Za konec svetovnega pokala v Pauju še stopničke Benjamina Savška in Luke Božiča

0
446

Po izjemni soboti na svetovnem pokalu v Pauju ni bila za slovensko ekipo nič manj uspešna niti nedelja. Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič sta namreč priveslala do kolajn, Benjamin Savšek pa je bil drugi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na progi, kjer je leta 2017 postal svetovni prvak, leta 2019 pa še evropski prvak je Benjamin Savšek znova pokazal, da je eden najboljših kanuistov vseh časov. V finalni vožnji je z minimalnim zaostankom 16 stotink sekunde za zmagovalcem Denisom Gargaudom Chanutom osvojil drugo mesto. Slovenski dan v Franciji je z bronastim odličjem dopolnil Luka Božič, ki je za Francozom zaostal za sekundo in 69 stotink.

“Za mano je lepa vožnja, tako da sem vesel, da sem uspel priveslati do drugega mesta in do drugega mesta tudi v skupnem seštevku. Želel bi si prvega, ampak sem imel spodrsljaj na svetovnem pokalu v Seu, tako da sem vesel na koncu, da sem kljub spodrsljaju obdržal drugo mesto. Proga je bila zahtevna od starta do cilja, predvsem v spodnjem delu je bilo treba biti agilen in hiter. Treba je bilo vztrajati,” je povedal Savšek, ki je prišel do 14. stopničk v svetovnem pokalu. Četrtič v karieri je na svetovnem pokalu osvojil srebro.

Stari znanec zmagovalnega odra je tudi Luka Božič, ki pa se je letos v prvem delu sezone nekoliko lovil. Nastopi na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala kažejo, da je na pravi poti. Prišel je do 18. stopničk na tekmah svetovnega pokala, osmih v kanuju enosedu.

“Ta vikend sem oddelal še boljše kot pretekli vikend v Seu. Zelo sem zadovoljen z vsemi rezultati od kvalifikacij naprej. Tretje mesto, drugo mesto v polfinalu in na koncu ponovno na tretji stopnički. Zelo sem vesel. Sem pa spet naredil večjo napako v zgornjem delu, kakor na prejšnji tekmi svetovnega pokala. Sestavljam puzzle skupaj in upam, da bom v Bratislavi končno naredil tisto, kar znam in si želim,” je povedal Božič.

V polfinalu kanuistov je tekmoval tudi Nejc Polenčič in bil 30.

Z drugim mestom na zadnji tekmi svetovnega pokala, kjer so delili dvojne točke, se je Benjamin Savšek povzpel tudi na drugo mesto v skupnem seštevku te serije tekmovanj. Zmagovalec skupnega svetovnega pokala je postal Francoz Denis Gargaud Chanut, letošnji evropski prvak in olimpijski prvak iz Ria, ki je na koncu zbral 243 točk. Savšek je bil drugi z 217 točkami, tretje mesto pa je pripadlo Špancu Miquelu Traveju, ki je imel 207 točk. Luka Božič je bil v skupnem seštevku šesti, Klemen Vidmar 44., Nejc Polenčič 46., Anže Berčič pa 64.

V kanuju smo imeli dve predstavnici v polfinalu, a sta obe obstali v tej fazi tekmovanja. Alja Kozorog je bila 15., Eva Alina Hočevar pa 24. Prve zmage v svetovnem pokalu se je veselila Čehinja Tereza Fišerova, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Nemka Elena Apel.

Enak vrstni red, torej Fišerova, Foxova, Aplova, je bil tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Alja Kozorog je bila v končni razvrstitvi svetovnega pokala 15., Eva Alina Hočevar 28., Lea Novak pa 35.

Po slalomskem delu je sledil še svetovni pokal v ekstremnem slalomu, kjer je tekmovala Eva Alina Hočevar. V kvalifikacijski skupini je bila druga, pred njo je v cilj priveslala Britanka Nikita Setchell, in se uvrstila v četrtfinale. V drugi fazi tekmovanja je v cilj priveslala kot tretja in zaključila z nastopi. V polfinale sta iz te skupine prišli Čehinja Lucie Nesnidalova in Avstralka Jessica Fox.