Savšek in Hočevar brez kolajne v Krakovu

0
336

Krakov, 2. julija (STA) – Slovenski slalomisti v kajaku in kanuju na divjih vodah evropsko prvenstvo, ki je v potekalo v sklopu evropskih iger v Krakovu, zapuščajo brez kolajne. Zadnji dan so o njej razmišljali kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in tudi Eva Alina Hočevar. Savšek in Hočevar sta se za razliko od Božiča uvrstila v finale, a oba obstala na 6. mestu.

Olimpijski prvak Savšek je sicer poskrbel za dobre obete, v polfinalu je bil najhitrejši, vendar polfinalne vožnje v finalu ni ponovil. Na progi je sicer bil hiter, toda dvakrat udaril vratca, štiri kazenske sekunde pa so bile preveč, da bi lahko posegel višje kot na šesto mesto.

“Polfinalna vožnja je bila odlična, ko bi jo le lahko ponovil. Želel sem si to, žal so vmes prišli dotiki. Pri prvem sem želel skrajšati linijo, da bi hitrejši, a se mi je zalomilo, nato pa sem poskušal z vožnjo na vse ali nič nadoknaditi zaostanek. Žal se mi je na zadnjih protitočnih vratih zgodil še en dotik, takrat sem vedel, da je konec,” je uvodoma dejal olimpijski prvak.

“Škoda. Res je, da imam že štiri naslove evropskega prvaka, a tudi peti bi bil sladek. Je pa res, da mi je mogoče od velikih tekmovanj evropsko prvenstvo vendarle nekoliko manj pomembno kot svetovno ali olimpijske igre,” je bil razočaran Savšek, ki na startu ni vedel, da sta na koncu zlatemu Britancu Ryanu Westleyju in srebrnemu Špancu Miquelu Traveju uspeli odlični vožnji (bron je osvojil Čeh Vaclav Chaloupka), bila sta hitrejša kot on v polfinalu.

“Pred startom sem se povsem umaknil, nisem vedel, kaj se dogaja pred mojim nastopom. Nisem imel nobenega pritiska, nisem se ubadal s tem, kakšen je moj startni položaj. Je pa vedno bolje, če začneš čim prej,” je menil Savšek, ki bi bil s šestim mestom na tekmi svetovnega pokala zadovoljen, na velikih tekmah pa šteje le kolajna, te pa tokrat ni osvojil: “Spet sem pokazal, da sem v vrhu, toda treba bo počakati na novo priložnost za vedno želeno odličje. Na srečo, bo svetovno prvenstvo že septembra.”

Olimpijski prvak pa po tekmi vseeno ni bil tako potrt, kot je bil njegov kolega Božič, tretji iz kvalifikacij, ki se mu je polfinalna vožnja povsem ponesrečila, s tremi dotiki si je prislužil šest kazenskih sekund, s 17. časom se ni uvrstil med deset finalistov.

“Enostavno ne vem, kaj reči. Da sem nabral toliko dotikov, se mi letos ni zgodilo. Enostavno nisem našel ritma, nisem našel dobrega zavesljaja, ki bi mi zagotovil hitrost, da dotikov ne bi bilo. Zelo sem razočaran,” je bil slabe volje Primorec, ki se sicer ni želel izgovarjati na bolečine v kolenu, tega je sicer operiral po koncu lanske sezone.

“Pred sezono sem sicer govoril, da s kolenom nimam težav. A med sezone so se spet pojavile, z njimi se ukvarjam skoraj ves prosti čas, tudi tu v Krakovu. Moja glavna naloga v premoru med tekmami bo, da odpravim te težave,” je Božič povedal, da tudi ni bil v najboljšem zdravstvenem stanju.

Tretji slovenski predstavnik Nejc Polenčič je s štirimi kazenskimi sekundami in zaostankom deset sekund in 33 stotink osvojil 21. mesto.

Eva Alina Hočevar je že na zadnji tekmi svetovnega pokala z uvrstitvijo na stopničke pokazala, da je letos v tej disciplini zelo napredovala. Da pa ni lahko dobra le na domači progi, pa je dokazala v Krakovu. Zanjo je šesto mesto zelo lep dosežek, to tudi sama priznava, a meni, da je v finalu zaradi dveh dotikov zapravila priložnost za kolajno, zmožna pa je bila tudi zmagati, njeni nedeljski vožnji sta bili na posameznih delih zares odlični.

“Če bi lahko združila spodnji del polfinalne vožnje in zgornji del finala, danes najbrž ne bi osvojila le medalje, ampak bi zmagala. A šport žal ni tako enostaven, da bi se to dalo,” je po nastopu povedala 21-letna Ljubljančanka. Verjela je, da se lahko dokopa do odličja, saj se zaveda, da je v kanuju napredovala in da se lahko bori z najboljšimi. Prav zaradi tega pa jo jezi neumna napaka na zadnjih protitočnih vratih, zaradi katere se je jezila že takoj po prihodu na cilj.

“Udarec vratc je bil minimalen, toda stal me je še boljše uvrstitve. Jezna sem, ker ni bila to vožnja, ki jo znam pokazati. Moram pa biti zadovoljna, da sem po tako slabih kvalifikacijah sestavila mnogo boljšo vožnjo in se uvrstila v finale. Vseeno moram biti ponosna nase, vsako leto napredujem, če bo šlo tako naprej, bom kmalu tudi bolj redno na stopničkah,” ima svetel pogled v prihodnost 21-letna hčer nekdanjega odličnega kanuista Simona Hočevarja, prvega evropskega prvaka.

Zlato medaljo je osvojila Nemka Elena Lilik, še v drugi disciplini na prvenstvu je bila druga domačinka Klaudia Zwolinska, bron je šel za vrat Britanke Mallory Franklin. Druga slovenska polfinalistka Alja Kozorog je zasedla 24. mesto.

Popoldne bodo na sporedu tudi izločilni boji v kajakaškem krosu, od Slovencev bo v njih nastopila le Ajda Novak.

Foto: Nebojša Radović