Slalomisti uspešno do polfinala svetovnega pokala v Pragi.

0
535

Na Češkem ta konec tedna poteka zadnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnjem letu. Na finalni tekmi, kjer bodo delili dvojne točke za skupni seštevek svetovnega pokala, so danes slalomisti na divjih vodah nastopili v kvalifikacijah. V dopoldanskem delu so vsi slovenski kanuisti in kajakašice napredovali v sobotni polfinale. PPopoldne so se na progo podale še kanuistke in kajakaši. V polfinale so napredovali Niko Testen, Martin Srabotnik, Peter Kauzer, Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

V prvem delu kvalifikacij so nastopili kanuisti, kjer vsi trije slovenski reprezentanti sodijo v svetovni vrh. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so se v sobotni polfinale uvrstili že s prvo kvalifikacijsko vožnjo, a tokrat niso bili povsem pri vrhu. Savšek je sicer veslal zelo hitro, a so ga nižje po rezultatski lestvici potisnile kazenske sekunde. V kvalifikacijah je bil namreč 13.

Po nastopu Savšek, ki je na tej progi dosegel številne uspehe, med drugim osvojil tudi kolajno na svetovnem prvenstvu, ni bil zadovoljen: “Odpeljati je treba brez kazenskih sekund. Jutri nadaljujemo in potrudil se bom, da odpeljem brez kazenskih sekund in se uvrstim v finale. Na tej progi imam že kar nekaj uspehov. Voda mi ustreza, je pa treba odpeljati vsako tekmo, vsako vožnjo od starta do cilja, se potruditi kar se da in se fokusirati. Konkurenca je močna.”

Savšek je imel na progi dva dotika, za zmagovalcem kvalifikacij Britancem Ryanom Westleyjem pa je zaostal za 4,29 sekund. Le mesto za Savškom je kvalifikacijski nastop sklenil Luka Božič in bil 14., Anže Berčič pa je zasedel 20. mesto. Na drugem mestu v kvalifikacijah je bil Švicar Thomas Koechlin, tretji pa Italijan Roberto Colazingari.

V konkurenci kajakašic je zelo dobro nastopila mladinka Eva Alina Hočevar, ki je bila 15. V preteklih dneh je imela nekaj težav s poškodbo, zato sploh ni opravljala treningov v kajaku, temveč le v kanuju. S prvim nastopom je napredovala tudi Eva Terčelj, ki je bila 19. Ajdi Novak je polfinale po prvi vožnji ušel za pičlih 16 stotink sekunde. Bila je 21. V drugem nastopu je bila deseta in se tako tudi ona uvrstila v sobotni polfinale.

Najhitrejši čas kvalifikacij med kajakašicami je postavila Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Italijanka Stefanie Horn.

Popoldne so sledile še kvalifikacijske vožnje kanuistk in kajakašev. Med kajakaši sta s prvo vožnjo do nedeljskega polfinala prišla Niko Testen in Martin Srabotnik, ki sta bila 14. oziroma 28.

“Sem kar zadovoljen. Vožnja je bila res lepa in tekoča. Iz sebe sem stiskal vso moč, tako da sem bil na koncu zelo utrujen, ampak zadovoljen z rezultatom. Voda se ne odziva dobro, tako da je treba stalno poganjati. Želja v polfinalu je zmeraj enaka: da pridem v finale,” je po uspešni vožnji povedal Niko Testen.

Presenetljivo je še v drugo na progo moral Peter Kauzer, ki je lani na tej progi postal evropski prvak. Hrastničan je bil v drugi vožnji šesti in se prebil v nedeljski del tekmovanja. V kajaku je v kvalifikacijah zmagal Slovak Jakub Grigar, pred Čehoma Vavrincem Hradilekom in Jirijem Prskavcem.

V kanuju so vse slovenske reprezentantke polfinale lovile v drugi vožnji. Eva Alina Hočevar je bila v drugo osma, Lea Novak pa deveta. Alja Kozorog je tudi v drugi vožnji naredila veliko napako in bila 19. ter tako žal ostala brez polfinala.

Po uspešnem nastopu v kajaku in napredovanju v kanuju je Eva Alina Hočevar povedala: “Današnji dan je bil zelo zanimiv. Prej bi pričakovala lažjo uvrstitev v polfinale v kanuju kot v kajaku, tudi zato, ker ta teden v kajaku sploh nisem veslala. Moj zadnji trening je bila pravzaprav tekma v Markkleebergu. Pred startom sem bila zelo živčna, ampak sem potem tako uživala, ko sem bila spet v kajaku, da se mi je vožnja zelo lepo iztekla. V kanuju pa sem se v zadnjem času uvrščala v finale, zato sem bila že nekoliko bolj izpostavljena, da utegnem priti visoko. Zato sem imela morda nekoliko napačen pristop. Želela sem preveč neposredno linijo, ki se mi ni najbolj izplačala, saj sem naredila napako. V drugo sem vedela, da je to zadnja priložnost, ki jo moram izkoristiti. Ko sem v srednjem delu naredila manjšo napako, sem hotela od tam dalje veslati samo še dobro, zato sem začela krajšati in se je vožnja začela podirati. Do cilja sem garala in nisem popustila, saj sem si tako želela napredovanja. Sedaj sem si oddahnila in sem zelo vesela uvrstitve v polfinale.”

Uvodni dan tekmovanja je s progo najbolje opravila Avstrijka Nadine Weratschnig, druga je bila Kimberley Woods, tretja pa Jessica Fox.

V soboto bosta v praški Troji na sporedu polfinale in finale kanuistov in kajakašic.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2019/results