Slalomisti uspešni tudi drugi dan SP za mladince in mlajše člane v Krakovu.

0
523

Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Poljskem so se v kvalifikacijah pomerili kajakaši in kanuistke v obeh starostnih kategorijah. Za slovensko ekipo je še en uspešen dan, saj so v polfinale napredovali vsi kajakaši in tudi kanuistki v konkurenci do 23 let, vsi trije kajakaši med mladinci, brez vnovičnega nastopa pa je ostala le kanuistka v konkurenci mladink.

Kot prvi so se na progo podali kajakaši v konkurenci mlajših članov, kjer so slovenski predstavniki svojo nalogo dobro opravili že z uvodnim nastopom in se po prvi vožnji že uvrstili v polfinale. Lanskoletni evropski mladinski prvak, ki je lovoriko osvojil na prav tem prizorišču, Niko Testen je bil v kvalifikacijah 21., Simon Brus je zasedel 24. mesto, Žan Jakše pa 27. Najhitrejši čas je postavil prvi favorit, aktualni svetovni in evropski prvak, Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil Novozelandec Finn Butcher, tretji pa Italijan Zeno Ivaldi.

Kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog sta v prvi vožnji naredili preveč napak za neposredno uvrstitev v polfinale, tako da sta startali še v drugi kvalifikacijski vožnji. V drugo je Nina Bizjak zasedla tretje mesto, Alja Kozorog pa je bila četrta, kar je pomenilo napredovanje v naslednjo fazo prvenstva. Tudi med kanuistkami je najboljša vožnja uspela prvi favoritki Avstralki Jessici Fox, druga je bila Francozinja Cecile Tixier, tretja pa Britanka Jasmine Royle.

V mladinski konkurenci kajakašev je sprva kazalo, da bosta po prvi vožnji napredovala Tine Kancler in Jakob Jež, a so nato Kanclerja diskvalificirali, saj njegov rešilni jopič ob kontroli opreme ni zadovoljil predpisanih standardov. Tako je po prvi vožnji svoje opravil le Jež, ki je bil deseti, Kancler in David Rozman pa sta startala še v drugo. Kancler je nato težave z opremo odpravil, neprijetnosti ga niso zmedle, in v drugo vožnji je dosegel tretji čas ter se tako zanesljivo uvrstil v polfinale. Tudi tretji slovenski kajakaš David Rozman je bil v drugo uspešen in napredoval z devetim časom vožnje. Najboljši mladinec med kajakaši je bil Italijan Jakob Weger drugi je bil Francoz Malo Quemeneur, tretji pa Nemec Noah Hegge.

V svojem prvem nastopu na svetovnem mladinskem prvenstvu se je predstavila kanuistka Lea Novak, ki pa ji niti s prvo niti z drugo vožnjo ni uspelo postaviti rezultata, ki bi ji prinesel napredovanje. Mlada članica tacenskega kluba je v drugi vožnji zabeležila enajsti čas. Novakovo jutri čaka še nastop v kajaku. Najboljša je bila Čehinja Martina Satkova, ki je v letošnji sezoni navduševala v članski konkurenci tekem v spustu na divjih vodah, druga je bila njena rojakinja Tereza Fišerova, tretja pa predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla.  

V četrtek je na sporedu še zadnji kvalifikacijski dan. Za napredovanje v polfinale se bodo potegovale kajakašice in dvojci med mlajšimi člani in mladinci.

 

Uradna stran prvenstva z rezultati v živo in spletnim video prenosom:

http://www.canoeicf.com/event/2016-icf-junior-u23-canoe-slalom-world-championships

 

foto: Sebastian Krok