Prvi dan EP so mladi spustaši osvojili dve kolajni.

0
453

Prvi dan evropskega mladinskega prvenstva v spustu , ki ga ta konec tedna gosti Solkan, je slovenska ekipa priveslala do dveh kolajn. Ekipa kajakašev je v sprinterski preizkušnji osvojila zlato kolajno, kanuistka Anja Kancler pa je že dopoldne priveslala do srebrnega odličja.

Ekipna sprinterska preizkušnja, ki je potekala na slalomski progi v Solkanu, je v popoldanskih urah slovenski ekipi prinesla veliko veselja. Kajakaši Vid Debeljak, Matic Klobučar in Rok Markočič so namreč priveslali do naslova mladinskih evropskih prvakov. Zlato kolajno so si zagotovili po dobrem nastopu v drugi vožnji, kjer so bili boljši od Italijanov in Čehov. Za Slovenci je startalo še nekaj ekip, zato so ob prihodu v cilj nestrpno čakali na razplet. Ko je eden izmed Francozov, ki so startali kot zadnji, nesrečno zlomil veslo, je bilo jasno, da je slovenska ekipa srebrni kolajni Anje Kancler dodala še ekipno zlato. »Za nami je startalo še nekaj posadk, tako da smo bili vsi na trnih. Bilo je kar težko. O kolajno smo se pred tekmo pogovarjali, ampak nismo vedeli, kako bo. V tej postavi nismo tekmovali še na nobeni tekmi, ampak smo upali na uspeh,« je povedal Matic Klobučar.

Kanuistka Anja Kancler je na evropskem mladinskem prvenstvu v spustu slovenski ekipi priveslala prvo kolajno. V klasičnem spustu, ki je bil na sporedu v dopoldanskih urah, je zasedla drugo mesto, za zmagovalko Eliško Čapakovo s Češke pa zaostala za pičlih deset stotink sekunde. To je za Anjo Kancler, hči nekdanjega vrhunskega kanuista Joška Kanclerja, že drugo odličje v kanuju v zadnjih dveh sezonah. Kolajno si je namreč priveslala že na lanskem svetovnem mladinskem prvenstvu v Opavi. »Zelo sem zadovoljna, čeprav me je nekoliko potrla tista desetinka za prvim mestom. A to je vseeno boljše, kot če bi zaostala desetinko za tretjim mestom. Potihoma sem upala na medaljo, čeprav sem vedela, da je konkurenca večja kot je bila lansko leto, a pričakovanja so bila ravno tako visoka kot lani,« je povedala Anja Kancler, ki jo je ob progi glasno spodbujala tudi vsa njena družina.

Preostali slovenski tekmovalci se v klasičnem spustu, ki je potekal od Solkana do Pevma, niso uspeli približati kolajnam. Med kanuisti je bil najboljši Luka Žganjar na 8. mestu, Blaž Zupan je bil 18., Jure Kljun 20., Žiga Taljat pa 21. Med kajakaši je bil najboljši Matic Klobučar, ki je osvojil sedmo mesto, Vid Debeljak pa je bil 8. Rok Markočič je tekmo klasičnega spusta končal na 21. mestu, Martin Srabotnik pa je bil 25. Anja Kancler je bila z 12. mestom najboljša slovenska predstavnica tudi med kajakašicami, mesto za njo se je uvrstila Neža Vrevc, Eva Vrevc je bila 16., Beti Medved pa 26. Gašper Kovačič in Niko Testen sta v kategoriji dvojcev zasedla 12. mesto, Patrik Čermelj in Jakob Koren pa sta bila 13. V konkurenci kanuistk sta poleg Anje Kancler veslali še Alja Kozorog, na koncu 8., in Beti Medved, ki je zasedla deseto mesto.

Naslove evropskih mladinskih prvakov so si priveslali kanuist Giorgio Dell”Agostino iz Italije, Švicarka Melanie Mathys med kajakašicami, Italijan Pierpaolo Bonato med kajakaši, Čehinja Eliška Čapakova med kanuistkami ter italijanski dvojec Alberto Radici – Marco Gasparini.

V ekipni sprinterski preizkušnji so Žganjar-Markočič, Čermelj-Koren in Kovačič-Testen zasedli četrto mesto med dvojci. Zmagala je ekipa Francije, pred Češko in Italijo. Tako ekipa kanuistov v postavi Luka Žganjar, Žiga Taljat in Jure Kljun kot kajakašice Anja Kancler ter Eva in Neža Vrevc so bili šesti. Med kanuisti je slavila ekipa Francije, pred Nemčijo in Hrvaško, pri kajakašicah pa so bile najboljše Francozinje, pred Italijankami in Nemkami.

V soboto bodo na sporedu posamične preizkušnje v sprintu, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo z ekipnimi tekmami v klasičnem spustu.

Rezultate v živo lahko spremljate na: www.timing-mojstrana.com