Savšek, Božič in Terčeljeva kvalifikacije svetovnega pokalakončali med najboljšo 10

0
218

Slalomisti na divjih vodah so opravili s prvim tekmovalnim dnem svetovnega pokala na olimpijski progi iz leta 2012. Na progi v Lee Valleyju se je v polfinale izmed dvanajstih čolnov, ki so startali v kvalifikacijah, prebila deseterica. Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič sta bila četrti in peti, kajakašica Eva Terčelj pa je v kvalifikacijah zasedla deveto mesto.

Slalomisti na divjih vodah so v Londonu začeli z nastopi na letošnjih tekmah za svetovni pokal. V nič kaj poletnih razmerah in ob močnem vetru se je preko kvalifikacijskega sita prebila večina slovenskih reprezentantov. Najvišji mesti v kvalifikacijah sta si tokrat priveslala kanuista. Benjamin Savšek, ki je pred dvema tednoma prišel do drugega naslova evropskega prvaka, je uvodni tekmovalni dan zasedel četrto mesto, Luka Božič pa se je uvrstil mesto za njim. Žal je v kvalifikacijah obstal tretji član zlate ekipe z EP v Franciji Anže Berčič. Po prvi vožnji je bil s štirimi kazenskimi sekundami namreč 25., zato je moral nastopiti še v drugi. V drugem nastopu je ciljno linijo prečkal z desetim časom, a sta bila na startu še dva tekmovalca. Oba sta s progo opravila nekoliko hitreje kot Berčič, tako da je bil na koncu drugega kvalifikacijskega nastopa 12.

V kanuju je v kvalifikacijah zmagal Francoz Martin Thomas, drugi je bil Britanec David Florence, tretji pa Slovak Matej Benuš.

Uspešnejše so bile kajakašice. Eva Terčelj in Urša Kragelj sta si preboj v drugo fazo tekmovanja zagotovili že s prvo vožnjo, saj je bila Terčeljeva deveta, Urša Kragelj pa 13. V drugo je šla znova na progo Ajda Novak in se z devetim časom tudi ona uvrstila v sobotni polfinale. V kvalifikacijah je bila najhitrejša Britanka Kimberley Woods, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa Italijanka Stefanie Horn.

Prav tako so si polfinalni nastop zagotovili vsi trije kajakaši. V nedeljo bodo tako v polfinalu veslali Martin Srabotnik, ki je bil v kvalifikacijah 22., Peter Kauzer, ki je imel 24. čas petkovega nastopa, in Niko Testen, ki je bil 30. in kot zadnji ujel polfinale po prvi vožnji.

V kvalifikacijah je zmagal domačin in olimpijski prvak iz leta 2016 Joe Clarke, drugi je bil še en Britanec Bradley Forbes-Cryans, tretji pa Francoz Quentin Burgi.

V kanuju bosta v nedeljskem polfinalu veslali Alja Kozorog, ki je bila v kvalifikacijah 14., in Eva Alina Hočevar, ki je bila 19. in si prav tako zagotovila polfinale s prvim nastopom. Nina Bizjak je bila po prvi vožnji 30., v drugi pa je naredila več napak, prejela 54 kazenskih sekund in možnosti za polfinale je bilo konec. Najboljša kanuistka uvodnega dne je bila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Brazilka Ana Satila, tretja pa Francozinja Lucie Baudu.

V soboto bodo v polfinalu in finalu tekmovali kanuisti in kajakašice.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/lee-valley-2019/results