Reprezentanti tudi letos trenirajo na Pokljuki.

0
351

Kot je že tradicija so prvi januarski dnevi namenjeni pripravam na Pokljuki, kjer večina članskih reprezentantov s tekom na smučeh in vadbo v telovadnici pridno nabira kondicijo za izzive sezone 2015. Priprave na snegu so si popestrili tudi s štafetno tekmo v biatlonu, kjer so preizkušali svoje tekaške sposobnosti in (ne)natančnost pri streljanju.

Zimske priprave na Pokljuki so v polnem teku, da pa stvari ne bi bile preveč enolične, so se tekmovalci in tekmovalke pomerili v štafetni biatlonski tekmi. Ekipe so bile sestavljene iz štirih članov, sestavo ekip pa je določil žreb, kjer so bili tekmovalci in tekmovalke razdeljeni v štiri različne kakovostne skupine. Vsak tekmovalec je pretekel dva kroga, dolžine 1700 metrov, vmes pa enkrat streljal leže. Kazenski krog je bil dolg 60 metrov.

V preizkušnji, ki je bila zgolj prestižnega pomena, so se najbolj izkazali Jošt Zakrajšek, Alan Apollonio, Maks Frančeškin in Simon Oven. Ekipa na strelišču sicer ni bila najbolj natančna, saj so tarče zgrešili 15-krat, so pa bili najhitrejši v teku, tako da so v cilj pritekli s časom 33 minut in petih sekund. Za njimi so se s polminutnim zaostankom in enajstimi nepokritimi tarčami uvrstili Luka Božič, Jure Lenarčič, Blaž Cof in Simon Blažević, tretja pa je bila ekipa v postavi Peter Žnidaršič, Vid Debeljak, Sašo Taljat in Urša Kragelj. Slednji so se najbolj izkazali na strelišču, saj so imeli le devet zgrešenih strelov. Najboljši posamični rezultat je postavil najbolj izkušen član reprezentance Simon Hočevar, ki je krog pretekel v sedmih minutah in 21 sekundah, imel pa le en zgrešen strel. Za njim sta se glede na posamični dosežek uvrstila Jošt Zakrajšek in Blaž Cof.

Med najbolj navdušenimi nad pripravami na Pokljuki je Jošt Zakrajšek. Ta je tako naklonjen smučarskemu teku, da z veseljem nastopi tudi na tekmovanjih v tej športni panogi. »Na Pokljuki se imamo prav super! Tek na smučeh, lepo urejene proge, super nastanitev, fitnes – vse za trening na enem mestu. Pa še v zadnjih letih je tako, da so to priprave, kjer se zberemo vsi reprezentanti z mirnih in divjih vod. Tako lahko zvečer tudi kakšno rečemo. Skratka, prijetno s koristnim,« navdušenja ni skrival Zakrajšek. Trzinec je letos že nastopil na tekaškem maratonu v Bohinjski Bistrici, kjer je v svoji kategoriji zasedel prvo, skupno pa šesto mesto. »Takšna sprememba dobro dene in je tudi zelo koristna. S tem še dodatno dvignem nivo splošne pripravljenosti in dam mišicam, ki sicer delajo vsak dan na polno, nekaj odmora. Od časa do časa s tekom na smučeh tudi dvigujem t. i. prag bolečine – ko grem na tekmo, ali ko se odločim, da bom cel krog odtekel na polno. Za telo so to novi šoki, vključene so mišice, ki pri kajaku ne delajo, in to je potrebno izkoristiti. Tek na smučeh je zame reden del zimskih priprav na tekmovalno sezono. Le lani mi je malce ponagajal sneg, ko ga januarja ni bilo, in prvič nisem nastopil na nobeni tekmi,« je povedal Zakrajšek.

Priprave na Pokljuki je nekoliko prej začel Luka Božič, saj ga v petek čakajo obveznosti v Ljubljani, v soboto pa bo že odpotoval v Združene arabske emirate. »V petek moram biti v Ljubljani, saj imam zdravniški pregled, nato pa še pregled krvi pri Nadi Rotovnik Kozjek,« je obveznosti do odhoda pojasnil aktualni svetovni prvak v dvojcu in nadaljeval: »Priprave na Pokljuki so posvečene le fizični pripravi – trije dnevi nabiranja kilometrov z dvema treningoma dnevno na smučeh, tretji trening pa je v fitnesu. Na smučeh pa bom naredil tudi kakšen krajši trening za moč. Pogoji so odlični, vreme nam je naklonjeno, imamo pa tudi savno za regeneracijo. V soboto bom za 14 dni odpotoval v Al Ain, se nato vrnil domov, 8. februarja pa odšel še za tri tedne v Emirate. V vmesnem času, ko bom doma 14 dni, bo prvi teden regeneracijski, potem pa bom začel s treningi v fitnesu.«

Nekaj fotoutrinkov s Pokljuke si lahko ogledate tukaj.

Rezultati biatlonske tekme:

1. Jošt Zakrajšek, Alan Apollonio, Maks Frančeškin, Simon Oven – čas ekipe: 33:05 (15 zgrešenih strelov)

2. Luka Božič, Jure Lenarčič, Blaž Cof, Simon Blaževič – čas ekipe: 33:34 (11 zgrešenih strelov)

3. Peter Žnidaršič, Vid Debeljak, Sašo Taljat, Urša Kragelj – čas ekipe: 34:52 (9 zgrešenih strelov)

4. Simon Hočevar, Anže Berčič, Peter Kauzer, Anja Osterman – čas ekipe: 35:15 (12 zgrešenih strelov)

5. Anže Urankar, Tim Kolar, Nina Bizjak, Jernej Župančič Regent – čas ekipe: 35:41 (10 zgrešenih strelov)

Rezultati posameznikov:

Simon Hočevar – čas kroga: 7:21 (1 zgrešen strel)

Jošt Zakrajšek – čas kroga: 7:40 (5 zgrešenih strelov)

Blaž Cof – čas kroga: 7:42 (4 zgrešeni streli