Prvi dan finalnih odločitev v Londonu Božič in Taljat ter ekipa kajakašic četrti.

0
576

Branilca naslova svetovnih prvakov Luka Božič in Sašo Taljat sta na glavni tekmi sezone – svetovnem prvenstvu v Londonu – pokazala eno najboljših voženj tega leta, a žal za las ostala brez tretjega odličja s članskih svetovnih prvenstev. Kljub četrtemu mestu ob koncu tekme nista kazala razočaranja, saj sta glavni cilj – osvojitev olimpijske kvote – izpolnila. Do vozovnice za Rio so prišle tudi kajakašice, čeprav sta tako Eva Terčelj kot Urša Kragelj svoj nastop zaključili v polfinalu. Ekipa kajakašic je bila četrta.

Lansko leto je na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku v čast Luke Božiča in Saše Taljata igrala Zdravljica, zelo blizu novi uvrstitvi na zmagovalne stopničke pa sta bila tudi na letošnjem prvenstvu v Londonu. Do druge bronaste kolajne s svetovnih prvenstev, eno sta namreč osvojila leta 2009 v Španiji, jima je manjkalo pičlih 12 stotink sekunde.

»Svetovno prvenstvo, kjer se delijo kvote, je zahtevna tekma in je treba iti po korakih. Kot smo videli že včeraj v kvalifikacijah kajakašev, ko je kar nekaj favoritov odpadlo, se je treba pripraviti na vsak korak, najprej v kvalifikacijah. Najzahtevnejši pa je zagotovo polfinale. Še postavitev na tej progi je taka, da je res treba dobro odpeljati. Ko so si države po polfinalu že zagotovile kvote, smo videli kasneje v finalu, da je bilo precej manj napak in se je dalo lepo veslati,« je uvodoma dejal Luka Božič.

Strinjal se je tudi Sašo Taljat: »Bilo je stresno. V finalu se je videlo, da sva veslala precej bolj sproščeno in lepo. Rezultat je dober, na žalost je malo zmanjkalo, ampak tako je v našem športu. Odločajo stotinke in milimetri. V finalu sva bila tako osredotočena, da res nisva opazila, kaj se je dogajalo okoli naju, zato težko rečem, kaj je bilo.«

Varovanca Dejana Testena sta namreč dobila dve kazenski sekundi, ki se ju ob ogledu videa ni videlo, zato je ekipa vložila poizvedbo na dodeljeno kazen. Ostalo je pri tem, saj sta dva sodnika ob progi dosodila zelo rahel dotik sedmih vrat, ki je odnesel novo kolajno s svetovnih prvenstev.

A glavni cilj uspešnega slovenska dvojca je bil izpolnjen že po polfinalnem nastopu. Osem najvišje uvrščenih držav si je namreč zagotovilo mesto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, v finalu pa so nastopili le predstavniki petih držav, kar je pomenilo, da je kvota že po predzadnjem dejanju v slovenskih rokah.

Božič in Taljat, ki sta šele proti koncu sezone našla pravi recept za uvrstitve med najboljše, po tem, ko sta naredila nekaj sprememb v čolnu, sta bila s prikazanim zadovoljna. »Že na svetovnem pokalu v La Seu d”Urgellu sva imela dobro vožnjo, kar se tiče tega, kako sva se sestavila, je bilo najboljše letos. V obeh tekih sva pod stresom dobro odreagirala in upam, da bo tudi v naslednji sezoni tako,« je povedal Taljat, Božič pa dodal: »Polfinala vožnja je bila zahtevna in stresna. Uvrstila sva se naprej in pridobila olimpijsko kvoto, tako da je bil takrat najin načrt že izpolnjen. Vseeno pa sva v finalni vožnji želela pokazati čim več. Na koncu se ni izšlo. Krivila bova sebe, ne moreva nobenega drugega. Zadovoljna sva z vožnjo, to je vse, kar šteje. Dodala sva še en finale v najino zbirko. Sedaj imava že prvo, tretje, četrto in peto mesto s svetovnih prvenstev, kar se mi zdi dober dosežek.«

Naslov svetovnih prvakov sta si priveslala Nemca Franz Anton in Jan Benzien, drugo in tretje mesto pa je pripadlo francoskima posadkama Pierre Picco – Hugo Biso ter Gauthier Klauss – Matthieu Peche. Poleg Slovenije so si olimpijsko vozovnico med kanuističnimi dvojci priveslali še Nemci, Francozi, Britanci, Poljaki, Slovaki, Rusi in Čehi.

