran: www.aguasbravassabero.com

Facebook: @SaberoAguasBr

Instagram: saberoaguasbr

 Twitter: @SaberoAguasBr