Slalomisti v Augsburgu na še zadnjem letošnjem svetovnem pokalu.

0
596

Slalomisti na divjih vodah so že v nemškem Augsburgu, kjer se pripravljajo na zadnjo letošnjo tekmo za svetovni pokal. Ta bo potekala v kanalu, kjer so leta 1972 organizirali olimpijski slalom. Na tekmi bo nastopilo tudi trinajst slovenskih čolnov. Kvalifikacije bodo na sporedu v petek, v soboto in nedeljo pa sledijo odločilne vožnje in boji za najvišja mesta.

Slalomska sezona se počasi približuje koncu, saj slalomiste na divjih vodah čakata le še dve veliki tekmi. Že ta konec tedna finalna tekma za svetovni pokal v Nemčiji, v drugi polovici septembra pa še svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike. V Augsburgu bo nastopilo trinajst slovenskih čolnov. V konkurenci kanuističnih dvojcev bosta veslala Luka Božič in Sašo Taljat, med kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, med kajakašicami Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, med kanuistkami Alja Kozorog in Nina Bizjak, med kajakaši pa Martin Albreht, Janoš Peterlin, Simon Brus in debitant na tekmah svetovnega pokala Vid Kuder Marušič. Sin nekdanjega izvrstnega kajakaša Fedje Marušiča in nečak prav tako nekdanjega kajakaša in zdajšnjega trenerja Aleša Kudra je v letošnji sezoni že razveselil z naslovom svetovnega mladinskega podprvaka, a nato doživel razočaranje na evropskem mladinskem prvenstvu, kjer je ostal praznih rok. Priložnost za novo dokazovanje bo dobil že v petek, ko slalomiste čaka prvi tekmovalni dan.

V petek ob 9. uri se bodo namreč začele kvalifikacije kanuistov, kajakašev in kanuistk, popoldne pa še kvalifikacije kajakašic in dvojcev. V soboto bodo tako kot v dosedanjem delu sezone sledile polfinalne in finalne vožnje kanuistov, kajakašev in kanuistk, popoldne pa še ekipne tekme, ki jih na prejšnji tekmi v Španiji ni bilo. V nedeljo se bo sezona svetovnih pokalov zaključila z odločilnimi vožnjami kajakašic in dvojcev ter ekipnima tekmama.

Nastop v Nemčiji bo pomemben tudi za skupno razvrstitev v svetovnem pokalu, saj je kar nekaj slovenskih reprezentantov na tej lestvici uvrščenih visoko. Možnosti za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ima še vedno kanuist Benjamin Savšek, ki je trenutno drugi, za prvouvrščenim Slovakom Michalom Martikanom pa zaostaja za 13 točk. Na tretjem mestu je še en Slovak Matej Benuš, ki za slovenskim tekmovalcem zaostaja za 12 točk. Anže Berčič je s 136 točkami trenutno šesti, Luka Božič pa s tekmo manj 16. Na visokem drugem mestu sta tudi Sašo Taljat in Luka Božič med dvojci. Primorca za vodilnima Slovakoma Petrom in Ladislavom Škantarjem zaostajata za 65 točk, kar je praktično neulovljiva prednost, vendar pa je treba izpostaviti, da Božič in Taljat na prejšnji tekmi nista startala, a vseeno ohranila drugo mesto. Pred tretjeuvrščenima Nemcema Antonom in Benzienom imata 17 točk prednosti. Med najboljšo deseterico, na petem mestu, se nahaja tudi kajakašica Urša Kragelj, najvišje uvrščeni kajakaš pa je Martin Albreht, ki je 12.

Prenos sobotnih in nedeljskih final si boste lahko ogledali tudi v televizijskem prenosu.

Rezultati v živo: http://www.canoeliveresults.com/event/2014/augsburg-eiskanal-icf-world-cup.php

Uradna stran: http://augsburg.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/en/welcome-augsburg-2013