Tekmovalci se začasno selijo v toplejše kraje.

0
560

Večina članskih reprezentantov se ta teden mudi na zimskih pripravah na Pokljuki, kmalu po koncu nabiranja kilometrov na tekaških smučeh pa sledi selitev v toplejše kraje. Po koncu priprav na snegu bodo slalomisti odpotovali v zdaj že stalno zimsko bazo v Združenih arabskih emiratih, spustaši na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah pa bodo treninge na vodi opravili na različnih lokacijah.

 

Zimskim radostim na snegu se je letos odpovedal svetovni podprvak Benjamin Savšek, ki je že v začetku tega tedna odletel v Al Ain, kjer bo tako kot lani opravil dva sklopa treninga. »Velik poudarek bo na treningih na divji vodi, ki jih v domačih zimskih razmerah ne morem opraviti. V Al Ainu so pogoji za kvalitetne in vzdržljivostne treninge na vodi odlični. Tam bom treniral do 20. januarja, nato pa se bom vrnil domov, saj februarja s partnerko pričakujeva drugega otroka. Drugi paket treninga v ZAE planiram ob koncu februarja oziroma v začetku marca. Vmes bom doma treniral bolj s poudarkom na splošni fizični pripravljenosti izven čolna. V drugem delu marca me že čakajo uvodne tekme sezone in upam, da bodo temperature že dovolj primerne za dober start v tekmovalno sezono,« je povedal najboljši slovenski kanuist.

V Al Ainu ne bo dolgo osamljen, saj že v soboto Slovenijo zapušča tudi Luka Božič, nato pa se bodo odhodi slalomistov kar vrstili. »V soboto bom za štirinajst dni odpotoval v Al Ain, se nato vrnil domov, 8. februarja pa odšel še za tri tedne v Emirate. V vmesnem času, ko bom doma 14 dni, bo prvi teden regeneracijski, potem pa bom začel s treningi v fitnesu,« je razkril Božič.

Medtem ko bo večina najboljših slalomistov trenirala v bližini Dubaja, bodo tekmovalci v sprintu na mirnih vodah in spustu na divjih vodah formo pilili v Novemgradu in Sabaudiji, svetovni podprvak Nejc Žnidarčič naj bi se v Španiji pridružil češki spustaški reprezentanci, sprinterka Špela Ponomarenko Janić bo znova trenirala v Avstraliji, Jošt Zakrajšek pa bo odpotoval v Turčijo. Ob koncu zime bodo spustaši skupne priprave najverjetneje opravili v španskem Sortu. 

»V Avstralijo bom odpotovala tako kot vsako leto – v začetku februarja, za približno dva meseca, kar ni nič dlje kot običajno. Z nami bo šel seveda tudi Adam in moja mama, ki bo zanj skrbela med treningi,« je načrte razkrila Ponomarenko Janićeva, ki je nastope na lanskih tekmovanjih zaradi nosečnosti izpustila. »Konkurenca na takih mestih trenira vso zimo, mi pa si tega ne moremo privoščiti, zato poskušamo v teh dveh mesecih opraviti čim več kvalitetnega treninga. Z nami bosta odpotovali tudi Slovakinji Martina Kohlova in njena partnerica iz dvojca Ivana Kmetova. Tako kot lani bo tam tudi Sofia s Švedske, ki ima tudi majhnega sinčka, tako da bo imel Adam družbo, ko bova mamici trenirali,« je še dodala Primorka.

Po zimskih kajakaških treningih na Portugalskem, v Avstraliji in Argentini bo pot Jošta Zakrajška tokrat vodila še v Turčijo – v Belek, kjer bo treniral skupaj s srbsko ekipo in Japoncem Suzukijem Yakuširo, ki je že stari znanec slovenskih sprinterjev. »Po dosedanjih podatkih verjamem, da bo to ena izmed boljših zimskih destinacij za trening do sedaj. Je sorazmerno blizu Slovenije, tako da bo transport hiter in kar ugoden. Nastanjen bom praktično ob vodi, tam je tudi sodoben fitnes ter neskončne površine za tek in druge možnosti treninga. V resortu, kjer bom nastanjen, bo poskrbljeno tudi za hrano, tako da se bom res lahko posvetil le treningom in kvalitetni regeneraciji med njimi. Lani, ko sem bil z nemško ekipo na pripravah v Kimbauu, sem se šele prvič resno zavedel, kako pomembno je, da imaš vse na enem mestu ter da ne izgubljaš energije in časa s prevozi sem in tja. Na pripravah bom imel tudi svoj kajak, kar mi prav tako pomeni veliko,« se veseli Zakrajšek.

Spustaš Nejc Žnidarčič je v svoji karieri prav tako preizkusil nekaj različnih lokacij za zimski trening, lani je tako treniral v Avstraliji, letos pa ga bo pot zanesla nekoliko bližje. Načrtuje, da bo februarja treniral s češko spustaško reprezentanco v njihovi zimski bazi v Empuribravi v Španiji, nato pa sledijo še skupne priprave s slovensko reprezentanco, najverjetneje v španskem Sortu, alternativna lokacija pa je francoski Pau. »Običajno vsako leto s trenerjem Jernejem Abramičem in kondicijskim trenerjem Rokom Brezavščkom dodamo nekaj novega ali poskusimo kaj izboljšati. Ker bo letos svetovno prvenstvo v sprintu in nova serija tekem za evropski pokal v sprintih, je moj trening na vodi in v fitnesu osredotočen predvsem na to disciplino. Seveda je del treninga posvečen tudi klasiki, vendar manj kot v prejšnjih letih,« pa je ob tem povedal Žnidarčič.

Kmalu po koncu zimskih priprav – v marcu – bodo na sporedu že prva tekmovanja, glavne tekme sezone pa se začenjajo v drugi polovici aprila.