Slalomisti uspešno začeli novo sezono svetovnih pokalov

0
314

V Augsburgu so kajakašice in kajakaši danes popoldne nastopili v kvalifikacijah prve tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Slovenski reprezentanti in reprezentantke so bili prvi dan uspešni, saj so se vsi uvrstili v petkov polfinale.

Prve so na reko Lech zaveslale kajakašice, kjer so slovenske barve zastopale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak. Uvodni dan se je najbolj izkazala najmlajša kajakašica v slovenski vrsti Eva Alina Hočevar, ki je v polfinale napredovala z 12. rezultatom prve kvalifikacijske vožnje. Na progi je sicer imela dotik, ki ji je prinesel dve kazenski sekundi, a to ni ogrozilo napredovanja po prvi vožnji. Ajda Novak je s progo opravila brez kazenskih sekund, v cilju pa je imela šest sekund zaostanka za vodilno kajakašico, kar jo je uvrstilo na 15. mesto po prvi vožnji. S prvim nastopom je do polfinala priveslala tudi Eva Terčelj. Nekdanja svetovna prvakinja je imela dva dotika in posledično štiri kazenske sekunde, tako da je napredovala z 19. časom kvalifikacij.

Najhitrejšo vožnjo prvega dne prve tekme za svetovni pokal v letošnjem letu je imela Ukrajinka Viktoriia Us, za njo pa sta se zvrstili nemški favoritinji za najvišja mesta Elena Lilik in Ricarda Funk.

V moški konkurenci je nekoliko presenetljivo po prvi kvalifikacijski vožnji napredoval le en Slovenec. To je uspelo Vidu Kudru Marušiču, ki je brez kazenskih sekund in s šestimi sekundami in pol zaostanka za najhitrejšim kajakašem tekme zasedel 23. mesto. Najizkušenejši kajakaš v slovenski izbrani vrsti Peter Kauzer je imel štiri kazenske sekunde in devet sekund zaostanka za zmagovalcem kvalifikacij Britancem Josephom Clarkom, tako da je bil 33. in za sekundo zaostal za neposredno uvrstitvijo v polfinale. Ta se je v prvi kvalifikacijski vožnji izmuznil tudi debitantu na svetovnem pokalu 15-letnemu Žigi Linu Hočevarju, ki je bil 37.

Tako Kauzer kot Hočevar sta v drugo z vožnjo opravila suvereno in se zanesljivo uvrstila v petkov polfinale. Kauzer je bil v drugo prvi, Žiga Lin Hočevar pa peti. Hočevar je sicer veslal najhitreje od vseh kajakašev v drugi vožnji, a imel štiri kazenske sekunde, zaradi katerih je bil nato peti.

Kot omenjeno je v kvalifikacijah zmagal Britanec Clarke, na drugo mesto je priveslal Čeh Jiri Prskavec, tretji pa je bil Avstrijec Felix Oschamutz.

V petek se tekmovalni dan začne ob 8.15, ko kvalifikacije čakajo kanuistke in kanuiste. Ob 14. uri bodo v polfinalu najprej veslale kajakašice, nato še kajakaši, finalne vožnje pa se začnejo ob 16.45.

Rezultati in povezava do spletnega prenosa na Recastu: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/augsburg-2023