Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch do kolajne na olimpijskih upih v Bratislavi

0
282

Bratislava je v preteklih štirih dneh gostila zelo močno mednarodno tekmovanje v sprintu na mirnih vodah za tekmovalce in tekmovalke med 15. in 17. letom. V konkurenci vrstnikov iz kar 40 držav so se izkazali tudi naši sprinterji. Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch sta priveslala do brona na 1000-metrski razdalji.

Za mlade sprinterje na mirnih vodah ni pravega počitka. Komaj se je zaključilo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Szegedu, že je Bratislava gostila tekmovanje »Olimpijski upi«, kjer nastopajo tekmovalci in tekmovalke v starosti 15, 16 in 17 let. V štirih tekmovalnih dneh so predstavniki in predstavnice kar 40 držav, med njimi tudi Kanade, Singapurja, Južnoafriške republike, Japonske in Združenih držav Amerike, pomerili na 1000-, 500- in 200-metrski razdalji.

Za najboljši slovenski dosežek tekmovanja sta poskrbela Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch, ki sta veslala v finalu A kajakaških dvojcev v starosti 17 let. V močni konkurenci sta bila v svoji kvalifikacijski skupini druga, nato sta zmagala v polfinalu, v finalu pa v cilj priveslala kot tretja. Boljša sta bila le Slovaka Dominik Doktorik in Ludovit Toth ter Madžara Laszlo Borbely in Richard Viktor Herda.

Kupsch in Leban Parada sta nastopila še na 500-metrski razdalji, kjer pa sta veslala v finalu B. V polfinalu sta bila namreč četrta, od uvrstitve v finale A pa ju je ločilo šest desetink. V finalu B sta bila četrta, z dvema sekundama zaostanka za vodilnim dvojcem z Danske, tako da sta na koncu osvojila 13. Mesto. V finalu A sta zmagala Ukrajinca Andrii Perzai in Pavlo Tarasiuk, druga sta bila Poljaka Alex Borucki in Pawel Slowinski, tretja pa Italijana Fabiano Palliola in Federico Zanutta.

Na tekmovanju se je predstavil tudi kajakaški četverec, ki so ga sestavljali Tjaš Til Kupsch, Santiago Leban Parada, Andrej Korošec in Jure Kragelj. Slovenska četverica je bila v kvalifikacijski skupini četrta, v polfinalu pa peta, kar je pomenilo uvrstitev v finale B na 500 metrov. V odločilni tekmi so v cilj priveslali kot četrti, tako da so zasedli končno 13. mesto. V finalu B so zaostali za Srbi, Nemci in Slovaki. Kolajn v finalu A so se veselili Madžari, pred Poljaki in Čehi.

V posamični konkurenci kajakašev, starih 16 let, je na 1000 metrov v finalu A veslal Jure Kragelj in se uvrstil na deveto mesto. V svoji kvalifikacijski skupini je bil četrti, nato tretji v polfinalu, v odločilnem nastopu pa so bili tekmeci premočni. Zmagal je NemecVincent Hoiss, drugi je bil Madžar Adam Said Kaed, tretji pa Belgijec Louis Vangeel. V isti konkurenci je veslal tudi Gašper Manfreda, ki je bil v svoji kvalifikacijski skupini sedmi, tako da je žal ostal brez napredovanja.

V kvalifikacijah kajakašev na 1000 metrov, v starosti 17 let, je tekmoval Andrej Korošec, ki je bil v svoji skupini sedmi in se mu žal ni uspelo prebiti v naslednjo fazo tekmovanja. Gašperja Manfredo smo videli še v kvalifikacijah kajakašev, v starosti 16 let, na 500 metrov. V tretji kvalifikacijski skupini je bil osmi in obstal.

Zadnji dan tekmovanja so bile na sporedu preizkušnje na 200 metrov. V finalu B kajakašev, starih 17 let, je nastopil Tjaš Til Kupsch, ki je bil peti, skupno 14. na tej razdalji. V šesti kvalifikacijski skupini je bil drugi, v polfinalu pa peti, uvrstitev v finale A se mu je izmuznila za sekundo. Andrej Korošec je obstal v polfinalu kajakašev, v starosti 17 let. Bil je sedmi, finale B pa je zgrešil za desetinko sekunde. V konkurenci kajakašev, v starosti 16 let, na 200 metrov sta tekmovala Gašper Manfreda in Jure Kragelj. Manfreda je z osmim časom kvalifikacijske skupine zaključil s svojim nastopom, Kragelj pa je bil četrti in tako prišel do polfinala, kjer pa je bil nato osmi.

Prihodnji konec tedna na Bledu sprinterje na mirnih vodah čaka še državno prvenstvo.

Foto: Katja Manfreda