Slalomisti upajo na dež.

0
570

Na prvi slalomski tekmi sezone 2012 v Tacnu, ki jo je prirediteljem uspelo izpeljati kljub izredno nizkemu vodostaju Save, sta v kategoriji dvojcev slavila Dejan Kralj in Simeon Hočevar, med kajakašicami je zmagala Urša Kragelj, med kanuisti Anže Berčič, med kajakaši pa je zmaga po zaslugi Andrea Romea odšla v Italijo. 

Prva domača slalomska tekma v sezoni, ki jo je gostil Tacen, je prinesla nekaj presenečenj. V kategoriji dvojcev sta slavila Dejan Kralj in Simeon Hočevar, ki sta s progo opravila brez večjih napak in dodatnih kazenskih sekund ter drugouvrščena Luko Slapšaka in Urbana Jarca prehitela za dobre pol sekunde. Izkušena slalomista, ki v novi sezoni trenirata pod vodstvom nekdanjega izvrstnega kanuista Boruta Javornika, sta precej napredovala v primerjavi z lansko sezono. »Najin cilj so olimpijske igre, za kar bo treba premagati Božiča in Taljata. Vsi trije (Dejan Kralj, Simon Hočevar in Borut Javornik, op. p.) smo dobro zastavili, tako da upam, da bova uspela popraviti še nekatere stvari in da bo nekoliko več vode, da bomo lažje veslali. Mislim, da sva v igri in da se bova lahko kosala z njima,« je glavni cilj sezone, pot na olimpijske igre, razkril Simeon Hočevar.

Za Kralja in Hočevarja bo v letu 2012 glavna kategorija kanu dvosed, tako da se je Kralj že odpovedal nastopom v kajaku, Simeon Hočevar pa o nastopih v kanuju enosedu še razmišlja: »Prvi cilj je gotovo dvojec. Za enosed bom videl, ali bo možnost nastopov ene kategorije dopoldne, druge pa popoldne. V nasprotnem primeru ne bom nastopal v enosedu, saj je fizično in tudi mentalno zelo naporno preklapljati. Na svetovnih pokalih in prvenstvih ter na olimpijskih igrah je razdeljeno na več dni oziroma na dopoldanski in popoldanski del, saj vmes potrebuješ vsaj dve uri premora. Če tega ne bo na izbirnih tekmah, potem zagotovo ne bom tekmoval v enojcu, drugače pa bom videl, kako bodo potekali zadnji trije tedni,« je še povedal Simeon Hočevar. Tretje mesto sta zasedla sicer najhitrejša na progi Luka Božič in Sašo Taljat, ki pa sta nabrala štiri kazenske sekunde in za zmagovalcema zaostala za 81 stotink sekunde.

Med kajakaši je slavil Italijan Andrea Romeo, ki je bil dobri dve sekundi in pol hitrejši od Martina Albrehta, tretje mesto pa je zasedel Jure Meglič, ki je bil le stotinko sekunde počasnejši od klubskega kolega. Jure Meglič se  počasi vrača v tekmovalni ritem, saj je v zimskem času zaradi operacije hrbtenice izgubil kar nekaj treninga. »Verjetno bom zmeraj čutil nekaj bolečin, ampak je vsekakor boljše kakor v zadnjih dveh sezonah, tako da sem zadovoljen. Zdaj lahko vsaj normalno vozim avto in kakšen dan spim dlje, saj ne čutim takšnih bolečin,« je zdravstveno stanje opisal Meglič in nadaljeval: »Kar se tiče treninga, še vseeno nekoliko niha. Začel sem veliko hitreje kot so sprva načrtovali. Na ZVD-ju so mi trenerji in fizioterapevti zelo pomagali, tako da je bila rehabilitacija kakšen mesec hitrejša kot sem pričakoval. Sredi januarja sem se prvič usedel v čoln in veslal naravnost, da smo videli, kako se bo obnašal hrbet, nato pa smo stopnjevali do sedaj. Včasih me še nekoliko ovira in “zategne” v bokih. Se pa nedvomno pozna, da sem izpustil nekaj mesecev veslanja na divji vodi. Trenutno v Tacnu in Solkanu ni divje vode, tako da mi manjkajo ti občutki. Včasih se mi zdi, kot da je november, čas, ko se vpeljuješ v novo sezono in pridejo napake, ki smo jih delali, ko smo začeli veslati.«

Nekdanji evropski podprvak in nosilec bronaste kolajne s SP v Tacnu je sicer izgubil nekaj treninga, a pred izbirnimi tekmami ni strahu: »Zmeraj sem optimističen. Bomo videli, kako se bo odvijalo z vodo in dežjem. Kakor kaže sedaj, bomo tekmovali po suhem, čeprav si ne morem predstavljati takšnih tekem. Kot prvič je to zelo dolgočasno, drugič pa je ob višji vodi veslanje popolnoma drugačno. Zdi se mi, da nihče od nas ni navajen tako nizkega vodostaja. Upam, da bo padal dež.« V zimskem času je mesec in pol treninga v čolnu izgubil tudi Simon Brus, ki se je na smučanju polomil in tako namesto treninga v Avstraliji februar preživel doma. Mladinski evropski prvak in svetovni podprvak je bil tokrat šesti. Tretji član ekipe, ki je na lanskem EP priveslala zlato kolajno, Peter Kauzer, se v teh dneh v Londonu pripravlja na olimpijske igre.

V konkurenci kajakašic je bila daleč najhitrejša Urša Kragelj. Njena reprezentančna kolegica Eva Terčelj je na drugem mestu zaostala za dobrih pet sekund, medtem ko je bila tretjeuvrščena Ajda Novak od zmagovalke počasnejša za kar dvanajst sekund.

V konkurenci kanuistov sta prvi dve mesti zasedla predstavnika tacenskega kluba. Anže Berčič je s prednostjo dobrih dveh sekund in pol zmagal pred Juretom Lenarčičem, ki je vodil po prvi vožnji. Tretje mesto je zasedel Luka Božič, ki se je tako kot Sašo Taljat ter Simeon Hočevar, Dejan Kralj in Urban Jarc, vsi nastopajo v dvojcih, preizkusil še v enojcu. Uvodno tekmo sezone sta zaradi bolečin oziroma bolezni izpustila Benjamin Savšek in Blaž Cof.

Tekmovali so tudi mladinci. Med kajakaši je bil najboljši Celjan Martin Srabotnik, drugi je bil Žan Jakše iz KKK Tacen, tretji pa še en Celjan Vid Karner. Najhitrejša mladinka med kajakašicami je bila Avstrijka Lisa Leitner, druga je bila Tonka Kadilnik iz KKK Nivo Celje, tretja pa Nina Bizjak iz KKK Soške elektrarne. Luka Žganjar (KKK Ljubljana), Žiga Taljat in Jakob Jeklin (oba KKK Soške elektrarne) so bili najhitrejši kanuisti, med dvojci pa sta nastopila le Primorca Jeklin in Testen.

Zaradi pomanjkanja vode so organizatorji morali odpovedati tekme, ki naj bi jih prihodnji vikend gostila Kolpa.

Podrobnejše rezultate otvoritvene tekme v Tacnu lahko najdete na: http://www.timing-mojstrana.com/