Reprezentanti najhitrejši na uvodni tekmi sezone

0
432

S slalomsko tekmo na reki Savi se je kajakaška sezona začela tudi na slovenskih tleh. Lanskoletni reprezentanti, ki so tekmovali v Tacnu, so bili tudi tokrat najboljši. V konkurenci kajakašev je bil najhitrejši Jure Meglič, med kanuisti Benjamin Savšek, med dvojci Luka Božič in Sašo Taljat, med dekleti pa je bila najuspešnejša Eva Terčelj.


V sicer skromni konkurenci v vseh kategorijah so se po pričakovanju najbolje odrezali tekmovalci, ki so bili v lanski sezoni člani slovenske slalomske reprezentance. Med kajakaši, kjer ni bilo Petra Kauzerja, Janoša Peterlina in Dejana Kralja, ki so še na treningu v Atenah, je bil daleč najhitrejši Jure Meglič. Tretjeuvrščeni z lanskega svetovnega prvenstva v Tacnu je v sredo pripotoval iz Avstralije, kjer je treniral kar pet tednov. Čeprav prave konkurence ni imel, je tekmo vzel zelo resno: »Vsako tekmo resno vzamem in poskušam dati vse od sebe. Malo je težko, ker sem se šele vrnil iz Avstralije, tako da imam še malce zmrznjene roke in je kar težko tekmovati zaradi čudnega občutka v veslu. To bo v naslednjih dneh izginilo. S tekmo sem zadovoljen, posebej v drugem teku je šlo kar dobro, samo na koncu sem naredil napako. Za ta letni čas je to še sprejemljivo, posebej zato, ker sem na tej progi naredil šele en trening. Iz poletja sem prišel nazaj v zimo, tako da potrebujem še kakšen teden, da bom lažje veslal.« Drugo mesto je tokrat pripadlo olimpijskemu prvaku z MOI v Singapurju Simonu Brusu, tretji pa je bil Matic Lesjak.


Precej večja konkurenca je bila med kanuisti, saj so tekmovali vsi najboljši slovenski tekmovalci. Za razred boljša od tekmecev sta bila tekmovalca domačega kluba Benjamin Savšek in Jure Lenarčič. Prvi je drugouvrščenega Lenarčiča prehitel za skoraj šest sekund, Lenarčič pa je imel pred tretjim Anžetom Berčičem še dodatne štiri sekunde naskoka. »Zelo sem zadovoljen s prvim tekom. To je bila uvodna tekma, tako da led sem prebil, sezona pa se je začela. V drugem teku sem imel nekaj napak, ki so se pokazale v kazenskih sekundah. To bom moral na izbirnih tekmah in kasneje, na tekmah svetovnega pokala ter evropskem in svetovnem prvenstvu, popraviti. Upam, da bo sezona tako uspešna, kakor kaže na začetku,« je svoj nastop ocenil zmagovalec Benjamin Savšek. Ta je za razliko od Jureta Megliča zimski trening opravil v Atenah, vendar pa prav tako imel nekaj težav z navajanjem na domačo progo: »Imel sem nekaj težav. Tri treninge sem namenil spoznavanju vode, saj je precej drugačna od tiste v Atenah. Razlika je že v tem, da je tam voda slana in se zdi nekoliko mehkejša. Zdaj sem že pridobil občutek, tako da mi je danes šlo dobro.«


Med dvojci sta pričakovano zmagala Primorca Luka Božič in Sašo Taljat, drugo mesto pa je pripadlo ljubljanskemu dvojcu Luka Slapšak – Urban Jarc, ki sta za dvakratnima svetovnima prvakoma v spustu zaostala za 65 stotink sekunde. Tretje mesto sta zasedla brata Jure in Anže Janežič, ki pa sta za zmagovalcema zaostala za nekaj več kot dvanajst sekund. »Bilo bi bolje, če bi tekmovala tudi Kralj in Hočevar, ampak primerjavo sva z Luko vseeno imela,« je nekoliko skromno konkurenco najprej pokomentiral Sašo Taljat in nadaljeval: »Tekma je bila dobra. V tej fazi treninga, v kateri sva, morava biti s prikazanim zelo zadovoljna. Bila sva tudi hitra za ta čas, kar je zelo dobro.«


Daleč najskromnejša konkurenca je bila med članicami, kjer sta ob odsotnosti Nine Mozetič tekmovali le Eva Terčelj in Urša Kragelj. Tokrat je zmaga pripadla Ljubljančanki, druga je bila Kragljeva, tretja pa avstrijska tekmovalka Lisa Leitner.


V nedeljo bo na sporedu še otvoritev spustaške sezone s spustom od Medvod do Tacna, prihodnji slalomski tekmi v Sloveniji pa bosta na Kolpi (9. – 10. april) in v Solkanu (16. – 17. april).


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45