Slalomisti odprli sezono v Solkanu.

0
596

Sezona domačih kajakaških tekmovanj se je začela s tekmo za točke ICF v Solkanu, na kateri nastopajo najboljši slovenski tekmovalci in tekmovalke, pa tudi številni tujci. Na soških brzicah namreč sodeluje skoraj 400 slalomistk in slalomistov. Uvodni dan tekmovanja so potekale kvalifikacije, kjer so se naši predstavniki dobro odrezali. Benjamin Savšek je postavil najboljši kvalifikacijski čas med kanuisti, tik za njim pa so se zvrstili še Lenarčič, Berčič in Božič, kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj sta bili druga oziroma tretja, med kajakaši pa je bil Žan Jakše tretji.

Soča, ki je še tako mrzla, da so nekateri tekmovalci veslali s posebnimi kajakaškimi rokavicami, je gostila uvodno domače dejanje letošnje slalomske sezone. V konkurenci kajakašev je predstavnik tacenskega kluba Žan Jakše s progo opravil izjemno hitro, saj je kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama v cilju za zmagovalcem kvalifikacij Italijanom Zenom Ivaldijem zaostal le za sekundo in 61 stotink. Pred tretjeuvrščenega Jakšeta se je uvrstil še Slovak Andrej Malek.

Jakše je po nastopu povedal: »Sem kar zadovoljen. Imel sem nekaj manjših napak, kjer sem izgubil kakšno sekundo, ampak načeloma sem zadovoljen. Za prvo tekmo je dobro. Na pripravah v Avstraliji sem naredil veliko treninga na divji vodi. Že tam sem imel dobre občutke, ki sem jih, kot kaže, prenesel tudi sem. Upam, da se bom letos tako kot lani uvrstil v člansko ekipo in še izboljšal rezultate.«

Kvalifikacijski nastop so med najboljšo deseterico zaključili tudi Vid Kuder Marušič na četrtem mestu, Peter Kauzer, ki je bil peti, in Martin Srabotnik, ki je bil osmi.

Med kajakašicami sta med najboljšo trojico uvodni tekmovalni dan zaključili Eva Terčelj in Urša Kragelj. Pred slovenskima reprezentantkama in olimpijkama je bila uvrščena le Ricarda Funk. Nemka je bila na Soči izjemno hitra, saj je kljub dvema kazenskima sekundama vse tekmice ugnala za več kot tri sekunde. Polfinalni nastop sta si s prvo kvalifikacijsko vožnjo priveslali tudi Ajda Novak in Eva Alina Hočevar.

Pravo prevlado pa so pokazali slovenski kanuisti. Svetovni prvak Benjamin Savšek je tudi tokrat tekmovalni dan končal na vrhu, in sicer s 63 stotinkami prednosti pred klubskim kolegom Juretom Lenarčičem. Na tretje mesto je priveslal Anže Berčič, Luka Božič pa je bil četrti. S prvo kvalifikacijsko vožnjo se v drugo fazo tekmovanja uvrstili še Urh Turnšek, Blaž Cof in Žiga Taljat.

V konkurenci kanuistk sta si polfinalni nastop prav tako s prvo vožnjo zagotovili Eva Alina Hočevar, ki je bila deseta, in Nina Bizjak kot petnajsta. Kanuistke so s kvalifikacijskim nastopom začele prve, tako da jih je na poti še spremljalo sonce, medtem ko se je v nadaljevanju dneva skrivalo. »Pogoji so bili kar dobri. Cel teden smo imeli burjo, zaradi česar so bili treningi zelo težavni. Včeraj se je umirilo. Malo je še mrzlo, ampak kanuistke smo imele še nekaj sonca, tako da je bilo kar prijetno,« je pogoje pokomentirala Bizjakova, o nastopu pa povedala: »S prvo vožnjo sem se uvrstila v nadaljevanje, nisem pa zadovoljna s tem, kar sem prikazala. To je šele prva tekma v sezoni, na kateri vidimo, kje smo, kaj bo treba še popraviti. Od tu gradimo dalje.«

Poleg tekme za točke ICF so na Soči organizirali tudi odprto tekmovanje. Med kanuisti je bil Martin Gale tretji, Adam Križaj šesti, med kajakašicami je bila Sara Belingar tretja, med kajakaši pa je Andraž Pavšič zasedel šesto mesto, Erazem Šavli pa sedmi.

Jutri bodo v Solkanu na sporedu polfinalne in finalne vožnje ICF ranking tekme. Tekmovalni dan se bo začel ob 9.30.

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=slocanoe.20180324