Za slovo od Moskve še tretje mesto Jošta Zakrajška v finalu C na 500 metrov.

0
612

Zadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Rusiji je kajakaš Jošt Zakrajšek nastopil še na 500-metrski razdalji. Veslal je v finalu C, kjer je zasedel tretje mesto, v skupni razvrstitvi na tej razdalji pa je prvenstvo končal na 21. mestu.

Slovenski kajakaš Jošt Zakrajšek je nastope na svetovnem prvenstvu v Moskvi sklenil s startom v finalu C na 500 metrov. V to finale se je uvrstil po tem, ko je v petkovem polfinalnem nastopu sprevidel, da se ne bo mogel boriti za najvišja mesta in v drugi polovici proge popustil ter tako hranil moči za sobotna nastopa v finalu B na 1000 metrov in tekmi na 5000 metrov. V zadnjem nastopu v moskovskem kajakaškem centru je Zakrajšek zaostal za Ukrajincem Vitalijem Curkanom in Latvijcem Martinsom Veispalsom ter si s tretjim mestom v finalu C priveslal skupno 21. mesto na 500-metrski razdalji. Zakrajšek je v finalu C postavil boljši čas kot devetouvrščeni tekmovalec finala A Avstralec Kenny Wallace. V finalu A si je naslov prvaka priveslal Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Madžar Bence Dombvari, tretji pa Španec Marcus Cooper Walz.

»To svetovno prvenstvo ni bilo ravno po mojih pričakovanjih. Delno pa sem vseeno zadovoljen. S polfinalnim nastopom na 1000 metrov sem navsezadnje lahko zadovoljen. Imel sem zelo težko skupino, iz katere sta v A finale vodili prvi dve mesti. Ti dve mesti sta si na koncu priveslala tekmovalca, ki sta v A finalu zasedla prvo in četrto mesto,« je oceno nastopov podal Zakrajšek in nadaljeval: »Od evropskega prvenstva sem treniral v Bohinju in v tem zelo kratkem času še napredoval. Žal ne dovolj za kakšno vidnejšo uvrstitev. Sem pa uspel realizirati čase s treningov. Doseženi časi niso bili slabi, vendar je konkurenca letos tako strnjena in velika, da te vsaka sekunda potisne po lestvici močno navzdol.
V letošnjem letu sem veliko testiral in eksperimentiral s treningi. Tako moj program treninga ni imel rdeče niti skozi celotno sezono. To testiranje je bilo zame zelo uspešno, žal pa ni dobro vplivalo na mojo sezono, ki je navsezadnje tisto, kar šteje.«

Kljub nekoliko skromnejši sezoni pa je Jošt Zakrajšek vseeno uspel najti nekaj pozitivnega: »Vse pa le ni tako črno. Navsezadnje sem v tej sezoni osvojil zgodovinsko zlato medaljo v mirnih vodah, v kratkem maratonu – prvo zlato za Slovenijo. To je uspeh. Ampak moji cilji za prihodnost se navezujejo na 1000-metrsko razdaljo v prihodnji sezoni in sezoni 2016. Sezona, kakršna je bila letos, je daleč od tega, kar sem sposoben in česar si želim. Pot izkušenj v letošnjem letu je bila zelo trnova in je pustila svoj davek na rezultatih, ki so bili žal slabši kot v preteklih dveh letih. Mi pa ta rezultatsko slabša sezona ni vzela motivacije in ciljev za naprej. Ravno nasprotno. Odprla mi je nova obzorja. In verjamem, da bom zaradi te sezone v prihodnjih sezonah veliko hitrejši kot kadarkoli prej. Testiranj in eksperimentov imam dovolj. Nabral sem vse potrebne informacije, ki jih potrebujem za dopolnitev mojega lanskoletnega programa, ki me je pripeljal že zelo visoko. Ne pa še čisto na vrh.«

Sprinterska sezona še ni povsem končana, saj prihodnji konec tedna sledi še državno prvenstvo na Ptuju.