Simon Blažević in Rok Šmit zadnji dan EP v Srbiji peta v K2 na 500 metrov.

0
519

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Beogradu se je za slovensko ekipo zaključilo s štirimi nastopi v finalu A, kjer so naši predstavniki osvojili peto, dve osmi in deveto mesto. Peta sta bila Simon Blažević in Rok Šmit v kajakaškem dvojcu do 23 let na 500-metrski razdalji, osmi mesti sta v konkurenci mladincev osvojila kajakašica Mia Medved in kajakaš Jan Markelj, deveta pa sta bila znova Blažević in Šmit, in sicer na 200 metrov.

Ob visokih temperaturah, ki so zaznamovale celotno prvenstvo v Beogradu, smo zadnji dan na Adi Ciganliji videli kar 32 final A v kanujih in kajakih eno-, dvo- in štirisedih na 500- in 200-metrski razdalji. V dveh finalih A kajakaških dvojcev do 23 let, na 200 in 500 metrov, sta nastopila Simon Blažević in Rok Šmit. Že v dopoldanskem delu programa, ko so bile na vrsti tekme na 500 metrov, sta si zagotovila lep dosežek, saj sta ciljno linijo prečkala kot peta, dobro sekundo za bronom. Zmagala sta Rusa Oleg Siniavin in Maksim Spesivtsev, pred Madžaroma Matyasom Koleszarjem in Viktorjem Nemethom ter Srboma Simom Boltićem in Stefanom Vekićem.

V povsem zadnji tekmi prvenstva sta Blažević in Šmit veslala še v finalu A na 200 metrov. Tam sta s sekundo in pol zaostanka za vodilnim dvojcev zasedla deveto mesto. Evropska prvaka v K2 na 200 metrov sta postala Ukrajinca Kirilo Černomorov in Ivan Semikin, druga sta bila Madžara Mark Varga in Kolos Csizmadia, tretja pa Srba Nemanja Stanivuković in Strahinja Stefanović.

Uvodni slovenski nastop v finalu A na 500 metrov je sicer pripadel mladincu Janu Marklju, ki je v cilj priveslal kot osmi. Zmagal je Ukrajinec Dmitro Danilenko, pred Slovakom Csabo Zalko in Srbom Bojanom Zdelarjem.

Tudi Mia Medved, ki trenira pod budnim očesom Stjepana Janića, je veslala v finalu A na 500 metrov. Med mladinkami je priveslala do osmega mesta, podobno kot Jan Markelj le nekaj minut pred njo. Za navdušenje na tribunah je poskrbela Srbkinja Marija Dostanić, ki je stopila na najvišjo stopničko, na odru za zmagovalke pa sta se ji pridružili še Čehinja Sofie Kinclova in Belorusinja Alina Svita.

Poleg štirih nastopov v finalu A, so slovenski predstavniki veslali tudi v štirih finalih B. V dopoldanskem delu tekmovanja je Alan Apollonio veslal v finalu B kajakašev do 23 let na 500-metrski razdalji. Tekmeci so bili zelo močni, saj je osvojil osmo mesto, skupno pa 17. na tej razdalji.

Preostale tri nastope v finalu B so Slovenci opravili na 200-metrski razdalji. Mia Medved je med mladinkami zaostala za dvema tekmicama in bila tretja v finalu B oziroma dvanajsta v končni razvrstitvi mladink na 200 metrov. V finalu A se je zmage veselila Madžarka Adrienn Orosz.

V finalu B mladincev in mlajših članov sta slovenska kajakaša osvojila identična rezultata. Tako Jan Markelj med mladinci kot Rok Šmit med mlajšimi člani sta v cilj priveslala kot deveta, tako da se bosta v Slovenijo vrnila s končnim 18. rezultatom 200-metrske tekme.

Mladi sprinterji na mirnih vodah z evropskim prvenstvom v Beogradu še niso zaključili z letošnjo sezono. Ob koncu julija jih v Romuniji čaka še svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane.

 

Vsi rezultati so na voljo na: http://europecanoeevents.com/live-results

 

Posnetek nedeljskih tekem: https://www.youtube.com/watch?v=qaYHH0r5WhU