Simon Oven serijo svetovnih pokalov zaključil z zmago v klasičnem spustu.

0
432

Spustaši na divjih vodah so danes v Nemčiji nastopili na še zadnji tekmi za svetovni pokal v letošnji sezoni. Po včerajšnji zmagi Nejca Žnidarčiča in tretjem mestu dvojca Frančeškin – Hočevar v sprintu, se je danes v klasičnem spustu izkazal Simon Oven. Ljubljančan je tako kot pretekli konec tedna v Švici ugnal vso konkurenco in se veselil nove zmage v svetovnem pokalu. Oven je bil najboljši tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala med kajakaši.

Kot je že tradicija so slovenski spustaši znova dosegli odlične rezultate. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Augsburgu so se tekmovalci in tekmovalke pomerili v klasičnem spustu. Med kajakaši je vlogo enega izmed glavnih favoritov upravičil Simon Oven in se veselil nove zmage. Za progo je potreboval 14 minut, 36 sekund in 20 stotink, kar je 15 sekund in pol manj od najbližjega zasledovalca Finna Hartsteina iz Nemčije. Na tretje mesto je priveslal Avstrijec Gerhard Schmid. Nejc Žnidarčič je zasedel 15. mesto, Tim Novak je bil 18., Vid Debeljak pa 19.

Dve zmagi v klasičnem spustu letošnjih svetovnih pokalov in uvrstitve pri vrhu v sprintu so Simonu Ovnu prinesle tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v letu 2017. Na drugo mesto se je uvrstil Nejc Žnidarčič, ki je v preteklosti že prejemal pokale za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, tretji pa je bil Francoz Paul Graton. Vid Debeljak je v skupni razvrstitvi svetovnega pokala končal na devetem mestu, Tim Novak na enajstem, Maks Frančeškin na devetnajstem, Anže Urankar, ki je zadnji dve tekmi v Nemčiji zaradi študijskih obveznosti izpustil, pa je bil skupno 50.

Le malo je manjkalo pa bi še drugo bronasto kolajno tega vikenda osvojila Maks Frančeškin in Simon Hočevar. V klasičnem spustu sta preizkušnjo dvojcev namreč končala na četrtem mestu, le pet sekund za tretjim mestom. Za dvojno francosko slavje sta poskrbela dvojca Santamaria – Dazeur in Debray – Lapointe, tretja pa sta bila Nemca Bruecker – Weber.

Če se je medalja v klasičnem spustu za malo izmaknila, pa je dvojec Frančeškin – Hočevar v skupnem seštevku svetovnega pokala letošnjo sezono končal na tretjem mestu. Največ točk – po 192 – sta zbrali francoski posadki Stephane Santamaria – Quentin Dazeur in Tony Debray – Louis Lapointe, slovenski dvojec pa je bil tretji s 165 osvojenimi točkami.

Po uspešnem debiju na tekmah svetovnega pokala v sobotnem sprintu je tudi v nedeljo Eva Alina Hočevar poskrbela za dober dosežek. V klasičnem spustu je najmlajša kajakašica na startu v cilj priveslala kot 12. Zmagala je Francozinja Claire Bren, pred Nizozemko Eef Haaze in Švicarko Melanie Mathys. Slednja je dobila skupni seštevek svetovnega pokala med kajakašicami, pred Claire Bren in Nemko Alke Overbeck. Eva Alina Hočevar je z dvema nastopoma v letošnjem svetovnem pokalu zasedla skupno 28. mesto.

V konkurenci kanuistov se Simon Hočevar ni odločil za nastop v današnjem klasičnem spustu. V skupnem seštevku je tako ob tekmi manj zasedel končno 15. mesto. Najboljši je bil Čeh Ondrej Rolenc, drugi je bil Nemec Normen Weber, tretji pa Francoz Quentin Dazeur.

 

FOTO: Kanu klub Simon / Facebook