Simon Brus najhitrejši v kvalifikacijah tekme v La Seu d”Urgellu.

0
564

Za slalomisti je najdaljši dan na tekmah svetovnega pokala, saj so opravili s kvalifikacijami tekme v La Seu d”Urgellu, v katerih je nastopilo približno 220 tekmovalcev. Med njimi je bila tudi deseterica Slovencev. Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel kajakaš Simon Brus, ki je bil najhitrejši, kot četrti se je v polfinale uvrstil kanuist Benjamin Savšek, Jure Lenarčič je bil šesti, Anže Berčič pa deveti. V sobotni del tekmovanja se je uvrstil tudi kajakaš Martin Albreht, v popoldanskem delu kvalifikacij pa sta bili uspešni še kajakašici Urša Kragelj, ki je bila 13., in Eva Terčelj, ki je zasedla 17. mesto. V kvalifikacijah so nastope sklenili Martin Srabotnik, Janoš Peterlin in Neža Vrevc.

Na enem izmed tradicionalnih slalomskih prizorišč je celjski kajakaš Simon Brus v kvalifikacijah prikazal najboljšo vožnjo izmed vseh tekmovalcev na startu in prvi del tekmovanja končal na prvem mestu. To pomeni, da bo v sobotnem polfinalu startal kot zadnji. Na olimpijsko progo v Španiji ima lepe spomine, saj se je leta 2011 tu skupaj s Petrom Kauzerjem in Juretom Megličem veselil ekipne zlate kolajne z evropskega prvenstva. Varovanec Aleša Kudra je bil po prvi vožnji uvrščen 24. mesto, v drugo pa je pokazal precej boljšo vožnjo. »Šlo je tako kot sem si zadal. S trenerjem sva sklenila, da je cilj prve vožnje uvrstitev v polfinale, kar se mi zdi, da mi je tudi uspelo, in da v drugo startam tako kot bi startal v polfinalu. Zato sem sedaj v drugo precej bolj napadal. Glede rezerv za jutrišnji del ne vem natančno, kako in kaj. Kakšna vrata se mi lahko posreči odpeljati še boljše in pridobiti še nekaj časa, ampak to je kajak …,« je po tekmi povedal redkobesedni Brus.

V sobotni del tekmovanja se je uvrstil še Martin Albreht, ki je tokrat zasedel 34. mesto. Manj sreče je imel še en Celjan v ekipi, Martin Srabotnik, ki je končal na 41. mestu in za las izpadel iz polfinala. Za napredovanje v sobotni del tekmovanja mu je zmanjkalo pičlih pet stotink sekunde. Janoš Peterlin je prav tako zaostal za željami, saj je bil 48. Brez večjih težav si je napredovanje priveslal tudi peti Slovenec na reki Segre – Jure Meglič – ki je pod zastavo Azerbajdžana priveslal do 12. mesta.

Znova so zelo dobro nastopili kanuisti, saj so se vsi trije uvrstili med najboljšo deseterico. Benjamin Savšek je kvalifikacijski preizkušnji končal kot četrti, s pribitkom dveh kazenskih sekund. Na četrto mesto se je zavihtel z drugo vožnjo, saj je imel v prvi še dotik več in je zasedal 13. mesto. »Tudi prva vožnja je bila kar tekoča, ampak sem naredil dva dotika. Na tej progi se zelo pozna dotik, saj smo tekmovalci precej izenačeni. V drugo sem poskušal odpeljati brez dotika, pa sem ga kljub temu imel v spodnjem delu proge. Z vožnjo pa sem zadovoljen, saj mi je čoln lepo tekel. Upam, da bo tako tudi jutri v polfinalu, da bom hiter in da ne bom imel kazenskih sekund ter se tako uvrstil v finale,« je po nastopu povedal Savšek.

