Luka Božič v La Seu d’Urgellu tretji, drugi skupno v svetovnem pokalu, Eva Terčelj skupno tretja

0
309

Zadnji dan svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v La Seu d’Urgellu je Luka Božič v finalu kanuistov osvojil tretje mesto, kar mu je v skupnem seštevku svetovnega pokala v letošnjem letu prineslo drugo mesto. Anže Berčič je bil četrti. V popoldanskem ekstremnem slalomu si je Eva Terčelj s četrtim mestom na tekmi zagotovila tretje mesto v skupnem seštevku serije.

Visoka pričakovanja in cilji so prevevali slovensko ekipo pred zadnjim dnem svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v La Seu d’Urgellu. V skupnem seštevku svetovnega pokala med kanuisti je Luka Božič vodil, Benjamin Savšek pa je bil tretji. A finalna tekma sezone v svetovnem pokalu prinaša dvojne točke, tako da je bilo še vse odprto in jasno, da bo o končnem zmagovalcu odločal zadnji dan tekmovanja.

Luka Božič je dobro nastopil v polfinalu in si s četrtim časom vožnje zagotovil napredovanje v finale. Dobro mu je šlo tudi v odločilni vožnji, kjer pa je še enkrat več v letošnji sezoni naredil napako, ki mu je prinesla dve kazenski sekundi. To ga je potisnilo na tretje mesto, za Francozom Nicolasom Gestinom in Špancem Miquelom Travejem.

Žal se je dotik izkazal za usodnega tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je slavil Francoz Gestin, ki je bil pred zadnjo tekmo tretji v skupnem seštevku, za Božičem in Savškom. Dvojne točke za zmago v La Seu d’Urgellu so mu prinesle ravno toliko prednosti pred Primorcem, da se je skupne zmage veselil kanuist iz Bretanije, in sicer s pičlimi sedmimi točkami naskoka pred Božičem.

Najboljši posamični rezultat sezone je s četrtim mestom v finalu dosegel Anže Berčič. Z vožnjo sicer ni bil najbolj zadovoljen, z rezultatom pač. Številni finalisti so imeli namreč ogromno težav in kanuist tacenskega kluba je lepo napredoval po lestvici. V finale se je namreč uvrstil kot deveti.

Že v polfinalu se je žal zalomilo olimpijskemu prvaku Benjaminu Savšku, ki je naredil veliko napako v zadnjem delu proge, se prevrnil pri zadnjih vratih in prejel 50 kazenskih sekund. To je pomenilo, da sta po vodi splavala tako finalni nastop kot možnost skupne zmage v svetovnem pokalu. Na koncu je bil Savšek 30. Poleg Savška sta s 50 kazenskimi sekundami polfinale zaključila tudi olimpijski prvak iz Ria de Janeira Francoz Denis Gargaud Chanut in drugi z OI v Tokiu Čeh Lukaš Rohan.

V skupnem seštevku se je kot omenjeno zmage veselil Francoz Gestin, drugi je bil Božič, tretji pa Slovak Matej Benuš. Benjamin Savšek je sezono sklenil na petem mestu, Anže Berčič pa na 11.

V polfinalu kanuistk smo imeli tokrat le eno predstavnico. Tekmovala je Lea Novak, ki pa je imela žal preveč napak in osem kazenskih sekund je bilo preveč za napredovanje v najboljšo deseterico. Preizkušnjo je zaključila kot 25.

Zmagala je Nemka Andrea Herzog, letošnja svetovna prvakinja, druga je bila Čehinja Gabriela Satkova, tretja pa njena rojakinja Tereza Fišerova.

Čehinja Fišerova je tako kot lani zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, na drugo mesto se je uvrstila Britanka Mallory Franklin, na tretje pa Nemka Elena Lilik. Eva Alina Hočevar je kanuistično sezono svetovnega pokala zaključila na skupnem 21. mestu, Alja Kozorog je bila 25., Lea Novak pa 26.

Eva Terčelj tretja v skupnem seštevku ekstremnega slaloma

Slalomskemu delu svetovnega pokala so sledile še preizkušnje v ekstremnem slalomu, kjer so v nedeljskem delu tekmovali Eva Terčelj, Tine Kancler in Vid Kuder Marušič. Eva Terčelj se je še na drugi zaporedni tekmi za svetovni pokal uvrstila v finale. Uspeha iz Paua, ko je bila druga, tokrat žal ni ponovila, saj je v cilj priveslala kot četrta. Je pa ta rezultat zadostoval za tretje mesto v skupnem seštevku serije.

Na tekmi so se pred Evo uvrstile Britanka Mallory Franklin, Nemka Elena Lilik in Španka Olatz Arregui. Mallory Franklin je bila najboljša tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugo mesto je zasedla Čehinja Tereza Fišerova, tretje pa Eva Terčelj. Ajda Novak, ki je tokrat obstala v kvalifikacijah in bila 44., je bila v skupni razvrstitvi 22.

V moški konkurenci sta Vid Kuder Marušič in Tine Kancler obstala v četrtfinalni fazi. Kuder Marušič je že v zgornjem delu zlomil veslo, Tineta Kanclerja pa je francoski tekmec izrinil že na startu. Na tekmi je zmagal Čeh Vojtech Heger, drugi je bil Španec Manuel Ochoa, tretji pa Francoz Theo Desvignes. Tine Kancler je bil na koncu deveti, Kuder Marušič pa 15. V kvalifikacijah je obtičal Martin Srabotnik in bil 61.

V skupni razvrstitvi je prav tako zmagal Čeh Heger, drugi je bil njegov rojak Vit Prindiš, tretji pa Francoz Theo Desvignes. Tine Kancler in Vid Kuder Marušič si v skupnem seštevku delita deveto mesto, Srabotnik je 54., Žan Jakše 92., Marko Petek pa 114.

Neverjetna slalomska sezona 2022

S tem se je zaključila še ena izjemno uspešna sezona za slovenske slalomiste na divjih vodah. V celem letu so bili zelo konstantni in na vseh tekmah – od evropskega prvenstva, svetovnih pokalov do svetovnega prvenstva – osvojili vsaj po dve kolajni.

Začelo se je na prvenstvu stare celine, kjer je Benjamin Savšek postal evropski prvak, Ajda Novak pa je bila bronasta v ekstremnem slalomu. Na svetovnem pokalu v Pragi sta do zmag priveslala Peter Kauzer in Luka Božič, teden dni kasneje pa sta se kolajn v Krakovu veselila Benjamin Savšek v kanuju in Vid Kuder Marušič v ekstremnem slalomu.

Sledil je tretji svetovni pokal v Ljubljani, kjer je Martin Srabotnik s srebrom prišel do prve kolajne na svetovnih pokalih, na stopničkah pa sta stala še Benjamin Savšek in Luka Božič. Ob koncu julija so na svetovnem prvenstvu v Augbsurgu zblesteli kanuisti Savšek, Božič in Anže Berčič, ki so postali ekipni svetovni prvaki, uspeh pa so s srebrom dopolnile še kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar.

Sezona svetovnih pokalov se je nadaljevala v Pauu, kjer sta bila Luka Božič in Benjamin Savšek drugi in tretji v kanuju, Eva Terčelj in Ajda Novak pa druga in tretja v ekstremnem slalomu. Na zadnji postojanki v Španiji je kolajno osvojil Martin Srabotnik, Peter Kauzer si je zagotovil tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, za konec pa je bil še Luka Božič tretji na tekmi in drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala 2022, Eva Terčelj pa tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v ekstremnem slalomu, ki bo leta 2024 prvič v programu olimpijskih iger.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-2022