Zakrajšek v finalu B na 1000 metrov, Ostermanova v finalu C na 500 metrov.

0
603

Sprinterji na mirnih vodah ta konec tedna s preizkušnjo v madžarskem Szegedu končujejo letošnjo serijo tekem svetovnega pokala. Na prizorišču, ki je leta 2011 gostilo člansko svetovno prvenstvo, so nastopili štirje slovenski predstavniki – kajakašica Anja Osterman, kajakaš Jošt Zakrajšek ter Alan Apollonio in Simon Blaževič v kajakaškem dvojcu. Zakrajšek se je uvrstil v finale B na 1000-metrski razdalji, Ostermanova pa bo veslala v finalu C na 500 metrov.

Kajakaš Jošt Zakrajšek je na tretji tekmi svetovnega pokala priveslal še do tretjega nastopa v finalu B na 1000 metrov. Bil je tretji v svoji kvalifikacijski skupini, kjer je zaostal le za Dancem Renejem Holtenom Poulsenom in Kanadčanom Adamom Van Koeverdenom ter se tako zanesljivo uvrstil v polfinale. Tu je veslal hitreje kot v kvalifikacijah, a zasedel četrto mesto v svoji skupini in tako znova prišel do nastopa v finalu B. Pred Zakrajškom so se zvrstili Srb Dejan Pajić, Avstralec Ken Wallace in Francoz Cyrille Carre. »Danes sem tako v kvalifikacijah kot v polfinalu že precej zmanjšal zaostanek za najhitrejšimi, vendar še ne dovolj, da bi si priveslal A finale oziroma se tam boril za vidnejšo uvrstitev. Moj cilj bo, da ponovno tekmujem tako, da bom v cilju lahko rekel, da je bilo to najboljše, kar sem lahko odveslal, videl pa bom, kam me bo to pripeljalo. Finale B bo znova zelo zanimiv in močan. V njem bo prvo ime večkratni dobitnik olimpijskih kolajn in svetovni prvak Adam Van Koeverden, močan pa je tudi Cyrille Carre,« je sporočil Zakrajšek. Finale B na 1000 metrov bo na sporedu v soboto ob 9.40.

Kajakašica Anja Osterman je prvi dan tekmovanja v Szegedu nastopila tako na 500- kot 1000-metrski razdalji. Uspešnejša je bila na krajši razdalji, kjer se je s sedmim časom polfinalne skupine uvrstila v sobotni finale C na 500 metrov. Iz kvalifikacij na 1000 metrov se je prav tako prebila v polfinale na tej razdalji, kjer pa je v svoji skupini tekmovanje končala na osmem mestu. Najhitrejša tekmovalka v skupini je bila Madžarka Erika Medveczky, druga je bila Kitajka Yu Zhou, tretja pa Švedinja Sofia Paldanius. Ženski finale C na 500 metrov bo na sporedu v soboto ob 9.05.

Na tekmi svetovnega pokala sta nastopila tudi Primorca Alan Apollonio in Simon Blaževič v kajakaškem dvojcu, ki sta z dvema nastopoma v finalu A navdušila na prvi tekmi svetovnega pokala v Milanu. Tokrat jima ni šlo vse po načrtu. V kvalifikacijski skupini na 1000 metrov sta zasedla sedmo mesto in napredovala v polfinale, kjer pa sta veslala nekoliko počasneje in znova ciljno linijo prečkala kot sedma v svoji skupini. Mesto slabše sta se odrezala v kvalifikacijski skupini na 500 metrov, kjer sta bila osma. V polfinalni skupini na 500 metrov sta nato znova zasedla osmo mesto in zaključila z nastopi v Szegedu.

Sprinterje v letošnji sezoni čakata še evropsko člansko prvenstvo v Brandenburgu in svetovno člansko prvenstvo v Moskvi. Mladinci in mlajši člani pa bodo tekmovali na EP v Franciji in SP v Szegedu.

Rezultati: http://results.digicorp.hu/competition/16777302/races