Zakrajšek drugi med kajakaši

0
571

Dan po prvi letošnji slalomski tekmi v Sloveniji, so v novo sezono vstopili še tekmovalci v spustu na divjih vodah. Na tradicionalnem marčevskem spustu od Medvod do Tacna je v konkurenci kajakašev zmaga odšla v Avstrijo, med kanuisti sta dvojno zmago dosegla hrvaška tekmovalca, v kategoriji dvojcev pa sta bila najuspešnejša brata Jure in Anže Janežič.


Kot običajno je bila konkurenca najštevilčnejša med kajakaši. Ob odsotnosti Nejca Žnidarčiča in Jerneja Korenjaka je za najboljši slovenski kajakaški rezultat v članski konkurenci poskrbel nekdanji kanuist Jošt Zakrajšek, za katerega je bila to sploh prva uradna tekma v kajakaški konkurenci v spustu na divjih vodah. 27-letni tekmovalec je bil v preteklosti več let kanuistični reprezentant, tako v slalomu kot spustu na divjih vodah, od lanske sezone pa največ časa posveča sprintu na mirnih vodah, kjer tekmuje v kajaku. »Odločil sem se za kajak. Moj glavni cilj je sprint na mirnih vodah, kajak na divjih vodah pa lepo dopolnjuje  in popestri treninge na mirni vodi. Če hočeš biti v samem vrhu, kar seveda želim, je zelo težko preskakovati iz ene discipline v drugo, oziroma iz kajaka v kanu. Če nastopam tako na mirnih kot divjih vodah v kajaku, pa se stvar lepo dopolnjuje. Zelo rad tekmujem in ker je na mirnih vodah malo tekem, jih je potrebno poiskati drugod,« je razloge za nastop v kajakaši konkurenci pojasnil Jošt Zakrajšek, nosilec več kanuističnih kolajn s svetovnih prvenstev v spustu. Kljub temu, da je z mislimi povsem usmerjen v sprint na mirnih vodah in ne skriva želja po nastopu na olimpijskih igrah, pa  načrtuje nastop na vsaj še kakšni spustaški tekmi: »Želim si nastopiti na vseh tekmah, ki bi ustrezale mojemu programu. Želim si odpotovati na evropsko prvenstvo v spustu v Kraljevo, vendar je ravno med tekmama  svetovnega pokala na mirnih vodah, tako da se bom odločil, ali bom tam nastopil ali ne, tik pred zdajci. Kljub vsemu je daleč pred vsem sprint na mirnih vodah.« Zakrajšek, ki je bil s prikazanim na tekmi zelo zadovoljen, je tokrat premoč priznal le avstrijskemu tekmovalcu Gerhardu Schmidu, tretje mesto pa je zasedel Tim Kolar.


V konkurenci kanuistov sta za dvojno hrvaško zmago poskrbela Emil Milihram in Tomislav Lepan, tretje mesto pa si je priveslal Blaž Cof. Med dvosedi v članski konkurenci sta bila brata Jure in Anže Janežič hitrejša od hrvaške dvojice Siniša Martinčevič – Elvis Sajkovič.


Med dekleti na startu ni bilo nobene članice, med mladinkami pa si je z več kot 40 sekundno prednostjo zmago priveslala četrtouvrščena z MOI v Singapurju Ajda Novak. Drugo mesto je pripadlo Anji Kancler, tretje pa Neži Vrevc. Najhitrejši mladinec med kajakaši je bil Simon Oven, pred Simonom Brusom, tretji pa je bil Hrvat Matej Herkov. Za drugo in tretje mesto sta v mladinski konkurenci kanuistov poskrbela Luka Žgajnar in Žiga Taljat, medtem ko si je zmago priveslal Hrvat Antonio Obadić.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45