Simon Oven, Blaž Cof in Ana Šteblaj državni prvaki v klasičnem spustu na divjih vodah

0
314

Na Savi Dolinki je danes potekalo državno prvenstvo v klasičnem spustu na divjih vodah. S progo med Piškovco in Šobcem so najhitreje opravili Simon Oven med kajakaši, Blaž Cof med kanuisti in Ana Šteblaj v konkurenci kajakašic. Državno prvenstvo je bilo tudi zadnja izbirna tekma za sestavo spustaških reprezentanc.

V najštevilčnejši konkurenci kajakašev se je zmage in naslova državnega prvaka v klasičnem spustu na divjih vodah veselil Simon Oven, leta 2018 svetovni prvak v tej divjevodaški disciplini. Za progo je potreboval deset minut, 48 sekund in 53 stotink, kar je bilo dobrih devet sekund in pol manj od drugouvrščenega Nejca Žnidarčiča, sicer specialista za krajše sprinterske divjevodaške preizkušnje. Na tretje mesto je priveslal Anže Urankar, še eden odličen slovenski spustaš, ki prav tako večje uspehe dosega v sprintu.

Med kanuisti je zanesljivo zmagal Blaž Cof, še eden izmed slovenskih spustašev, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka. Doma prave konkurence nima, saj je v cilj prišel s prednostjo dobrih 41 sekund. Na drugo mesto se je uvrstil Nejc Gradišek, tretji pa je bil Aljaž Marko Golob.

Med kajakašicami je bila najhitrejša Ana Šteblaj, ki je v cilj priveslala z nekaj manj kot 26 sekundami prednosti pred Ulo Skok, Naja Pinterič pa je na tretjem mestu zaostala za 50 sekund.

Državno prvenstvo je služilo tudi kot zadnja izbirna tekma za sestavo reprezentance v spustu na divjih vodah. Nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Skopju, ki bo med 16. in 20. majem, so si zagotovili kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar in Tjaš Til Kupsch, kanuisti Blaž Cof, Nejc Gradišek in Martin Gale ter kajakašice Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Sara Globokar.

V razvrstitvi državnega prvenstva kolajn niso podelili le v absolutni konkurenci temveč tudi v drugih starostnih kategorijah. Med kajakaši do 23 let je državni prvak postal Matija Preskar, drugo mesto pa sta si z enakim časom delila Tjaš Til Kupsch in Blaž Mihelič. Slednja sta še mladinca, tako da sta oba postala mladinska državna prvaka, na tretjem mestu pa je tekmo končal Jon Šenk. Med mlajšimi mladinci so kolajne osvojili Matej Trojanšek, Jan Jančar in Jernej Kramer. Med kajakašicami je bila najboljša mladinka Ula Skok, za njo pa sta se zvrstili Naja Pinterič in Lea Senica, medtem ko so vse tekmovalke, ki so bile najboljše v absolutni konkurenci padle tudi v kategorijo mlajših članic do 23 let. Med mlajšimi mladinkami so prva tri mesta zasedle Lea Senica, Hana Bedrnjak in Špela Marinko. Nejc Gradišek, Aljaž Marko Golob in Gaber Ferlinc so bili najboljši med kanuisti do 23 let. Golob in Ferlin sta bila prvi in drugi med mladinci, na tretje mesto pa se je uvrstil Rok Žitnik. Najboljši trije veterani so bili Matjaž Avšič, Borut Tuma in Djordje Mihajlović.

V ekipnih tekmah je slavila prva ekipa Ljubljane, za katero so veslali Blaž Mihelič, Tim Novak in Tjaš Til Kupsch, drugi so bili člani prve ekipe Tacna Gašper Vinkovič, Klemen Breznik in Jon Šenk, tretji pa Matej Trojanšek, Domen Bregar in Lenart Stanovnik, prav tako iz Tacna. Prva ekipa Tacna (Vinkovič, Breznik, Šenk) so postali državni prvaki med mladinci, kjer so bili drugi člani KK Soške elektrarne Rene Simčič, Vid Kancler in Svit Konrad, tretji pa člani druge ljubljanske ekipe Žiga Stanonik, Jernej Kramer in Jan Jančar. V ženski konkurenci so prva tri mesta osvojile ekipe kajakašic KKK Ljubljana. Najhitrejše so bile Ana Šteblaj, Marie Mašinova in Sara Globokar, drugo mesto so osvojile Alma Medjugorac Menendez , Pija Ana Grzin in Nika Ozimc, tretje pa Ana Veronika Klemenčič, Špela Marinko in Živa Jančar.

Rezultati: https://kajak-zveza.si/rezultati/drzavno-prvenstvo-v-klasicnem-spustu-na-divjih-vodah-sava-dolinka-2-5-2023/