V finalu SP za mladince in mlajše člane v ZDA bo veslalo šest Slovencev.

0
570

Mladi slovenski slalomisti, ki nastopajo na SP za mladince in mlajše člane v Wisconsinu, so svojo nalogo večinoma opravili z odliko. Šesterica se je uspela uvrstiti v finale, najboljše rezultate pa so dosegli kajakaš Martin Srabotnik, ki je bil drugi med mladinci, ter kanuista Anže Berčič in Jure Lenarčič, ki sta polfinale končala na tretjem oziroma četrtem mestu.

Slovenska kajakaška reprezentanca je lahko pred sobotnimi in nedeljskimi finalnimi obračuni ter ekipnimi tekmami precej optimistična. Reprezentanti so svojo nalogo večinoma opravili tako kot so si zadali, saj se je šesterica uspela uvrstiti v finale. Za najboljši slovenski rezultat dneva je poskrbel kajakaš Martin Srabotnik, ki je bil med mladinci drugi, s sedmim časom polfinala pa se je v finale uvrstil tudi njegov klubski kolega Vid Karner. Najhitrejši kajakaš v konkurenci mladincev je bil Francoz Tom Scianimanico, tretje mesto pa je zasedel Slovak Jakub Grigar. Tretjega slovenskega predstavnika Roka Markočiča je od finala oddaljil nekoliko slabši nastop in prejetih šest kazenskih sekund, tako da je bil na koncu 35.

Boj za najvišja mesta sta napovedala tudi kanuista Anže Berčič in Jure Lenarčič, ki sta se v polfinalu uvrstila na tretje oziroma četrto mesto. Blaž Cof je polfinalni nastop sklenil na 22. mestu, slovenska ekipa pa bo glede na prikazano v posamični konkurenci resna kandidatka za najvišja mesta tudi na moštveni tekmi. Najhitrejši kanuist med mlajšimi člani je bil Nemec Franz Anton, drugo mesto pa je zasedel Britanec Adam Burgess.

V konkurenci kajakašic do 23 let je dobro nastopila edina slovenska predstavnica na tem prvenstvu, Ajda Novak. Potem ko je imela v kvalifikacijah nekaj težav, je v polfinalu prikazala boljši nastop in se z devetim mestom uvrstila v nedeljski finale. V polfinalu sta se najbolj izkazali Čehinji Eva Ornstova in Katerina Kudejova, tretja pa je bila Nemka Cindy Poeschel.

Finalni nastop si je v mladinski konkurenci priveslal tudi kanuist Luka Žganjar, ki je bil osmi. Najhitrejši je bil ruski tekmovalec Aleksandr Ovčinikov, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Nemca Franz Strauss in Dennis Soeter.

Nekoliko slabše sta se odrezala kajakaša Martin Albreht in Matic Štrukelj, ki sta v konkurenci do 23 let polfinale končala na 21. oziroma 24. mestu in tako ostala brez vnovičnega nastopa. Najboljši je bil Čeh Ondrej Tunka, drugi je bil domačin Michal Smolen, tretji pa Kanadčan Benjamin Hayward.

V preostalih kategorijah Slovenija nima svojih predstavnikov. V kategoriji dvojcev do 23 let sta bila najboljša Čeha Karlovsky-Jane, druga je bila nemška dvojica Behling-Becker, tretja pa sta bila Poljaka Brzezinski-Brzezinski. Med kanuistkami je zmagala Avstralka Rosalyn Lawrence, druga je bila Španka Nuria Villarubla, tretja pa Nemka Lena Stoecklin. V konkurenci mladincev je bila najboljši nemški dvojec Krueger-Sommer, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali češki posadki Rohan-Svoboda in Pospichal-Cepek. Tako v konkurenci kanuistk kot kajakašic je slavila Avstralka Jessica Fox. V polfinalu kajakašic je drugo mesto osvojila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa je bila Čehinja Karolina Galuškova. Med kanuistkami si je drugo mesto priveslala Britanka Mallory Franklin, tretja pa je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt.