Savšek zmagal v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v Pragi.

0
581

Slalomisti na divjih vodah se ta konec tedna mudijo v Pragi, kjer poteka tretja tekma za svetovni pokal in zadnja pred premorom v seriji, ki bo trajal do začetka avgusta. Prvi tekmovalni dan so bile na vrsti kvalifikacije, kjer se je izmed Slovencev najbolj izkazal Benjamin Savšek. Zmagovalec tacenske preizkušnje je tudi kvalifikacije na Češkem končal na prvem mestu. V polfinale so napredovali še kanuista Anže Berčič in Luka Božič, kajakaša Martin Albreht in Simon Brus, kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

Benjamin Savšek, ki je prejšnji konec tedna slavil zmago pred domačimi gledalci, ima na praško progo izjemno lepe spomine: »Tukaj sem osvojil že cel komplet kolajn z največjih tekmovanj: zlato, srebro in bron. Slednjega sem osvojil lani na svetovnem prvenstvu. Bomo videli, ali mi bo tudi letos šlo tako dobro kot v prejšnjih letih. Vsekakor pa bo to povsem nova tekma.« Začetek je zelo obetaven, saj je Savšek v kvalifikacijah tokratne tekme svetovnega pokala dosegel najhitrejši čas, od najbližjega zasledovalca Slovaka Mateja Benuša pa je bil hitrejši za 89 stotink sekunde. »Zadovoljen sem, sploh v drugem teku mi je čoln zelo lepo tekel. V prvi vožnji sem še delal manjše napake, ki pa sem jih nato v drugo popravil. V jutrišnjem polfinalu bom startal zadnji, tako da bo malo več pritiska. To ni moja najljubša startna pozicija, ampak upam, da se bom uvrstil v finale in da se bom lahko veselil še enega lepega uspeha,« je še povedal Savšek.

S 15. časom kvalifikacij si je zanesljivo napredovanje zagotovil tudi Anže Berčič. »Vesel sem, da sem se uvrstil naprej. Danes se ni čisto izšlo. Že v prvem teku sem želel bolj napadati, pa sem naredil preveč napak. V drugem teku sem imel veliko malih dotikov in upam, da sem jih sedaj nabral dovolj za nekaj časa in bom imel v prihodnje vožnje brez kazenskih sekund,« je po tekmi dejal Berčič. Tudi Luka Božič, tretjeuvrščeni iz Tacna, bo veslal v sobotnem polfinalu, kamor se je uvrstil z 20. časom kvalifikacij.

V dopoldanskem delu kvalifikacij so nastopili tudi kajakaši, kjer je najboljši slovenski rezultat postavil Martin Albreht. Varovanec Mihe Terdiča je zasedel sedmo mesto. »Prve vožnje sem se lotil preveč previdno, v Pragi pa je treba precej bolj tvegati kot na drugih progah. Tu se vozi precej bolj na nož. V drugo sem pokazal več agresivnosti in rezultat je tu. Pričakujem zelo hud boj za finale, saj so v Pragi med prvimi desetimi tekmovalci vedno zelo majhne razlike. Potrudil se bom po najboljših močeh, bo pa težka borba,« je po tekmi povedal študent prava.

V polfinalu bo veslal tudi Simon Brus, ki se je tja prebil z 39. časom kvalifikacij: »Napredoval sem, to je pomembno. V prvem teku sem veslal zanesljivo in brez dotikov, ravno dovolj hitro, da sem se uvrstil v polfinale. V drugem teku sem imel dva neumna dotika, ampak postavil hitrejši čas.« Brez napredovanja pa je tokrat ostal Janoš Peterlin, ki je bil 48. Najhitrejši je bil Čeh Vit Prindiš, drugi je bil Poljak Dariusz Popiela, tretji pa Francoz Quentin Burgi.

Popoldne so se v kvalifikacijah pomerile še kajakašice in dvojci. Urša Kragelj je z drugo vožnjo napredovala na peto mesto in se tako brez večjih težav uvrstila v nedeljski polfinale. V drugo je s progo opravila brez kazenskih sekund, tudi veslala je hitreje kot v prvi, v kateri je naredila še štiri dotike. S časom prve kvalifikacijske vožnje, v drugi je namreč nabrala kar osem kazenskih sekund, se je v nadaljevanje tekmovanja uvrstila še Eva Terčelj. Ljubljančanka je v kvalifikacijah zasedla 28. mesto. Najhitrejša je bila Britanka Fiona Pennie, druga je bila Čehinja Katerina Kudejova, tretja pa Slovakinja Jana Dukatova.

Pričakovano sta si nedeljski polfinale zagotovila še Luka Božič in Sašo Taljat med kanuističnimi dvojci. Primorca, ki sta na prvih treh tekmah v letošnji sezoni trikrat stala na stopničkah, sta bila v kvalifikacijah deseta. V drugi vožnji nato sploh nista nastopila, saj sta si že po prvem teku, ko sta bila šesta, priveslala napredovanje. Najhitrejša sta bila Slovaka Ladislav in Peter Škantar, druga sta bila Nemca Behling – Becker, tretja pa Poljaka Andrzej in Filip Brzezinski.

Med kanuistkami, kjer ni slovenskih predstavnic, je bila v kvalifikacijah najboljša Avstralka Jessica Fox, druga je bila Kitajka Qianqian Teng, tretja pa Čehinja Monika Jančova.

V soboto polfinala, finala in ekipne tekme čakajo kanuiste, kajakaše in kanuistke, v nedeljo pa bodo znova tekmovale kajakašice in tekmovalci v kanuističnih dvojcih.

 

Uradna stran tekmovanja: http://prague.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/en/home