Slalomisti ta vikend tekmujejo v Augsburgu.

0
428

Na slalomski tekmi svetovnega pokala v Augsburgu v finalu ni šlo vse po slovenskih željah. Benjamin Savšek je bil s šestimi kazenskimi sekundami osmi, Peter Kauzer je bil deveti, Martin Albreht pa je v svojem prvem finalu na tekmah svetovnega pokala zasedel deseto mesto. V popoldanskih ekipnih preizkušnjah pa so znova navdušili kanuisti, ki so tekmo končali na prvem mestu.

Kajakaš Martin Albreht si je na tekmi svetovnega pokala v Augsburgu priveslal prvi nastop v finalu v tej seriji tekmovanj. Izkušnje s tovrstnih tekem ima že iz lanske sezone, ko je prvič nastopal v članski reprezentanci, a je najvišje segel do 31. mesta. To mesto je osvojil v Cardiffu in Bratislavi. Na progi, kjer so leta 1972 organizirali olimpijski slalom, je v polfinalu veslal odlično in dolgo časa vztrajal na vrhu, tako da si je s sedmim mestom po polfinalu zagotovil svoj prvi nastop v elitni deseterici. Študent prava je v odločilni vožnji naredil nekaj napak, sodniki so mu dosodili tudi 50 kazenskih sekund, kar ga je uvrstilo na deseto mesto. »Zadovoljen zaradi 50 kazenskih sekund ne morem biti. Cilj današnje tekme je bil sicer uvrstitev v finale, ampak v finalu sem si želel prikazati boljšo vožnjo. Na startu sem se počutil dobro, tudi startal sem dobro, potem pa sem v tretjih vratih naredil napako. Od tam naprej mi čoln ni stekel tako, kot bi si želel, in počasi se je vožnja podrla,« je svoj nastop ocenil Albreht, ob tem pa pojasnil, kakšen je bil občutek ob prvem finalu: »Precej drugače je, saj nas je bilo na prostoru za ogrevanje samo deset. Občutek pred startom je zelo dober, adrenalin je bil na višku. Lepo je biti zraven, ampak si želim še višje.« Tekmovalec tacenskega kluba je v lanski sezoni še treniral pod vodstvom Andreja Nolimala, pred letošnjo sezono pa začel sodelovati z Miho Terdičem. »Že od jeseni 2012 je bil cilj finale svetovnega pokala in očitno je bil to realen cilj. Skozi zimo je celotna skupina pod okriljem Mihe Terdiča dobro trenirala in napredek je bil opazen že po nekaj mesecih.«

Mesto pred Albrehtom, kot deveti, je finale končal Peter Kauzer, ki so mu tako kot Albrehtu sodniki dosodili vprašljivih 50 kazenskih sekund. Slovenska ekipa je na sodniško odločitev vložila poizvedbo, a ker video ni natančno pokazal, kaj se je zgodilo, je ostalo pri prvotni odločitvi. »Bil sem oškodovan, čeprav se sliši, kot da se spet izgovarjam. Vrata so se odbila navzven, jaz pa sem šel po notranji liniji vrat. Namesto dotika, ki je dejansko bil, so dosodili, da sem zgrešil vrata. Zelo sem razočaran, ker se tako dela krivica. Ni prijetno, ko vidiš, da si bil oškodovan, ampak kaj naj sedaj storim? Med kajakaši ne preostane drugega kot tvegana vožnja, saj so razlike zelo majhne in gre res na tesno, vse linije moraš odpeljati na tesno. V tem športu je prisoten človeški faktor, ko si odvisen od sodnikov in njihovih odločitev.« Tretji slovenski polfinalist Janoš Peterlin je obstal v polfinalu, bil je 27. Za dvojno domačo zmago sta poskrbela Paul Boeckelmann in Sebastian Schubert, tretji pa je bil Francoz Mathieu Biazizzo.

V kanuistični konkurenci je v finalu veslal le Benjamin Savšek, ki se je iz polfinala v finale prebil kot zadnji, desetouvrščeni. Tudi finalna vožnja ni bila najboljša, saj je udaril kar trikrat, tako da so k njegovemu času prišteli še dodatnih šest sekund, kar mu je na koncu prineslo osmo mesto. »Ni se izšlo povsem po mojih željah. Že v tretjih vratih sem imel dotik, potem pa sem startal na vse ali nič, saj sem vedel, da bom z dvojko težko med najboljšimi. V spodnjem delu sem tako precej tvegal in izbiral hitre linije, tako da sem potem naredil še dva dotika,« je po tekmi, ki sta jo zaznamovala dež in izjemno nizke temperature, povedal Savšek. V polfinalu sta veslala tudi Anže Berčič in Luka Božič. Berčič je tekmo z dvema kazenskima sekundama končal na 16. mestu (brez dotika bi se uvrstil v finale), Luka Božič pa je zgrešil vrata, se nato vračal in jih ponavljal, zaradi česar je izgubil precej časa, poleg tega pa je imel še šest kazenskih sekund. Bil je 28. Zmagal je Slovak Alexander Slafkovsky, drugi je bil njegov rojak Matej Benuš, tretji pa domačin in dobitnik olimpijske kolajne v Londonu Sideris Tasiadis.

Tekmovale so tudi kanuistke. Najboljša je bila Avstralka Jessica Fox, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods.

Posamičnim nastopom so popoldne sledile še ekipne tekme. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so kanuistično preizkušnjo končali na vrhu z 1,37 sekunde prednosti pred Francijo, tretji pa so bili Slovaki. Ekipa kanuistov je v tem trenutku med najboljšimi, saj so bili na EP v Krakovu tretji, na tekmi svetovnega pokala v Cardiffu drugi, tokrat pa prvi. V Cardiffu so drugo mesto v ekipnih vožnjah osvojili tudi kajakaši Janoš Peterlin, Martin Albreht in Peter Kauzer, ki pa so tokrat napačno preveslali vrata in tekmo končali na 11. mestu. Zmagali so Francozi, pred Nemci in Poljaki.

V nedeljo se bo tekma svetovnega pokala v Augsburgu zaključila s polfinali in finali kanuističnih dvojcev in kajakašic ter ekipnimi tekmami v teh kategorijah.