S tekmami veteranov se je začelo EP v kajakaškem maratonu v Bohinju.

0
222

S posamičnimi tekmami veteranov so v Bohinju odprli evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu. Uradno se bo sicer začelo šele jutri z otvoritvijo na prostoru Pod skalco, a prve komplete kolajn so organizatorji že podelili. V odprtem delu prvenstva, kjer nastopajo veterani iz številnih evropskih držav, pa tudi Avstralije, se je pomerila tudi šesterica Slovencev.

Slovenski kajakaši so z veseljem izkoristili možnost nastopa na domačem prvenstvu v kajakaškem maratonu, čeprav se nobenemu izmed sodelujočih tokrat ni uspelo uvrstiti na zmagovalne stopničke. Prvi dan tekmovanj so tekmovalke in tekmovalci nastopili v 18 različnih starostnih kategorijah v kajaku in kanuju enosedu. Jutri bodo na sporedu še veteranske tekme v kajakaških dvojcih, kjer pa na startu ne bo slovenske posadke.

V konkurenci kajakašev do 39 let sta nastopila Jernej Župančič Regent in Darko Logar, ki sta se uvrstila na šesto oziroma deveto mesto. Zmagal je Španec Jesus Leon Rodriguez, pred Dancem Torbnom Thomsenom in Belgijcem Guidom de Prinsom.

V starostni kategoriji 50–54 let je slovenske barve zastopal Jože Hafner, ki je zasedel osmo mesto. Zmaga je po zaslugi Darrena Leeja odšla v Avstralijo, drugi je bil Čeh Tomaš Zastera, tretji pa Italijan Francesco Uberti.

V kategoriji 60–64 let je Peter Kalan osvojil osmo mesto. Zmagal je Britanec Melwin Swallow, pred Estoncem Romanom Vernoffom in Nemcem Hansom Jurgenom Klapprothom.

Na Bohinjsko jezero sta se podala tudi Stane Klemenc, eden izmed glavnih organizatorjev evropskega prvenstva, sicer tudi predsednik kajakaškega kluba v Bohinju, in nekdanji divjevodaš Niko Svoljšak. Veslala sta v kategoriji 65–69 let, kjer je Svoljšak zasedel peto mesto, Klemenc pa je bil šesti. Danec Jorgensen Swenning se je najbolje spopadel z izzivom tekmovanja in v cilj priveslal kot prvi, drugi je bil Francoz Christian Wiatte, tretji pa Ukrajinec Volodimir Perkodov.

Jutri veterane čakajo še tekme v dvojcih, v petek pa bodo svojo formo že pokazali tudi tekmovalci v uradnem delu evropskega prvenstva. Prvi dan se bodo na progo podali mladinci in tekmovalci v kategoriji mlajših članov, v soboto in nedeljo pa se bodo tem starostnim kategorijam pridružili še nastopajoči v članski konkurenci.

Uradna stran: http://www.bohinj.si/euro2015/si/index.php