Rok Kuk je na EP 1000m osvojil 2. mesto, K2 Apollonio-Blažević pa je bil 3.

0
318

Slovenski sprinterji na mirnih vodah so poskrbeli za izvrstne uspehe na EP v Montemor-o-Velhu, saj so si v finalih A na 1000 metrov kolajne priveslali Rok Kuk v posamični kajakaški konkurenci mlajših članov ter Alan Apollonio-Simon Blažević med mladinskimi kajakaškimi dvojci. Izkušenejši Kuk je zasedel drugo mesto, Apollonio in Blaževič pa sta bila tretja.

Slovenska reprezentanca v sprintu na mirnih vodah je po zaslugi kajakaša Roka Kuka in dvojca Alan Apollonio – Simon Blažević prišla do dveh kolajn na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane na Portugalskem. 21- letni Rok Kuk je v finalu A na 1000 metrov zasedel drugo mesto, za zlato kolajno pa zaostal za manj kot pol sekunde. Primorec je sicer odlično veslal že v kvalifikacijah na tej razdalji, kjer je dosegel najhitrejši čas in se s tem neposredno uvrstil v današnji finale. Tokrat je bil od nosilca kolajn s članskih svetovnih pokalov ter prvenstev za mlajše člane (kjer je kolajne osvajal v kajakaškem dvojcu skupaj z Lovrom Lebanom) hitrejši madžarski tekmovalec Bence Dombvari, tretje mesto pa si je priveslal Švicar Fabio Wyss.

»Zelo sem zadovoljen, pred prvenstvom si nisem predstavljal, da bom lahko tako konkurenčen. Že na zadnjih pripravah v Pusianu sem dobro veslal in takoj v kvalifikacijah izpolnil svoj cilj, odveslal sem tehnično in taktično popolno tekmo, danes pa sem jo v finalu še enkrat ponovil. Sto metrov pred ciljem sem pomislil, da bom morda celo zmagal. A je bil davek veslanja v močnem vetru, ki mi ne odgovarja, previsok in v zadnjih metrih mi je zmanjkalo nekaj moči. Ponosen sem nase in vesel tudi za svojega trening partnerja Fabia Wyssa, s katerim sva v zadnjih štirih letih skupaj ogromno pregarala,« je po tekmi povedal “srebrni” Kuk, ki ga jutri čaka še nastop v finalu B na 500 metrov.

Že prej pa sta za izvrsten rezultat poskrbela mlada kajakaša Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta v konkurenci mladincev na 1000 metrov v dvojcu priveslala do tretjega mesta. Obetavni slovenski kajakaški dvojec je tako poskrbel za enega največjih uspehov slovenskega sprinta na mirnih vodah, saj je njuna bronasta kolajna sploh prvo odličje na mladinskih prvenstvih za slovenske sprinterje. »Nisva se obremenjevala s startom, saj sva vedela, da bodo v tem vetru druge ekipe omagale pred nama. Taktično sva odveslala natanko tako kot je bilo dogovorjeno in v končnici pridobila pet mest. To je bilo dovolj za medaljo, ki sva jo dolgo sanjala,« je povedal Alan Apollonio, Simon Blažević pa je v šali dodal: »Prva kolajna, pa nimam svojih spodnjic za na podelitev!«

Najhitrejša sta bila Nemca Marius Radow in Lukas Reuschenbach, drugo mesto pa sta si priveslala Rusa Aleksander Sergejev in Dimitrij Petajkin. Apollonia in Blaževića jutri čaka še nastop v finalu A na 500 metrov.

V finalu B na 1000 metrov je veslal mladinec Matic Klobučar, ki je zasedel peto mesto, skupno pa 14. mesto. V finalu A na 1000 metrov je sicer zmagal španski kajakaš Marcus Walz, drugi je bil Rus Maksim Spesivcev, tretji pa je bil Italijan Antonio Caterino.

Popoldne so se v polfinalih na 200 metrov pomerili še preostali slovenski reprezentanti. Najbolje se je odrezal mladinec Vid Debeljak, ki je bil v svoji polfinalni skupini tretji in bo tako v nedeljo nastopil v finalu A. Zmagal je Portugalec Diogo Lopes, drugo mesto pa je zasedel Slovak Lorincz Balasz. Preostali slovenski predstavniki so se uvrstili v finale B. V konkurenci mlajših članov je kajakaš Tilen Vidovič v svoji skupini zasedel šesto mesto, mlajša članica Anja Osterman je bila četrta, dvojec Matic Klobučar-Patrik Toš pa je zasedel peto mesto.

V nedeljo se bodo tekmovalci naprej pomerili v finalih na 500 metrov, prvenstvo pa se bo končalo s tekmami na 200 metrov.

Rezultate lahko najdete na: http://canoesprintportugal.com/index.php?page=time-table