Slalomisti izjemno uspešni na svetovnem pokalu v Pauju

0
366

Drugi dan tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Pauju je slovenski ekipi prinesel obilo veselja po zaslugi kajakaške trojice Urša Kragelj – Eva Terčelj – Peter Kauzer. Kragljeva in Kauzer sta prišla na stopničke na tekmi svetovnega pokala, Kauzer in Terčeljeva pa v skupnem seštevku te serije.

V francoskem Pauju so danes na letošnjih tekmah za svetovni pokal s svojimi nastopi zaključili kajakašice in kajakaši, in to z veliko uspeha za slovensko ekipo. Peter Kauzer, ki je med tednom v Pauju praznoval 38. rojstni dan, se je še na drugi zaporedni tekmi svetovnega pokala uvrstil na zmagovalne stopničke. Po bronu pretekli konec tedna v Španiji, je tokrat priveslal do srebra. Tako kot v La Seu d’Urgellu je bil najhitrejši Čeh Vit Prindiš, tretje mesto pa je osvojil Britanec Joseph Clarke. S srebrom je Kauzer prišel do 25. kolajne na tekmah svetovnega pokala.

Z drugim mestom na finalni tekmi svetovnega pokala, ki prinaša dvojne točke, si je Kauzer zagotovil še drugo mesto v skupnem seštevku te serije tekmovanj. Tudi tu je bil najboljši Čeh Prindiš, tretji pa je bil Italijan Giovanni De Gennaro.

Po uspešnem tekmovalnem dnevu je Kauzer povedal: “V Pauju sem se vedno dobro počutil. Cel teden sem imel dober občutek na vodi, treningu. V kvalifikacijah in polfinalu sicer ni bila takšna vožnja, kot sem želel. V finalu sem bolj napadel. Vedel sem, kje lahko pridobim. Na koncu je malo zmanjkalo za zmago. Vesel sem še enih stopničk. Napredujem iz tekme v tekmo. Prejšnji teden sem bil tretji, sedaj drugi, pred nami pa je še svetovno prvenstvo, tako da grem tja zelo motiviran.”

Hrastničan je vesel tudi drugega mesta v skupnem seštevku serije, kjer je bil trikrat skupni zmagovalec: “Vesel sem, da nas je prvih pet zelo skupaj in da bo borba med nami. Za piko na i smo bili vsi v finalu z izjemo Grigarja, tako da je bila dobra borba. Vožnje v finalu so bile zelo dobre. Vsi smo pokazali, kaj lahko naredimo. Na koncu mi je uspelo osvojiti drugo mesto na tekmi on v skupnem seštevku. Izredno sem vesel.”

V polfinalu tekme v Franciji sta veslala še Martin Srabotnik in Niko Testen. Slednji je preizkušnjo zaključil na 18. mestu, Srabotnik pa je bil 20. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Martin Srabotnik zasedel 15. mesto, Niko Testen je bil 23., Žan Jakše 59., Vid Kuder Marušič pa 66.

Odlični finalni vožnji sta prikazali tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Kragljeva je za zmagovalko Jessico Fox iz Avstralije zaostala za sekundo in pol ter bila tretja, Eva Terčelj pa je osvojila četrto mesto, in to kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama. Od Avstralke je bila počasnejša dve sekundi in šest stotink. Na drugo mesto se je uvrstila Čehinja Katerina Minarik Kudejova. V polfinalu je veslala še Ajda Novak in bila 29.

Uršo Kragelj je po petih stopničkah na tekmah za svetovni pokal in četrtem bronu v dosedanji karieri krasil širok nasmeh: “Res, res sem vesela. Ta vikend mi je šlo dobro. Imela sem res dobre vožnje, trikrat sem šla brez dotika. Čoln mi je res stekel kot že dolgo ne. Verjetno je to rezultat tega, da so se mi končno nehale pojavljati težave z bolečinami. Sedaj sem startala sproščeno. Proga se mi je zdela zahtevna, bila je zelo tehnična, že tako je fizično zahtevna, zaradi česar sem še bolj vesela, da sem bila danes tako dobra.”

Po zaslugi dobrih nastopov sta bili obe Slovenki visoko tudi v končni razvrstitvi svetovnega pokala. Eva Terčelj je namreč sezono končala kot tretja kajakašica serije, Urša Kragelj pa je bila šesta. Ajda Novak je v skupni razvrstitvi zasedla 20. mesto.

“Presenetilo me je. Nisem računala na to. Cilj je bil čim bolje odpeljati zadnjo tekmo, je pa lepo, da se je današnja vožnja obrestovala. Vesela sem, da sem se v skupnem seštevku uvrstila med najboljše tri, saj sem imela vseeno konstantne vožnje, manjkala je le češnjica na torti,” je povedala Eva Terčelj po četrtem mestu na tekmi in tretjem v skupnem seštevku.

Popoldne so bile na sporedu še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu, kjer je nastopila Eva Alina Hočevar in se uvrstila v nedeljski del tekmovanja.

V nedeljo se bo svetovni pokal v Pauju zaključil s polfinali in finali kanuistk in kanuistov ter tekmo v ekstremnem slalomu. Slovenske barve bodo zastopali Nejc Polenčič, Benjamin Savšek, Luka Božič, Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar.