Priprave v tujini so mimo, pred vrati prve testne tekme

0
532

V soboto bo Tacen gostil prvo preizkušnjo letošnjega leta, kjer bodo naši slalomisti lahko preverili, v kakšni formi so po jesensko-zimskem obdobju treninga. Tekma bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja Covid-19 potekala za zaprtimi vrati. Slalomisti, ki so del priprav na novo sezono opravili v tujini, so že doma in se na izbirne tekme pripravljajo na Savi.

Aktualni evropski prvak Benjamin Savšek je tako kot že nekaj zadnjih let februarja odpotoval v Združene arabske emirate: “Bilo je malo drugače. V prejšnjih letih sem priprave v Emiratih opravljal v dveh kosih, letos pa sem se zaradi vseh ukrepov odločil za daljšo periodo. V Emirate sem šel za mesec in pol in mislim, da je bila to dobra odločitev. Opravil sem mesec in pol kvalitetnega treninga na divji vodi, kjer so pogoji za trening odlični. Proga je dolga, dovolj divja, da sem se lahko dobro pripravil in naredil veliko količino treninga. Tudi ob povratku sem zadovoljen z vremenom, tako da lahko normalno nadaljujem s treningi in se pripravljam na začetek sezone, ki se letos začne hitro z internimi kvalifikacijami na domači progi. Trenutno imam dober občutek in ga poskušam vzdrževati ter še dvigniti k tekmovalnemu ritmu.”

Medtem ko je lanskoletni zimski trening minil v precej sproščenem vzdušju in brez protikoronskih omejitev, je bilo letos drugače. “Ob prihodu v Emirate smo bili deset dni v Dubaju, tam smo trenirali. Imeli smo možnost veslanja na morju in treninga v fitnesu, teka na prostem, po desetih dneh pa smo se lahko odpravili v emirat Abu Dabi, oziroma v Al Ain, ki spada pod ta emirat. Tam smo se preselili na divjo vodo. S tem desetdnevnim bivanjem v Dubaju smo se izognili karanteni v Abu Dabiju, tako da smo lahko takoj ob prihodu začeli s treningi na divji vodi. Ob prihodu v Al Ain smo se sicer morali četrti in osmi dan ponovno testirati. Tudi tam smo se držali ukrepov, kot so nošenje mask, razkuževanje, distanca,” je pojasnil Savšek.

V Al Ainu sta trenirala tudi Eva Alina Hočevar in Peter Kauzer, ki je običajno večino zime preživel v Avstraliji. “Da grem na priprave v Al Ain, je bila, vsaj zame, najboljša možna odločitev v danih razmerah. Seveda bi rajši opravil trening v Avstraliji, vendar zaradi zaprtih meja za tujce, to ni bilo mogoče. Z opravljenim se zelo zadovoljen. Imel sem svoj mir in se res osredotočil samo na trening. Gneče ni bilo, delali smo dobro in kar je najbolj pomembno, se zelo dobro počutim v čolnu,” je povedal srebrni z lanskega EP v Pragi Peter Kauzer.

Številne reprezentance, ki so v preteklosti tako kot on trenirale v Penrithu, so letos odpotovale na Reunion, kjer imajo umetno divjevodaško progo. “Na Reunion nisem šel, ker nisem želel eksperimentirati, glede na to, da je letošnja sezona zelo pomembna. Bila je sicer tudi ta opcija, da grem, ampak sem se rajši odločil za preverjeno varianto,” je pojasnil Kauzer in dodal: “Do izbirnih tekem bom treniral doma. Plan je iti korak za korakom – najprej oddelati izbirne tekme in nato še EP.” 

Preostali najboljši slalomisti in slalomistke pa so tokrat odpotovali nekoliko bližje – v Francijo. “Kot lansko sezono, sem se tudi letos odločil, da ostanem v Evropi in mislim, da smo imeli odlične pogoje za trening tudi tukaj v Sloveniji. Ves čas smo lahko veslali na divji vodi, z izjemo prvih dveh tednov v januarju, ko je bilo najbolj mrzlo in sem več treningov opravil na mirni vodi,” je povedal Luka Božič, ki je dobro izkoristil tudi ugodne snežne razmere.

“Največkrat sem bil ob 8. uri zjutraj na turnih smučeh, ob 14. pa že na vodi v Tacnu. Ti treningi na snegu so zame zgolj umik iz vsakodnevne rutine treningov na vodi ter tudi za mojo dušo. Na koncu dneva sem še bolje opravil tisti glavni trening na vodi ali pa v fitnesu.”

Po pripravljalnem obdobju so misli že usmerjene proti tekmovanjem. “Trenutno sem v predtekmovalnem ciklu, kjer so treningi že krajši in bolj intenzivni, vsekakor si bom moral vzeti še kakšen prost dan pred prvimi tekmami, saj bom lahko samo na ta način pokazal najboljše vožnje. Kot prvi veliki cilj bi izpostavil izbirne tekme za reprezentanco in olimpijske igre, ki se pričnejo čez šest tednov,” je še povedal Božič.

V Pauju je trenirala tudi Eva Terčelj: “Zaenkrat sem zadovoljna z opravljenim treningom v pripravljalnem obdobju. Bila sem zdrava in poskušala maksimalno izkoristiti pogoje, ki smo jih imeli doma. Februarja sem se odpravila na priprave v Pau. Mislim, da smo imeli kar srečo z vremenom in tudi pogoji na divji vodi so bili dobri za kvaliteten trening. Posebnost je bilo preoblačenje na prostem, saj je bil center zaprt za javnost, fitnes pa sem si uredila kar v dnevni sobi. Na razporeditev obveznosti čez dan je nekoliko vplivala tudi policijska ura, ki je v Franciji veljala od 18. ure.”

Po pripravah v Pauju je kar nekaj naših najboljših načrtovalo še trening v Ivreji, kjer bo maja evropsko prvenstvo in zadnja izmed tekem, ki bo štela za slovenske olimpijske kvalifikacije, a je načrt padel v vodo. “Ker je proga zaradi del trenutno še zaprta, bomo plan nekoliko prilagodili in večino treningov opravili v Tacnu, kjer bodo potekale tudi izbirne tekme,” je pojasnila Terčeljeva.

Letošnje izbirne tekme za sestavo reprezentance bodo v celoti potekale v Tacnu, in sicer 10. in 11. ter 17. in 18. aprila.