Slalomisti in spustaši ta vikend začenjajo z domačimi tekmovanji.

0
515

Ta konec tedna spustaše in slalomiste na divjih vodah čakajo uvodne domače preizkušnje v sezoni 2019, in sicer na savskih brzicah. Že prihodnji konec tedna pa se močna mednarodna tekma za točke ICF obeta v Solkanu. Divjevodaši so se na novo sezono pripravljali v toplejših krajih, zdaj pa so že doma in nestrpno odštevajo dneve do novih tekmovanj. Slovenija bo letos gostila dve veliki tekmi – evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah in svetovni pokal v slalomu na divjih vodah.

Sezona, ki je pred vrati bo zelo pomembna. Slalomisti na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah bodo na svetovnih prvenstvih lovili prve kvote za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, sprinterji bodo tekmovali še na evropskih igrah (rezultati bodo šteli tudi kot evropsko prvenstvo), spustaše pa čaka domače evropsko prvenstvo na Soči.

Bovec in Kobarid bosta med 14. in 18. majem gostila najboljše spustaše na divjih vodah, ki se bodo potegovali za naslove evropskih prvakov. Med glavnimi favoriti za kolajno bodo Slovenci, ki se z vseh prvenstev v zadnjih letih vračajo z več kolajnami. Simon Oven, aktualni svetovni prvak v klasičnem spustu na divjih vodah pred nastopom na Soči napoveduje naskok na vrh, saj je bil na zadnjem EP v klasiki drugi, podobno razmišljajo tudi drugi. Nejc Žnidarčič je aktualni svetovni prvak v sprintu in drugouvrščeni z EP pred dvema letoma, Anže Urankar je bil lani na SP tretji, prav tako tudi na zadnjem EP v Skopju, Vid Debeljak pa je branilec naslova evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, lani pa je na SP osvojil srebro. Močno orožje imamo tudi v kanuju, kjer je Blaž Cof prav tako aktualni svetovni prvak v sprintu.

Nekoliko bolj zapolnjen tekmovalni urnik imajo slalomisti. Zadnji vikend v aprilu bodo mesta v državni reprezentanci lovili v Tacnu, prvi vikend v maju pa bosta izbirni tekmi potekali še v Bratislavi. Ob koncu maja, oziroma v prvem junijskem vikendu, jih čaka evropsko prvenstvo v francoskem Pauju, zadnji junijski vikend bo tekmo svetovnega pokala gostil Tacen, vrhunec pa bo prišel zadnji teden v septembru, ko bo v La Seu d”Urgellu potekalo svetovno prvenstvo, hkrati pa tudi olimpijske kvalifikacije. Na vseh omenjenih prizoriščih imajo Slovenci že kopico vrhunskih uvrstitev. V Pauju je Benjamin Savšek pred dvema letoma osvojil naslov svetovnega prvaka, Peter Kauzer je bil na istem prvenstvu tretji, v Španiji, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo pa je Hrastničan leta 2009 prišel do prvega naslova svetovnega prvaka. Na tem prizorišču so slovenske zmagovalne stopničke kar stalnica, lani je na primer v kanuju na finalni tekmi svetovnega pokala slavil Luka Božič.

Dva vrhunca sezone bodo imeli sprinterji na mirnih vodah. Prvi bodo junijske evropske igre v Minsku, ki bodo štele tudi kot evropsko prvenstvo, drugi pa avgustovsko svetovno prvenstvo v Szegedu, ki bo tako kot v slalomu tudi kvalifikacijsko tekmovanje za OI 2020. Ženski del ekipe, na čelu s Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman, se še vedno mudi na pripravah v Avstraliji, moški del pa je priprave opravljal na različnih lokacijah. Jošt Zakrajšek je treniral v Španiji, pretekli vikend pa tudi zelo uspešno nastopil na španskem zimskem prvenstvu v Sevilji, kjer je bil na 5000 metrov četrti, zaostal pa le za španskimi reprezentanti v sprintu na mirnih vodah in kajakaškem maratonu, sicer nosilci kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev. Nekaj tekmovalcev je na priprave odpotovalo v Banyoles, ki leži severno-vzhodno od Barcelone, nekaj pa jih je treniralo v italijanski Sabaudiji.

 

Ta vikend preizkušnje v Tacnu, prihodnji konec tedna v Solkanu

V soboto bosta na Savi potekali dve preizkušnji. Dopoldne bo v kanalu z mirno vodo potekala slalomska tekma, ki je namenjena vsem tekmovalcem, od cicibanske pa do članske kategorije, popoldne pa bo potekala še spustaška tekma. Najmlajši bodo veslali od Vikrč do Tacna, starejši pa od Medvod do Tacna. To bo prva izbirna tekma za sestavo mladinske reprezentance v spustu na divjih vodah. V nedeljo bo potekala še ena slalomska tekma, in sicer na divjevodaškem poligonu. Solkan bo vikend kasneje (30. – 31. marec) gostil tekmo za točke ICF.