Slalomisti na divjih vodah Slovenijo zamenjali za tople kraje.

0
446

Pred slalomisti na divjih vodah je izjemno pomembna predolimpijska sezona, v kateri se bodo na septembrskem svetovnem prvenstvu potegovali za nacionalne kvote za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Še pred tem jih čaka evropsko prvenstvo v Pauju in tekme svetovnega pokala, med drugim tudi junijska v Tacnu, mladince in mlajše člane pa čakata evropsko in svetovno prvenstvo na Slovaškem in Poljskem. Na prihajajoče izzive se najboljši pripravljajo na toplem.

 

Že v drugi polovici decembra je v daljno Avstralijo z družino odpotoval naš najboljši slalomist na divjih vodah, lanskoletni evropski prvak Peter Kauzer. Hrastničan je tako v Penrithu že opravil velik del priprav na letošnjo sezono: »Treningi potekajo dobro, prav nič ne pogrešam zime. Poudarek je na čim več preveslanih kilometrih na divji vodi. Zadnjih nekaj sezon v Avstraliji skoraj vse treninge opravim na divji vodi, nič na mirni. Če bi želel veslati na mirni vodi, bi ostal doma. Vsako leto dodam kakšno malenkost v treninge, predvsem zato, ker vem, da imam še rezerve in možnosti napredka. Osnove stvari pa ostanejo iste. Prve tri tedne sem treniral skupaj z avstralsko ekipo, sedaj pa veliko treningov naredim skupaj z Joejem Clarkom in Dennisom Gargaudom, nekaj tudi s Prskavcem, De Gennarom …« Po povratku iz Avstralije Kauzerja čakajo treningi doma, morda se bo za nekaj dni odpravil še v London ali Bratislavo.

V novo sezono bo srebrni olimpijec vstopil z novim modelom čolna, ki ga je konstruiral skupaj s Čehom Jirijem Prskavcem: »Čeprav sem si rekel, da se ne bom več ubadal z izdelavo novih modelov, sva z Jirijem pri Vajdi naredila nov model, ki mi ustreza še bolj kot tisti, s katerim sem veslal v zadnjih treh sezonah.«

V drugi polovici januarja so se Kauzerju in številnim tujcem, ki prav tako trenirajo v Avstraliji, pridružili še nekateri drugi reprezentanti, ki jih ta mesec čakata tudi testni tekmovanji na olimpijski progi iz leta 2000. Prizorišče v Penrithu bo namreč gostilo tradicionalno februarsko preizkušnjo odprtega prvenstva Avstralije, letos pa tudi odprto prvenstvo Oceanije. Poleg Kauzerja v deželi tam spodaj trenirajo tudi Urša Kragelj, Ajda Novak, Luka Božič, Žan Jakše, Alja Kozorog in Niko Testen.

Urša Kragelj, četrta kajakašica lanskega svetovnega prvenstva, je nekaj sprememb uvedla že lani, ko je začela sodelovati z novim trenerjem, še nekaj jih uvaja pred prihajajočo sezono. »Letos je drugače predvsem to, da že od začetka priprav na sezono sodelujem z Borutom Javornikom. Lansko leto sva začela zares sodelovati šele po mojem povratku iz Avstralije, letos pa bo za malo manj kot tri tedne prišel tudi on in bo meni, Luki in Niku pomagal pri pripravi na tekme. Večja sprememba je tudi sodelovanje z novim fitnes trenerjem, Janijem Grilom, s katerim poskušamo doseči moj optimum v fizični pripravi. Na splošno gledano je letos mogoče nekoliko več eksperimentiranja in tipanja, kje obstajajo še rezerve, ter preizkušanje, kako se moje telo odziva na določene procese treninga. Iz vseh novih informacij bomo nato izluščili bistvo, ki bo osnova za grajenje forme pred največjimi in najpomembnejšimi tekmami v tej in naslednji sezoni in teh ni malo,« je povedala Urša, ki bo nato spomladi odpotovala v Pau in La Seu d”Urgell, kjer bodo na sporedu tekme na prizoriščih, ki bosta letos gostili evropsko in svetovno prvenstvo.

V Avstraliji trenira tudi Luka Božič, drugouvrščeni v lanski skupni razvrstitvi svetovnega pokala: »Sredi januarja sem se odpravil v Avstralijo, okoli praznikov ter novega leta pa sem nekaj prostega časa izkoristil za aktivne počitnice na snegu. Potreboval sem počitnice oz. počitek, saj sta bila prva dva meseca treninga za novo sezono kar naporna. Po novem letu sem imel še nekaj časa za testiranje nove opreme, nato pa sem se odpravil tja, kjer so, vsaj zame, še vedno najboljši pogoji za trening. Olimpijska proga v Penrithu ima vse za kvaliteten trening, majhna težava so samo visoke temperature, ki se letos kar ne končajo. Prideta dan ali dva, ko temperatura pade pod 30 stopinj, ampak se nato za pet dni spet povzpne tja proti 40. Ampak kljub tem malenkostim vem, po kaj se prišel, zadostno količino divje vode, še bolj izpopolniti tehniko ter seveda tudi specifično fizično pripravo. Najbolj pomembno pa je, da se lahko v miru pripravljam na novo sezono, poleg vsega pa uživam na vodi in v prostih dnevih tukaj v poletju. Po pripravah si bom spet vzel čas za počitek, za nekaj dni odhajam na oddih v London, takoj za tem pa si želim spet urediti neko rutino v domačem okolju.«

Za nekoliko bližjo destinacijo so se odločili Eva Terčelj, Jure Lenarčič, Martin Srabotnik, Anže Berčič in Vid Kuder Marušič, ki kilometre na divji vodi nabirajo v Al Ainu. Že ob koncu decembra in v prvih dneh januarja je tam trenirala tudi lanskoletna svetovna mladinska prvakinja in evropska mladinska podprvakinja Eva Alina Hočevar. V Združene arabske emirate bi moral odpotovati tudi Benjamin Savšek, ki pa se je januarja nesrečno poškodoval, tako da je ostal v Sloveniji, kjer je opravil operativni poseg, zdaj pa obiskuje terapije, da bi se čim prej znova vrnil na brzice.

Priprave čakajo tudi mladince in mlajše člane, ki bodo marca odpotovali v Pau, kjer se jim bodo pridružili še Eva Terčelj, Martin Srabotnik, Jure Lenarčič in trenutno poškodovani Benjamin Savšek.

 

Kje in kako se na novo sezono pripravljajo naši sprinterji na mirnih vodah ter spustaši na divjih vodah, pa v prihodnjih tednih.

 

Fotografije: Osebni arhiv Petra Kauzerja, Urše Kragelj in Luke Božiča