Vid Kuder Marušič svetovni mladinski podprvak, Niko Testen 4., Jeklin-Testen prav tako 4.

0
610

Na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Penrithu se je predzadnji dan prvenstva veselila tudi slovenska ekipa. Vid Kuder Marušič je v kajakaškem finalu mladincev namreč zasedel drugo mesto in s tem prišel do prve posamične kolajne z mladinskih prvenstev. Odlično je nastopil tudi Niko Testen, ki je bil četrti, Vid Karner pa je zasedel 21. mesto. Zelo blizu kolajne v dvojcu sta bila Jakob Jeklin in Niko Testen, ki sta bila četrta. Ekipa kajakašev je bila deveta.

Vid Kuder Marušič uspešno stopa po poti kajakaških uspehov, ki sta jo začrtala njegov oče – nekdanji izvrstni kajakaš Fedja Marušič – in stric, prav tako nekdanji reprezentant Aleš Kuder. V napetem kajakaškem finalu mladincev je Vid zasedel drugo mesto in s tem osvojil svojo prvo posamično kolajno z mladinskih prvenstev. Že lani pa je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu osvojil ekipni bron. Za zmagovalcem in novim svetovnim prvakom Mariom Leitnerjem iz Avstrije je zaostal za 99 stotink sekunde, na progi pa prejel tudi dve kazenski sekundi, ki sta mu preprečili še višjo uvrstitev. Na tretje mesto se je uvrstil Slovak Jakub Grigar. Zelo dobro je nastopil tudi Niko Testen, zmagovalec kvalifikacij, ki je bil četrti. Lanskoletni nosilec bronaste kolajne z mladinskega evropskega prvenstva v Franciji Vid Karner je prvenstvo sklenil na 21. mestu.

Po kolajni je dišalo tudi v konkurenci kanuističnih dvojcev, kjer sta Jakob Jeklin in Niko Testen finalno preizkušnjo končala tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Od druge kolajne z največjih mladinskih tekmovanj (lani sta bila druga na evropskem mladinskem prvenstvu) ju je ločilo 67 stotink sekunde, usodne pa so bile predvsem kazenske sekunde – imela sta pet dotikov. Zmagala sta Čeha Michael Matejka in Jan Vetrovsky, druga sta bila Novozelandca Daniel Munro in Luke Robinson, tretja pa Poljaka Adam Kozub in Jakub Brzezinski.

V popoldanskem delu tekmovanja so kajakaši Niko Testen, Vid Kuder Marušič in Vid Karner nastopili še v ekipni tekmi, kjer so sodili v krog favoritov za zmago. Na progi so bili sicer zelo hitri, a so pri četrtih vratih naredili veliko napako, ki jih je stala 50 kazenskih sekund. Sicer so s progo opravili brez dotikov. Napačno preveslana vrata so jih potisnila na deveto mesto, v nasprotnem primeru pa bi se lahko veselili zmage, saj so za zmagovalno ekipo Češke zaostali za 45,14 sekunde. Drugo mesto so si priveslali reprezentanti Španije, tretji pa so bili Britanci.

Nastopile so tudi mladinke v konkurenci kajakašic, kjer Slovenija nima svoje predstavnice. Najboljša je bila Brazilka, olimpijka iz Londona, Ana Satila, drugo mesto je osvojila Avstralka Kate Eckhardt, ki je zaostala za več kot sedem sekund, tretja pa je bila Slovakinja Paulina Matulaniova. V ekipni preizkušnji so bile najboljše Čehinje, pred Špankami in Francozinjami.

Zadnji dan prvenstva nastop v polfinalu in morebitnem finalu ter na ekipni tekmi čaka še kanuiste Luko Božiča in Blaža Cofa med mlajšimi člani ter Jakoba Jeklina med mladinci. Skupaj bodo veslali še v ekipni preizkušnji mlajših članov.

 

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2014/penrith-sydney-junior-u23-world-championships.php

Video v živo: http://www.justin.tv/mattwebster24

 

Foto: Nina Jelenc, Marie Françoise Prigent, Andrej Jelenc