Slalomisti v Pragi odprli sezono svetovnih pokalov

0
516

S kvalifikacijami se je v Pragi začela letošnja serija tekem za svetovni pokal. Uvodni dan tekmovanja so slovenski reprezentanti in reprezentantke večinoma uspešno preskočili prvo oviro. Najboljši rezultat dneva je postavil Benjamin Savšek, ki je bil med kanuisti drugi.

Proga na Vltavi je ena izmed tistih, ki kanuistu Benjaminu Savšku najbolj ležijo, kar je dokazal na preteklih svetovnih in evropskih prvenstvih, pa tudi tekmah svetovnega pokala, ko je tu stal na zmagovalnem odru. V Pragi je bil v tokratnih kvalifikacijah od njega hitrejši le Nemec Sideris Tasiadis. Najhitrejša tekmovalca kanuističnih kvalifikacij je delilo vsega enajst stotink sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil aktualni olimpijski in evropski prvak Francoz Denis Gargaud Chanut.

Po uspešnem nastopu je Benjamin Savšek povedal: “Vožnja je bila lepa. Vesel sem, da sem prikazal lepo in tekočo vožnjo. Sedaj se bom posvetil nedeljskemu polfinalu in upam, da napredujem v finale. Lepo je začeti sezono s takšnimi vožnjami. Na vsaki tekmi želim doseči dobre rezultate. To je potrditev, da si na dobri poti.”

Manj uspešna sta bila preostala slovenska kanuista. Presenetljivo je izpadel Luka Božič, ki je bil v prvi vožnji 24., v drugi pa 14. V uvodni fazi tekmovanja pa je na svoji prvi tekmi za svetovni pokal obstal tudi Nejc Polenčič, ki je bil v prvo 37., v drugo pa 17.

V ženskem kanuju sta obe naši predstavnici Alja Kozorog in Lea Novak najprej ostali izven napredovanja v polfinale, a se je Alji Kozorog v drugo z desetim časom uspelo prebiti v nedeljski del tekmovanja. Tam pa žal ne bo veslala Lea Novak, ki je v drugi vožnji naredila preveč napak za uvrstitev, višjo od 15. mesta. V kvalifikacijah je zmagala Britanka Mallory Franklin, pred Avstralko Jessico Fox in Nemko Andreo Herzog. 

V dopoldanskem delu sporeda smo spremljali nastope kajakašic in kajakašev. Po prvem kvalifikacijskem nastopu si je med kajakašicami napredovanje v polfinale zagotovila le Eva Terčelj, ki je imela 18. čas. “Za kvalifikacije je bilo dovolj. V vožnji nisem našla občutkov, kakršne iščem. Malenkost sem utrujena, kar mi otežuje iskanje. Čim boljše se bom poskušala pripraviti na jutrišnjo tekmo in odpraviti napake, ki so se mi dogajale danes,” je povedala Eva Terčelj.

V drugo sta bili uspešni tudi Urša Kragelj in Ajda Novak. Kragljeva je v prvem nastopu zasedla 25. mesto, v drugem pa je bila šesta, medtem ko je Ajda Novak po 26. mestu v prvi vožnji, v drugi kot deseta za las ujela napredovanje.

Zmagala je Avstralka Jessica Fox, pred Britanko Mallory Franklin in Nemko Ricardo Funk.

V moškem kajaku je brez težav napredoval Peter Kauzer, in sicer s sedmim časom prve vožnje. “Imel sem kontrolirano vožnjo. Današnja tekma je bila kar zgodaj, nisem navajen tako zgodnjih startov. Nisem se spravljal v kočljive situacije, rajši sem veslal po sredini vrat. V nekaterih protitočnih sem šel na glavo, kakor bo treba tekmovati jutri. Škoda tistega dotika na 22. vratih, takrat sem bil z mislimi že pri cilju,” je povedal Hrastničan.

Po prvem nastopu pa je do polfinala prišel tudi Martin Srabotnik, ki je bil 22. Žan Jakše je po 48. rezultatu prve vožnje na progo šel še v drugo, kjer pa je bil šesti in se tudi on uvrstil v nedeljski del tekme.

Najhitreši kajakaš kvalifikacij je bil Italijan Giovanni De Gennaro, drugi je bil Brazilec Mathieu Desnos, tretji pa Britanec Joseph Clarke.

V soboto bodo na vrsti polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev.

Spletni prenos je na voljo na: https://www.youtube.com/planetcanoe

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2021/results

V soboto bo posnetek iz Prage na sporedu TV SLO 2 ob 18:30, v nedeljo pa ob 20:00.