Rok Rozman dobitnik svetovne kajakaške nagrade.

0
569

Na Portugalskem so nagradili najboljše iz kajakaškega sveta in med njimi se je znašel tudi Slovenec Rok Rozman. Nekdanji veslač in olimpijec, ki je tudi navdušen ekstremni kajakaš, je nagrado prejel za projekt Balkan Rivers Tour, s katerim osvešča in se zavzema za ohranitev naravnih rek na Balkanu.

»Presenečen sem, saj je to elitno priznanje. Misleč, da je to še vedno le stvar, ki jo je naredilo pet fantov iz Žage, sem res vesel. To je dosežek vseh, cele naše ekipe, čeprav sem nagrado dobil jaz,« je ob podeljenem priznanju povedal športnik, ki je sicer biolog.

Strokovno akademijo in kajakaške navdušence, ki so lahko glasovali preko spleta, je Rok prepričal s projektom Balkan Rivers Tour, največjo reševalno akcijo rek v Evropi. Po dostopnih podatkih v prihodnjih letih na Balkanu načrtujejo gradnjo 2700 hidroelektrarn in jezov, 113 izmed njih pa naj bi gradili v nacionalnih parkih. Akcija se je začela lani aprila v Bohinju in nadaljevala preko Save, vse do Vjose v Albaniji. Udeleženci so v nekaj manj kot 40 dneh preveslali 23 rek v šestih balkanskih državah.

»Če sem iskren je bila to moja želja, saj sem še iz časov športne kariere vajen ciljati zelo visoko. Realnost je bila taka, da je bilo to pričakovati zelo utopično, ampak je zato veselje še toliko večje. Sproti, ko pripravljamo naslednje projekte, vidimo, da je zadeva mednarodna, da ni le evropska, temveč cel svet podpira idejo,« je o mednarodni odmevnosti projekta povedal Rok, ki se mu je pri veslanju po balkanskih rekah pridružilo približno 500 somišljenikov.

O načrtih za prihodnost pa Rok pravi: »Saj bi nam ustrezal počitek, ampak si tega enostavno ne moremo privoščiti, če želimo gibanje voditi naprej. To pomlad pripravljamo Balkan Rivers Tour 2. Program z vsemi podrobnostmi bo sledil. To bo še ena priložnost, da se kajakaši združimo, se imamo “fino” in pokažemo, da lahko dosežemo nekaj dobrega. Pred novim letom bomo, upam, izdali tudi film.«

V kategoriji olimpijcev je nagrado prejela slalomistka na divjih vodah – Španka Maialen Chourraut, ki je bronasti kolajni iz Londona v Riu dodala še zlato, najboljši športnik v neolimpijskih disciplinah je postal parakajakaš Curtis McGrath iz Avstralije, najboljša športnica v neolimpijski disciplini je Madžarka Renata Csay, serijska zmagovalka v kajakaškem maratonu, nagrado za življenjsko delo je prejel Kanadčan John Edwards, najboljša tekmovalka v mladinski kategoriji pa je postala beloruska sprinterka na mirnih vodah Nadežda Makarčenko.