Tacnu znova zaupana organizacija svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah

0
554

Upravni odbor Mednarodne kajakaške zveze ICF je odločil, kje bodo v prihodnjih letih potekala največja mednarodna kajakaška tekmovanja. Ljubljani je bila znova zaupana organizacija tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, in sicer leta 2023.

Tacenska kajakaška proga ostaja eno izmed tradicionalnih prizorišč največjih mednarodnih tekmovanj v slalomu na divjih vodah. Člani upravnega odbora ICF so namreč podprli slovensko kandidaturo za organizacijo svetovnega pokala v letu 2023. Na Savi bo letos med 6. in 11. julijem potekalo tudi svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, prihodnje leto pa tekma svetovnega pokala (24.-26. junij 2022).

Poleg Tacna bodo slalomski svetovni pokal v sezoni 2023 gostili še Pariz z novo olimpijsko progo, Praga, Augsburg in La Seu d’Urgell. Sprinterji na mirnih vodah bodo čez dve leti na svetovnem pokalu tekmovali v Szegedu in Poznanju.

ICF pa je odločil tudi, kje bodo potekala svetovna prvenstva v sezoni 2025. Po dvajsetih letih se bodo slalomisti na divjih vodah za naslove svetovnih prvakov znova merili v Avstraliji, na progi v Penrithu, ki je leta 2000 gostila olimpijske igre. Nazadnje je svetovno prvenstvo na tem prizorišču potekalo leta 2005, tokrat pa bodo tam podelili tudi kolajne v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

“Vrnitev v Sydney kaže, kakšen pomen ima lahko olimpijsko prizorišče za mesto. Skoraj vsa naša slalomska olimpijska prizorišča nadaljuejo z organizacijo mednarodnih tekmovanj. Prihodnje leto bomo obeležili 50 let od slalomskega olimpijskega debija v Munchnu, tako da se bomo s svetovnim prvenstvom vrnili v Augsburg. Tudi Penrith bo pomembno prizorišče, še posebej v luči mogoče organizacije olimpijskih iger 2032 v Brisbanu,” je ob tem povedal predsednik ICF Jose Perurena.  

Sprinterje na mirnih vodah in parakajakše leta 2025 najpomembnejše tekmovanje sezone čaka v Italiji, natančneje v Milanu, kjer je svetovno prvenstvo nazadnje potekalo leta 2015.

Mladinci in mlajši člani v sprintu na mirnih vodah bodo v sezoni 2025 na svetovnem prvenstvu tekmovali v portugalskem Montemor-o-Velhu, slalomisti v omenjenih starostnih kategorijah pa v francoskem Foixu. Tam bo potekalo tudi svetovno prvenstvo v ekstremnem slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.

Istega leta bo svetovno prvenstvo v kajakaškem maratonu na sporedu v Gyoru, svetovno prvenstvo v morskem kajakaštvu na Madeiri, svetovno prvenstvo v zmajskih čolnih pa bo potekalo v Bolgariji (Ruse).