Peter Kauzer deveti na svetovnem pokalu v Pragi

0
563

Prvi dan finalnih odločitev na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi smo imeli v igri za kolajno le Petra Kauzerja, ki pa je nato zasedel končno deveto mesto. Preostala peterica je z nastopi zaključila v polfinalu.

Mesec dni po kolajni na evropskem prvenstvu v Ivrei je Peter Kauzer veslal v novem finalu velikega mednarodnega tekmovanja. V zadnjo fazo tekmovanja se je uvrstil z izjemno hitro vožnjo, saj je imel enega najhitrejših časov polfinala in je napredoval kljub štirim kazenskim sekundam.

V finalu je Kauzer nato znova naredil dva dotika, kar je v tako močni konkurenci preveč za naskok na vrh. Na koncu je zasedel deveto mesto.

Po nastopu je povedal: “Na začetku je bilo še kar dobro. Potem pa sem imel na osmih vratih že nekaj težav, a sem jih rešil, v naslednjih kombinacijah pa sem najprej udaril, nato pa bil pozen, nato me je v 13. protitočna še odneslo. Potem mi je vse skupaj malo ‘padlo dol’, saj sem vedel, da s takšno vožnjo tu ne moreš doseči uspeha.”

Podobno kot Kauzer sta tudi Martin Srabotnik in Žan Jakše zbrala po dva dotika vrat, a nista bila tako hitra kot Hrastničan, zato sta obstala v polfinalu. Martin Srabotnik bo Prago zapustil z 29. rezultatom, Žan Jakše pa z 32.

Med kajakaši je zmagal domačin Jiri Prskavec, ki je bil v Pragi na najvišji stopnički že tretjič zapored. Lani je namreč na Vltavi postal evropski prvak, leto pred tem pa je zmagal na tekmi svetovnega pokala. Drugi je bil Italijan Giovanni de Gennaro, tretji pa Francoz Mathieu Biazizzo.

V ženskem kajaku sta bili blizu finala Eva Terčelj in Urša Kragelj, in sicer na enajstem oziroma dvanajstem mestu. Od zadnje faze tekmovanja ju je ločilo dobre pol sekunde, za obe pa so bile usodne kazenske sekunde. Dobitnica kolajne na letošnjem evropskem prvenstvu Eva Terčelj je namreč prejela kar šest kazenskih sekund, Urša Kragelj pa je imela štiri. Tretja slovenska polfinalistka Ajda Novak je bila z dvema kazenskima sekundama 18.

“Nisem bila počasna, a bilo je absolutno preveč dotikov. V čolnu sem imela boljše občutke, a nenatančnost me je stala finala. To so izkušnje in iz te tekme bom poskušala čim več dobiti. Naslednja že prihaja čez en teden,” je povedala Eva Terčelj.

Obe Slovenki je med seboj ločilo vsega deset stotink sekunde. “Tako pač je, par stotink so zaostale tudi tekmovalke za mano, tako da danes vzamem dvanajsto mesto. Gradila bom naprej, saj mislim, da sem se sposobna rešiti teh dotikov, ki me stanejo višjih uvrstitev. Zagotovo vožnja ni bila popolna, saj če bi bila optimalna, bi se morda naprej lahko prebila tudi z dotiki. Računam, da bom popravni izpit opravila naslednji teden v Leipzigu oziroma Markkleebergu,” pa je povedala Urša Kragelj.

Za dvojno poljsko zmago sta poskrbeli Klaudia Zwolinska in Natalia Pacierpnik, za kateri so bile to sploh prve stopničke na tekmah svetovnega pokala v karieri, tretja pa je bila Avstralka Jessica Fox.

V nedeljo bomo imeli v boju za finale le dva predstavnika. Alja Kozorog bo nastopila v polfinalu kanuistk, Benjamin Savšek pa v polfinalu kanuistov. “Proga je zahtevna, zato bo potrebno biti natančen. Potrudil se bom, da odpeljem brez dotikov oziroma napak. Upam, da se bom uvrstil v finale,” je pred nedeljskim nastopom povedal Savšek.

Spletni prenos: https://youtube.com/planetcanoe

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2021/results