S prikazanim je bil zadovoljen tudi Jure Lenarčič, ki je v Španiji dobil priložnost namesto Luke Božiča, ki je ostal doma in se skupaj s Sašem Taljatom pripravlja na najpomembnejšo tekmo sezone – svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike. »Zelo sem zadovoljen, je pa res, da so to le kvalifikacije. Treba je ostati na realnih tleh. Jutri bo nova tekma, na kateri bo treba še enkrat prikazati dobro in hitro vožnjo, brez dotikov,« je povedal Lenarčič.

Tretji slovenski kanuist, ki se je brez težav uvrstil v nadaljevanje pa je Anže Berčič. Tudi njega na La Seu d”Urgell vežejo lepi spomini, saj je prav tu dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. »Že prvo kvalifikacijsko vožnjo sem odpeljal lepo, tako da sem bil zelo zadovoljen. Sodniki so mi sicer dosodili dva dotika, kjer jih ni bilo, tako da upam, da mi prihodnjič, ko dotiki bodo, teh ne bodo prisodili. Tudi druga vožnja ni bila slaba, bila pa je nekoliko počasnejša,« je dejal Berčič in nadaljeval: »Proga mi leži. Ker sem lahek tekmovalec, to zelo pomaga na progi, kakršna je tu, saj je voda zelo plitka. Lani se mi je sicer zdelo lažje, letos se moram bolj truditi, ampak sem še vseeno zelo hiter.«

Kvalifikacije kajakašic in dvojcev so zaznamovale precej slabše vremenske razmere. V drugi vožnji kajakašic, prav v času, ko sta bili na progi tudi Eva Terčelj in Urša Kragelj, se je razbesnela nevihta, ki je tekmovalkam nekoliko otežila delo. »To so “zrihtali” Španci, da nas Slovenke deklasirajo,« se je najprej nekoliko pošalila Urša Kragelj, ki se je na progo podala takoj za Terčeljevo in v najhujšem nalivu. Nato je nadaljevala: »Malo me je zmotilo, ampak tako ali tako sem narobe zapeljala v prva protitočna vrata in to se je podaljšalo do četrtih vrat. Zgornji del je bil katastrofalen, potem sem se poskušala zbrati do konca. Vedela sem, da sem se že s prvo vožnjo uvrstila v polfinale, ampak sem kljub temu v drugo želela popraviti napake.« Kragljeva, ki je na tej progi v sezoni 2012 stopila na najvišjo stopničko, je kvalifikacije končala na 13. mestu.

V polfinalu bo veslala tudi Eva  Terčelj, ki se je uvrstila na 17. mesto: »Imela sem nekaj več težav na progi, zato niti nisem opazila težjih vremenskih razmer. Vesela sem, da sem se uvrstila v polfinale, ampak sem imela kar nekaj napak, ki jih je treba še popraviti. Tu mislim predvsem na tehnične napake, dotikov tokrat ni bilo toliko kot smo jih vajeni.« Ob koncu tekmovalnega dne je bila s svojim nastopom zelo zadovoljna Neža Vrevc. »Z drugim tekom sem povsem zadovoljna, saj se mi zdi, da sem odpeljala tako kot znam. Pred nastopom sem imela kar nekaj treme. Sicer ne treme v smislu, da bi me skrbelo to, da moram postaviti dober rezultat, ampak tremo, da je to zelo velika tekma. Zato sem v prvem teku veslala zelo previdno, saj nisem upala veslati kot znam. V drugem teku pa sem videla, da drugače kot napadati, ne bo šlo,« je z velikim nasmeškom razlagala debitantka na tekmah svetovnega pokala, sicer mladinska reprezentantka v slalomu in spustu.

Jutri se bo tekma nadaljevala s polfinalnimi in finalnimi nastopi kanuistov, kanuistk in kajakašev. Neposredni prenos final si boste lahko ogledali na televiziji ali preko Youtuba na: https://www.youtube.com/watch?v=PhAliX5CYbA