Prvi dan EP za veselje poskrbeli kanuisti

0
499

Skopje, 04. junija (STA) – Slovenski kanuisti so že prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Skopju poskrbeli za dobro vzdušje v slovenski izbrani vrsti. Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek so namreč s tretjim mestom v ekipni tekmi Sloveniji priborili prvo kolajno na reki Treski. Slovenska ekipa je s časom 234,86 (0) za 8,09 sekunde zaostala za zmagovalci, Čehi Tomasom Indruchom, Janom Masekom in Ondrejem Pinkavo (226,77; 2). Srebro so osvojili kanuisti Slovaške (228,05; 2), za katero so veslali Alexander Slafkovsky, Dušan Ovcarik in Juraj Mincik. Ekipna tekma kajakašic je zaradi premajhnega števila prijavljenih odpadla.


Kot je že pred prvenstvom napovedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc, sta tako kajakaška kot kanuistična ekipa sposobni poseči po najvišjih mestih. Kanuisti so to potrdili že prvi dan, saj so si predvsem z drugo vožnjo, ki je bila po mnenju glavnih akterjev fenomenalna, privozili tako želeno odličje, ki je v reprezentanco vneslo prepotrebno sproščenost. V konkurenci je bilo sicer le osem držav, toda že prva vožnja je pokazala, da so najboljše dokaj tesno skupaj. Predvsem se je tu boj bil za tretje mesto, ki ga je po prvem teku držala Poljska. Ta je imela pred slovenskimi divjevodaši 2,54 sekunde prednosti, dobro pa so odpeljali tudi Britanci na petem mestu, saj so za Slovenci zaostajali le približno šest desetink sekunde. Na prvih dveh mestih sta bili Češka in Slovaška, ki sta prikazali največ in na koncu tudi zasluženo pobrali najžlahtnejši odličji.


Druga vožnja pa je Jelenčevim varovancem prinesla prav tisto, kar so od njih pričakovali. V težkih razmerah z močnim dežjem in vetrom so imeli tudi malce sreče, a njihove skorajda brezhibne ne gre prezreti. Poljaki so bili sicer hitrejši tudi v drugo, a so v obeh vožnjah “nabrali” kar 10 kazenskih sekund. To pa so Hočevar, za katerega je to že 11. članska medalja z največjih tekmovanj, Stevanovič in Zakrajšek znali izkoristiti in progo v športnem centru Matka izpeljali brez usodnega dotika. “Po prvi vožnji smo si še enkrat ogledali naš nastop in videli, kje smo izgubili dve sekundi. V drugi pa smo vseskozi vozili skupaj, poleg tega pa nismo naredili tudi nobene napake. Odpeljali smo tako, kot smo se tudi dogovorili, Jošt pa je pokazal, da ga tudi na takšnih tekmah ni prav nič strah,” je po nastopu dejal Hočevar, sicer edini slovenski divjevodaš v posamezni konkurenci z zlato medaljo z EP. Osvojil jo je leta 1996.


Z nastopom sta bila zadovoljna tudi preostala dva člana slovenske kanuistične ekipe. “Vse čestitke Joštu. Drugo vožnjo naj si kar vtisne v spomin, saj je bila odlična. Sicer pa smo želeli narediti dober rezultat in dati od sebe svoj maksimum, za zmago nad Poljsko pa je bilo odločilno dobro vzdušje in zbrana vožnja,” je povedal z drugim mestom junak tekme svetovnega pokala v Meranu Stevanovič. Najmlajši član bronaste zasedbe Zakrajšek, leta 2001 tudi evropski mladinski prvak v spustu, je levji delež kolajne pripisal starejšima kolegoma: “Bilo je lahko, saj sem obsebi imel dva izkušena tekmovalca, ki sta me vodila skozi vso progo.”


Sicer pa je prvi dan minil tudi v znamenju kvalifikacij kajakašic in kanuistov za nedeljski posamični preizkušnji, z njimi pa so uspešno opravili prav vsi slovenski slalomisti. V polfinalu kajakašic bosta tako zadnji dan prvenstva nastopili Nada Mali in Nina Mozetič, med kanuisti pa vsi trije dobitniki kolajn z današnje ekipne tekme.


V soboto se bodo na progo prvič podali kajakaši, ki bodo izpeljali kvalifikacije in moštveno tekmo, enak zalogaj pa čaka tudi kanuistične dvojce. Pri slednjih bosta slovenske barve zastopala Uroš Škander in Sebastjan Linke, pri kajakaših pa Dejan Kralj, Uroš Kodelja in Fedja Marušič.Izidi:


– C-1, ekipno:
1. Češka                                               &