Matevž Manfreda enkratno sezono kronal s srebrom na MSP v Szegedu

0
292

Sprinter na mirnih vodah Matevž Manfreda je na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Szegedu spisal še eno poglavje v slovenski kajakaški zgodovini. V finalu mladincev na 500 metrov je namreč osvojil srebrno kolajno.

Matevž Manfreda je tako postal prvi slovenski mladinec s posamično kolajno na svetovnih mladinskih prvenstvih v sprintu na mirnih vodah. Že junija je bil prvi, ki je osvojil posamično kolajno na enem izmed mladinskih prvenstev v sprintu, takrat je bil bronast na 200 in 500 metrov na evropskem prvenstvu v Beogradu.

Dijak zdravstvene šole v Novi Gorici je v finalu svetovnega prvenstva v meki sprinta na mirnih vodah v Szegedu zablestel na 500-metrski razdalji. V cilj je priveslal kot drugi, z vsega 59 stotinkami zaostanka za madžarskim tekmovalcem. Svetovni mladinski prvak je postal Madžar Hunor Tamas Hidvegi, drugi je bil Manfreda, tretji pa Španec Marcos Caballero.

“Medalja ni bila ravno pričakovana, a med tekmo sem začutil, da morda pa le imam kakšno možnost. To me je gnalo še naprej. Za tekmo sem se pripravil kot za vsako drugo, ni bilo dodatnega pritiska. Med tekmo je bil občutek podoben kot med evropskim prvenstvom, sproščeno med tekmo, potem pa finiš, kar je še ostalo. Ponosem sem na medalje in so dobra popotnica za naslednje leto in mi dajejo dodatno potrditev, da lahko dosegam dobre rezultate tudi v prihodnosti,” je povedal Manfreda.

V finalu A na 500 metrov v konkurenci mešanih kajakaških dvojcev do 23 let sta nastopila Mia Medved in Tit Faletič. V cilj sta priveslala kot sedma, z nekaj manj kot petimi sekundami zaostanka za zmagovalcema. Svetovna prvaka v tej konkurenci sta postala Poljaka Martyna Klatt in Jakub Stepun, srebro je pripadlo Nemcema Josefine Landt in Leonardu Buscherju, bron pa sta osvojila Madžara Sara Fojt in Mark Opavszky.

Ob koncu prvenstva so bile na sporedu še tekme na 5000 metrov. Med kajakašicami do 23 let je bila Ana Šteblaj 14. Zmagala je Madžarka Emese Kohalmi, druga je bila Švedinja Medlina Andersson, tretja pa Čehinja Anežka Paloudova.

Med kajakaši do 23 let je na 5000-metrski razdalji Tit Faletič osvojil končno 19. mesto. Zmagal je Danec Thorbjorn Rask, drugi je bil Britanec Charles Smith, tretji pa Južnoafričan Hamish Lovemore.

V mladinski konkurenci kajakašev na 5000 metrov je nastopil Santiago Leban Parada in prav tako zasedel 19. mesto. Svetovni mladinski prvak na najdaljši razdalji je postal Španec Marcos Caballero, drugi je bil Madžar Almos Balazs Aradi, tretji pa Nemec Paul Leo Grosser.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/szeged-2022

Foto: Akiko Florence Minowa