Slalomiste in sprinterje čakata SP in EP za mladince in mlajše člane.

0
444

Še pred olimpijskimi igrami kajakaše na divjih in mirnih vodah čakata prvenstvi v Združenih državah Amerike in na Portugalskem. Slalomska ekipa mladincev in mlajših članov bo tekmovala v Wisconsinu, ekipa sprinterjev na mirnih vodah pa na Portugalsko odhaja na EP za mladince in mlajše člane.

Že jutri bo z Dunaja na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki bo med 10. in 15. julijem potekalo v Wausauu, odletela večina najboljših slovenskih predstavnikov v teh starostnih kategorijah. Prvenstvu so se zaradi priprav na OI odpovedali kajakašica Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič-Sašo Taljat, zaradi poškodbe pa ne bo niti lanskega najboljšega mladinca stare celine Simona Brusa. Celjan ima to sezono veliko smolo, saj je zaradi poškodbe, ki jo je staknil med smučanjem, ostal brez priprav v Avstraliji, pred nekaj dnevi pa je na treningu v Bratislavi utrpel novo poškodbo. Med treningom ga je v prsni koš s špico čolna nesrečno zadel klubski sotekmovalec, tako da zaradi hudih bolečin zmagovalec olimpijskih iger za mlade sploh ne more veslati. Na prvenstvu bi morala tekmovati tudi Brusova klubska sotekmovalka Tonka Kadilnik, ki pa je izgubila motiv za treninge ter zaključila s svojim kajakaškim udejstvovanjem.

Na ameriškem prizorišču v Wisconsinu, kjer je svetovno mladinsko prvenstvo potekalo že leta 1994 – takrat so zlato ekipno kolajno osvojili kajakaši, kanuist Dejan Stevanovič pa je bil tretji – bo tako nastopila okrnjena reprezentanca, ki pa bo vseeno veljala za eno najmočnejših na prvenstvu. »Ekipa je zelo kvalitetna, saj je bil kriterij, ki smo ga postavili za nastop na MSP in SP U23, zelo oster. Tekmovalci so morali za najboljšimi člani na izbirnih tekmah zaostajati zelo malo. Ta zaostanek je namreč nakazoval, da imajo vsi, ki potujejo na SP, možnost uvrstitve vsaj v finale, če ne med prvih pet na prvenstvu. Na SP bo veliko dobrih tekmovalcev iz drugih držav, ki v članskih kategorijah že krojijo svetovni vrh. Izmed Slovencev na SP z najboljšim rezultatom potuje Anže Berčič, ki je bil lani evropski prvak med mlajšimi člani, bil pa je tudi v finalu letošnje tekme svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu,« je povedal vodja slovenske odprave Andrej Jelenc.

V ekipi mlajših članov so kanuisti Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki veliko stavijo tako na posamične nastope kot na ekipno tekmo. »Mislim, da smo vsako leto bolj zreli in da je to lahko le pozitivno. Rezultate je zelo težko napovedovati, ampak smo sposobni osvojiti prvo mesto oziroma vsaj kolajno, vendar je vseeno treba počakati in ne prehitevati stvari,« je povedal Lenarčič.

Med kajakaši bosta ob odsotnosti Simona Brusa nastopila le Martin Albreht in Matic Štrukelj. »Poskušal bom unovčiti izkušnje, ki sem jih pridobil na zadnjih treh svetovnih pokalih. Želim prikazati čim boljše vožnje, brez napak, in jasno čim hitrejše. Tekme se že zelo veselim, saj je to eden izmed vrhuncev letošnje sezone,« je pričakovanja na kratko strnil Martin Albreht.

V konkurenci kajakašic bo nastopala le Ajda Novak, v mladinski konkurenci pa bodo tekmovali kanuist Luka Žganjar ter kajakaši Martin Srabotnik, Vid Karner in Rok Markočič. Tekmovalce bodo spremljali trenerji Aleš Kuder, Matej Trampuž in Andrej Nolimal.

Isti vikend bodo na Portugalskem nastopali mladinci in mlajši člani v sprintu na mirnih vodah. Na EP v Montemor-o-Velhu bo največ oči uprtih v Roka Kuka, ki je skupaj z Lovrom Lebanom v preteklosti že osvajal kolajne, tokrat pa bo nastopal v kajakaškem enojcu, saj Lovro Leban ne more več tekmovati v kategoriji mlajših članov. Kuk bo tekmoval na 1000 in 500 metrov. Med mlajšimi člani bosta tekmovala še kajakašica Anja Osterman in kajakaš Tilen Vidovič, ki bo nastopil na 200-metrski razdalji. V konkurenci mladincev pa bodo tekmovali dvojec Alan Apollonio-Simon Blaževič (na 1000 in 500m), kajakaš Matic Klobučar na 1000 metrov v kajakaškem enojcu, skupaj s Patrikom Tošem pa še v K2 na 200 metrov, na 200 in 500 metrov pa bo tekmoval še en kajakaš Vid Debeljak.

 

Uradni strani prvenstev:

slalom: http://www.2012wausau.com/

sprint: http://www.canoesprintportugal.com/