Sezona 2015 bo postregla s številnimi zanimivimi tekmovanji.

0
576

Pred nami je začetek pestre sezone 2015, ki bo postregla z največjimi tekmovanji v slalomu in spustu na divjih vodah, pa tudi v sprintu na mirnih vodah. Za slalomiste in sprinterje bo v ospredju nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu oziroma Milanu, kjer bodo delili kvote za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, spustaši na divjih vodah pa se bodo za naslove svetovnih prvakov pomerili na atraktivni umetni progi na Dunaju. Vrhunec domačih tekmovanj bo predstavljalo evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu, ki ga bo gostil Bohinj.

Po odličnih rezultatih v letu 2014, ko so slovenski tekmovalci na članskih in mladinskih prvenstvih, tekmah svetovnega pokala in mladinskih olimpijskih igrah v slalomu, sprintu, spustu in kajakaškem maratonu skupaj osvojili več kot 35 kolajn, so tudi v letošnjem letu cilji visoki. Slalomisti bodo z mednarodnimi tekmovanji začeli že 21. marca, ko bo v Solkanu potekala tekma za točke ICF. Ta bo obenem tudi prva izbirna tekma za sestavo mladinske ekipe in reprezentance mlajših članov, ki bodo aprila odpotovali v Brazilijo. V Foz do Iguaçuju, ki je leta 2007 gostil člansko svetovno prvenstvo, se bodo merili za naslove svetovnih prvakov in prvakinj med mladinci in mlajšimi člani. Mladinci in mlajši člani bodo v Krakovu tekmovali tudi na evropskem prvenstvu, ki bo letos organiziran šele ob koncu avgusta. Člani se bodo za mesta v reprezentanci potegovali v začetku maja, evropsko prvenstvo pa prihaja ob koncu maja. Organizirali ga bodo v nemškem Markkleebergu. Serija tekem za svetovni pokal bo reprezentante vodila v Prago, Krakov, Liptovsky Mikulaš, La Seu d”Urgell in Pau. Sezona pa se bo končala s svetovnim prvenstvom v Londonu.

»Glavni cilj v tej sezoni je osvojitev kvote za olimpijske igre v Riu, tudi treningi bodo podrejeni tej tekmi. Želiva si tudi dobrih nastopov na svetovnih pokalih, saj si z dobrimi rezultati dviguješ samozavest, zato je precej lažje tekmovati in trenirati,« je cilje za novo sezono pojasnil Sašo Taljat, član zlatega dvojca z lanskega svetovnega prvenstva. Prve olimpijske kvote bodo delili na svetovnem prvenstvu v Londonu, tisti, ki jim letos ne bo uspelo doseči dovolj visokih uvrstitev za pot v Rio de Janeiro, pa bodo imeli popravni izpit prihodnje leto na evropskem prvenstvu.

Za olimpijske kvote se bodo na svetovnem prvenstvu borili tudi sprinterji na mirnih vodah. Slovenska ekipa bo znova močnejša, saj se po rojstvu sina vrača trikratna dobitnica kolajn s svetovnih prvenstev Špela Ponomarenko Janić. »V tej sezoni ne bom nastopila na evropskem prvenstvu, ker je na sporedu skoraj dva meseca prej kot ponavadi. Bom pa veslala na dveh svetovnih pokalih, evropskih igrah in svetovnem prvenstvu. Moj cilj je seveda osvojitev kvote za olimpijske igre,« je dejala primorska kajakašica. Evropsko prvenstvo na Češkem bo tokrat potekalo že v prvem majskem vikendu. V sredini maja se na Portugalskem začenja serija treh svetovnih pokalov. Poleg preizkušnje v Montemor-o-Velhu sta predvideni še tekmi v Duisburgu in Københavnu. Sledile bodo evropske igre v Bakuju, svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane na Portugalskem, člansko svetovno prvenstvo v Milanu, na koncu pa tekmovalce čaka še evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Romuniji.

Spustaši na divjih vodah se bodo za razliko od preostalih slovenskih reprezentantov v sklopu tekem za svetovni pokal predstavili tudi doma. Prvi dve tekmi svetovnega pokala bodo namreč organizirali v Kobaridu, preostali dve pa v Avstriji. V Banjaluki bodo nastopili na evropskem prvenstvu, na Dunaju, v umetnem kanalu, ki je lani gostil slalomsko evropsko prvenstvo, pa bo potekalo še svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Mlade spustaše ob koncu sezone čaka pot v Združene države Amerike, kjer bo na sporedu svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane. Celje bo gostilo tekmo evropskega pokala v spustu, ki bo letos prvič v tekmovalnem programu.

»Prvi cilj je EP v Banjaluki, kjer ciljava na visoka mesta tako v sprintu kot v klasiki. Medalj ne bova napovedovala, napovedujeva le, da bova dala vse od sebe, le tako lahko sledi dober rezultat. Med evropskim in svetovnim prvenstvom so tudi ostala tekmovanja, kot so evropski in svetovni pokali, vendar verjetno na vseh ne bova startala, saj je zadnji svetovni pokal na sporedu manj kot teden dni pred svetovnim prvenstvom. Tisto tekmo bova izpustila in se dobro pripravila na svetovno prvenstvo na Dunaju, ki je tudi največji cilj. Zavedava se, da je naslov težje braniti kot osvojiti, tako da naju čaka težka tekma,« je dejal Luka Žganjar, ki bo s Petrom Žnidaršičem branil naslov svetovnega prvaka v sprintu.

Največje kajakaško tekmovanje v Sloveniji v letošnjem letu pa bo evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu. To bo med 1. in 5. julijem potekalo v Bohinju. Med nastopajočimi bodo seveda tudi slovenski tekmovalci, ki v zadnjih letih nekoliko več pozornosti namenjajo tudi tej kajakaški disciplini, ki pri nas sicer ni v ospredju.

 

Natančne datume tekmovanj si lahko ogledate na: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/koledar-dogodkov-a-p