Pred vrati olimpijske izbirne tekme slovenskih slalomistov

0
446

Za eno mesto sedem mož


Ljubljana – Če bo vreme dopustilo, se bo konec tedna na Savi za slovenske slalomiste na divjih vodah začela trnova pot proti olimpijskim igram v Atenah. Za nekatere bo sanj konec že z zadnjo izbirno tekmo za svetovni pokal 4. aprila, za druge pa se bo “podaljšek” zavlekel do 6. junija, po katerem bodo pri Kajakaški zvezi Slovenije razglasili olimpijske potnike. Boj na nož se obeta zlasti kajakašem. Z napovedano vrnitvijo Fedje Marušiča se jih bo namreč za tri mesta v svetovnem pokalu kosalo kar 7, od trojice izbranih pa bo nato na OI potoval le eden; pod pogojem seveda, da si na tekmi svetovnega pokala v Atenah Slovenija zagotovi olimpijsko kvoto.


Od priprav v Avstraliji se slalomisti sicer bolj ali manj individualno pripravljajo na novo sezono, tistih nekaj manjših tekem, na katerih so nastopili, pa je potrdilo, da so Marušič, Dejan Kralj, Andrej Nolimal, Miha Terdič, Peter Kauzer, Uroš Kodelja in Aleš Kuder zelo izenačeni. Zato bodo kajpak boljši živci in večja natančnost odločali, katera trojica bo prešla izbirno sito štirih tekem, po katerih se bodo vsakemu šteli le najboljši trije dosežki. Pri tem bo za še zanimivejše boje gotovo poskrbel Marušič, zadnji pravi slovenski kajakaški zvezdnik, ki se je v času svoje vrhunske kariere dokaj redno uvrščal med deseterico svetovnega pokala in se je čez zimo odločil za resne individualne treninge, med drugim v Južni Ameriki.


Če se, denimo, ozremo na rezultate zadnjih petih let v svetovnem pokalu, ugotovimo, da so prav vsi naši sposobni poseči v sam vrh, pa čeprav vrhunce vselej prinaša prav domača tekma v Tacnu. Leta 1999 je bil Marušič na Savi dvakrat drugi, po sušnem olimpijskem letu 2000 je leto pozneje doma zmagal Dejan Kralj, sledil mu je Miha Terdič, lani pa še Andrej Nolimal, Marušič (Atlanta 1996) in Kralj (Sydney 2000) imata med drugim za sabo tudi olimpijski izkušnji. Če bi torej pretekli dosežki kaj šteli, bi bilo med njimi iskati trojico, ki se bo v svetovnem pokalu potegovala za nastop na OI v Atenah. A številke so eno, realno življenje pa pogosto prinese kaj drugega in Aleš Kuder, Peter Kauzer ter Uroš Kodelja bodo v soboto štartali z enakim izhodiščem kot omenjeni tekmeci ?


Tanja Volarič


(Nekateri kajakaši so se minulo soboto (20.3.2004) pomerili na klubski trening tekmi v Tacnu. Rezultati so objavljeni na strani Rezultati – mednarodne tekme.)