Slalomisti z nestrpnostjo čakajo evropsko prvenstvo na Dunaju.

0
575

Letošnje člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo gostila nova proga na Dunaju, ki so jo nekateri tekmovalci na kratkem treningu že spoznali, drugi pa se bodo z njo srečali prvič. Na prvenstvo, ki se bo začelo 29. maja, bo odpotovalo dvanajst slovenskih čolnov.

Tisti, ki so progo, zgrajeno na otoku sredi Donave, že preizkusili, v en glas zatrjujejo, da je tehnično zahtevna in precej ozka. Progo so odprli jeseni, nekateri slovenski slalomisti pa so jo preizkusili v sklopu spomladanskih priprav. »Dobro je, da je proga kratka in je hitro konec, kljub temu pa je precej zahtevna,« jo je na kratko orisal kanuist Anže Berčič. Na evropskem prvenstvu bo nastopilo 231 tekmovalcev iz 27 držav, med njimi tudi dvanajst slovenskih čolnov. V konkurenci kajakašic bodo tekmovale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, med kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus, med kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, med dvojci pa posadki Luka Božič – Sašo Taljat in Peter Žnidaršič – Luka Žganjar. Prvi nastop v konkurenci kanuistk na članskih evropskih prvenstvih čaka Aljo Kozorog, ki je v članski kanuistični konkurenci debitirala na lanskoletni tekmi svetovnega pokala v Tacnu.

Lansko leto so na evropskem prvenstvu v Krakovu za edino kolajno poskrbeli kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, ki so bili v ekipni preizkušnji tretji. »Pokazali smo, da smo zelo močna ekipa in da spadamo v sam vrh. Upam, da nam bo tudi letos uspelo prikazati takšne vožnje, kot smo jih lani – vožnje brez napak in dotikov,« je pred prvenstvom povedal najizkušenejši kanuist Benjamin Savšek, ki se lahko pohvali tudi s posamičnim bronom z evropskega prvenstva v Augsburgu.

Slovenski reprezentanti so doslej na evropskih prvenstvih (organizirajo jih od leta 1996) osvojili šest zlatih, pet srebrnih in sedem bronastih kolajn. Pri osmih kolajnah je bil soudeležen tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je bil evropski prvak leta 2010, v letih 2005 in 2007 je bil evropski podprvak, k temu pa je treba prišteti še tri ekipne zlate in bronasto kolajno. Zadnjo posamično kolajno na prvenstvu stare celine je osvojil leta 2010, ekipno pa leto kasneje. »Bil bi že čas, da se kaj spremeni. Letos se počutim drugače kot v lanski sezoni. Tista je bila prehodna, ta in naslednja pa bosta zelo pomembni. Spet uživam v čolnu,« se novih izzivov veseli Kauzer.

Nestrpno prvi pravi test v letošnji sezoni pričakujeta tudi Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu. Zaradi kvalifikacij v kanuju enosedu, kjer se je Luka Božič prav tako uvrstil v reprezentanco, treningi v dvosedu nekaj časa niso bili prioriteta. »Dvojec je bil malo na stranskem tiru, vendar sva na zadnji tekmi že prikazala dobre vožnje. Sicer še sva še naredila nekaj manjših napak, a delava na tem, da bi jih do prihodnjega tedna odpravila. Napovedovati pa ne moreva ničesar, ker bo to prva prava tekma v sezoni in doslej še nisva imela pravega stika s konkurenco,« je povedal Taljat.

Veliko zaupanja v svoje tekmovalce oziroma tekmovalke polaga Miha Terdič: »Vsi smo se trudili enako zavzeto kot v prejšnjih sezonah, morda celo bolj. Če bomo tako delali tudi naprej in imeli s tem zadovoljstvo, bodo dobri rezultati prišli samo po sebi.«

Direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc bo na Dunaju v vlogi tehničnega delegata evropske kajakaške zveze in bo skrbel za čim bolj nemoten potek evropskega prvenstva: »Kljub temu, da Avstrijci nimajo izkušenj z organizacijo velikih slalomskih tekmovanj, pričakujem, da bo prvenstvo dobro izpeljano. Ekipa sodnikov bo mednarodna, saj Avstrijci praktično nimajo svojih sodnikov. Skoraj cela organizacijska ekipa, vezana na izvedbo tekmovanja, bo prišla iz drugih držav, večinoma tistih, ki imajo več tradicije z organizacijo slalomskih tekmovanj.«

Evropsko prvenstvo, na prizorišče katerega bodo Slovenci odpotovali v soboto, se bo začelo prihodnji četrtek s slovesnih odprtjem, v petek, soboto in nedeljo pa bodo na sporedu tekmovanja. Program tekmovanj bo enak kot na tekmah svetovnega pokala. V petek dopoldne kvalifikacije čakajo kanuistke, kanuiste in kajakaše, popoldne jim bodo sledile še kajakašice in dvojci. V soboto so na programu polfinalne, finalne in ekipne vožnje kanuistk, kanuistov in kajakašev, v nedeljo pa še enak program za kajakašice in dvojce. Posebnost evropskega prvenstva je tudi drugačen sistem napredovanja iz kvalifikacij v polfinale in nato finale, kot smo ga vajeni s tekem svetovnega pokala in svetovnih prvenstev. Iz kvalifikacij v polfinale napreduje 30 kajakašev, 20 kajakašic, 20 kanuistov, 20 dvojcev in 15 kanuistk. Iz polfinala v finale napreduje 15 kajakašev, 10 kajakašic, 10 kanuistov, 10 dvojcev in 8 kanuistk.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.kanuverband.at/index.php?page=em-2014-2   

 

Slovenska ekipa na Dunaju:

Kajak moški: Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Simon Brus

Kajak ženske: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak

Kanu moški: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič

Kanu ženske: Alja Kozorog

Kanu dvosed: Luka Božič – Sašo Taljat, Peter Žnidaršič – Luka Žganjar