Simon Brus manj kot sekundo za kolajno.

0
583

Za slalomisti na divjih vodah so prvi odločilni boji svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v avstralskem Penrithu. V posamičnih polfinalih in finalih ter ekipnih tekmah so se pomerili kajakaši, kajakašice in kanuistični dvojci do 23 let. Simon Brus je med kajakaši končal na petem mestu, za kolajno pa zaostal za manj kot sekundo. Med kajakašicami je bila Eva Terčelj sedma, Ajda Novak pa dvanajsta. Ekipa kajakašev je prvenstvo končala na osmem mestu.

Prvi finalni nastopi se za slovensko ekipo niso končali po željah in ciljih. Še najbližje kolajni je bil celjski kajakaš Simon Brus, ki je s progo sicer opravil brez kazenskih sekund, a vseeno ostal brez kolajne. Za bronom je zaostal za 97 stotink sekunde. Naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani se je veselil Američan Michal Smolen, sin nekdanjega poljskega reprezentanta in trenutnega trenerja ameriške reprezentance Rafala Smolena. Drugo mesto si je priveslal Italijan Giovanni de Gennaro, tretji pa je bil Čeh Jiri Prskavec, lanskoletni članski svetovni podprvak in evropski prvak.

V polfinalu kajakašic sta veslali obe slovenski predstavnici v Avstraliji. Eva Terčelj je bila po polfinalu na tretjem mestu, a se nato v finalni vožnji spopadla s številnimi težavami, imela kar 12 kazenskih sekund, ki so jo na koncu uvrstile na sedmo mesto. Ajda Novak je finalno vožnjo zgrešila za las, le za tri stotinke sekunde, tako da je prvenstvo končala na dvanajstem mestu. Po pričakovanjih je naslov svetovne prvakinje pripadel domačinki in dobitnici olimpijske kolajne iz Londona Jessici Fox. Nekoliko presenetljivo se je na drugo mesto uvrstila Kitajka Lu Li, ki je za zmagovalko zaostala za dobre tri sekunde. Tretja je bila Britanka Bethan Latham, ki je zaostala za skoraj šest sekund.

V popoldanskem delu programa se je na progo podala še ekipa kajakašev do 23 let. Poleg Simona Brusa sta nastopila še mladinca Vid Kuder Marušič in Niko Testen. Slovenci so bili na progi med najhitrejšimi in so veslali precej tekoče, a so bile tokrat usodne kazenske sekunde, ki so jih nabrali kar dvanajst. S kazenskimi sekundami so imele težave vse ekipe, saj niti ena izmed ekip na startu s progo ni opravila brez dotikov. Brus, Kuder Marušič in Testen so bili osmi z zaostankom 12,55 sekund za vodilno ekipo iz Poljske. Drugi so bili Britanci, tretji pa Slovaki.

Tekmovali so tudi mlajši člani v kategoriji dvojcev. Zmaga je po zaslugi dvojice Jonaš Kašpar – Marek Šindler odšla na Češko, druga sta bila Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski, ki sta zaostala za slabih sedem sekund,  tretja pa Rusa Aleksej Popov in Vadim Vojnalovič, ki sta ciljno linijo prečkala z zaostankom 11,91 sekunde. V ekipni tekmi kajakašic so bile najboljše Britanke, pred Čehinjami in Avstralkami, v ekipni tekmi dvojcev do 23 let pa so zmagali Poljaki, pred Čehi in Brazilci.

V soboto polfinala in finala čakajo še kajakaše, kajakašice in dvojce v konkurenci mladincev, popoldne pa bosta na sporedu še ekipni tekmi kajakašev in kajakašic. Tekmovanje se bo začelo ob dveh zjutraj po slovenskem času.

 

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2014/penrith-sydney-junior-u23-world-championships.php

Video v živo: http://www.justin.tv/mattwebster24

 

FOTO: Marie Françoise Prigent