Precej bolj sta bili razočarani kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj. Terčeljeva je z 22. mestom sicer pridobila olimpijsko kvoto, a od nastopa slovenskih predstavnic je bilo pričakovati več. Urša Kragelj je bila odlično in hitro na poti vse do predzadnjih vrat, kjer se ji je primerila napaka, zaradi katere je vrata odpeljala zelo na meji, sodniki pa so ji naknadno prisodili 50 kazenskih sekund. Še en dotik in skupnih 52 kazenskih sekund jo je uvrstilo na 27. mesto. Razočaranja ob koncu prvenstva Kragljeva ni skrivala: »Slabe volje sem. Naučiti se moram voziti po sredini vrat. Spet so mi trije sodniki ob progi prisodili ničlo, na koncu je glavni video sodnik odločil, da je na eni kameri videti, da je na meji, na drugi pa, da sem napačno prepeljala in se je odločil tako. Malo mi je zmanjkalo sreče. Škoda. Drugače bi bila v finalu. Bila sem se pripravljena boriti. Naredila sem napredek, škoda da rezultatsko na papirju tega ni videti. Moram se sprijazniti, nimam kaj. Pomembno bo naslednje leto, ko bodo OI. Trenirala bom naprej, ker se mi zdi, da je bil pristop dober, zagotovo pa ni vse dobro, če mi na glavni tekmi ni uspelo priti v finale.«

Zadovoljna ni bila niti Terčeljeva: »S svojimi predstavami danes nisem zadovoljna. Rezultatsko nisem dosegla, kar sem si želela. V posamični polfinalni vožnji se mi je pojavilo kar nekaj napak. Zgoraj sem imela dober ritem, potem pa so se začeli dotiki, v srednjem delu sem izgubila kar nekaj časa v valu, tako da nisem imela realnih možnosti boriti se za kej več.«

Svetovna prvakinja je postala Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa njena rojakinja Melanie Pfeifer.

Ob koncu tekmovalnega dne so kajakašice – Kragljevi in Terčeljevi se je pridružila še Ajda Novak – nastopile še na ekipni tekmi, kjer so ponovile lanski dosežek iz ZDA, ko so bile četrte. Tokrat so se pred njimi zvrstile predstavnice Češke, Velike Britanije in Francije. »Nismo šle tako dobro, nismo bile preveč hitre. Z malo sreče bi lahko prišle od tretjega mesta, ampak nam ni preveč steklo, morale bi biti hitrejše na progi, ampak po drugi strani bi bilo pa lahko tudi precej slabše. Četrto mesto je to, kar imamo,« je ekipni nastop ocenila Kragljeva, Terčeljeva pa je nastop videla v nekoliko lepši luči: »V moštvenih vožnjah smo se kar dobro uskladile. Bile so napake in zmeraj so rezerve, pa tudi druge ekipe so bile močne, tako da moramo biti zadovoljne s prikazanim.«

Jutri bo v Lee Vallyju zadnji dan prvenstva. Dopoldne polfinalni nastopi čakajo kanuistko Nino Bizjak, kanuista Benjamina Savška in Luko Božiča ter kajakaše Petra Kauzerja, Simona Brusa in Janoša Peterlina. Nato sledijo finale vožnje kanuistk, kanuistov in kajakašev ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah.

Rezultati v živo: http://canoeliveresults.com/

Uradna stran prvenstva: http://london.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/home