Slalomska elita znova v Ljubljani

0
624

Leto je naokoli in tacenske brzice znova gostijo elito svetovnega slaloma na divjih vodah na tekmi ICF svetovnega pokala, ki bo potekala med 15. in 18. junijem v Kajakaškem centru Tacen.

Ljubljana je tretja postojanka v letošnji seriji, tekmovalke in tekmovalci so že nastopili v Augsburgu, ta konec tedna pa bodo tekmovali v Pragi. V Sloveniji bodo nastopili predstavniki 32 držav iz Evrope, Severne in Južne Amerike, Oceanije, Azije in Afrike.

Tekma služi kot generalka pred evropskimi igrami, ki jih bo ob koncu meseca gostil Krakov in bodo tudi evropske olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024.

Slovenske tekmovalke in tekmovalci na domači progi tradicionalno dosegajo vrhunske uspehe in beležijo mesta povsem pri vrhu. Od leta 1989, ko je Ljubljana prvič gostila tekmo za svetovni pokal, so naši predstavniki osvojili 37 kolajn, od tega 14 zlatih, 15 srebrnih in osem bronastih.

V lanski sezoni, ko je svetovni pokal v Ljubljani prav tako potekal junija, sta do srebrnih kolajn priveslala kajakaš Martin Srabotnik in kanuist Luka Božič, olimpijski prvak Benjamin Savšek pa je prejel bronasto kolajno.

Letošnja ekipa na Savi je nekoliko pomlajena, predvsem med kajakaši. Petru Kauzerju, našemu najuspešnejšemu slalomistu na svetovnih pokalih na Savi s šestimi osvojenimi kolajnami, bosta družbo namreč delala mlada Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar, ki sta se v mladinski konkurenci že dokazala. 15-letni Žiga Lin Hočevar je lani osvojil dve posamični srebrni kolajni na mladinskem evropskem prvenstvu tako v kajaku kot kanuju, Celjan Lan Tominc, ki je sicer tudi član reprezentance mlajših članov do 23 let, pa je mladinski olimpijski prvak iz Buenos Airesa. V konkurenci kanuistov bo ob Benjaminu Savšku in Luki Božiču, ki krojita svetovni vrh, veslal še mladi Primorec Nejc Polenčič.

Na drugi strani je ženski del ekipe nespremenjen, saj bodo v kajaku tekmovale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, v kanuju pa Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak.

V kajakaškem krosu, ki bo prihodnje leto v Parizu prvič tudi del olimpijskega programa, bodo tekmovali Tine Kancler, Vid Kuder Marušič, Peter Kauzer, Žiga Lin Hočevar, Eva Terčelj, Ajda Novak, Eva Alina Hočevar in Naja Pinterič.

Slovenci bodo napadali najvišja mesta, a naloga bo vse prej kot enostavna. V Ljubljano namreč prihajajo najboljša kajakašica in kanuistka vseh časov Jessica Fox iz Avstralije, olimpijska prvakinja Ricarda Funk, olimpijska prvaka med kajakaši Jiri Prskavec in Joseph Clarke, legendarni Slovak Michal Martikan, ki ima v zbirki dve zlati, dve srebrni in bronasto olimpijsko kolajno, dobitniki srebrnih in bronastih olimpijskih kolajn Matej Benuš, Hannes Aigner, Luuka Jones, pa aktualni in nekdanji svetovni prvaki Vit Prindiš, Elena Lilik, Andrea Herzog, Corinna Kuhnle in številni drugi.

Tekmovanje se bo pričelo v četrtek, 15. junija, s kvalifikacijami kanuistk in kanuistov. V petek dopoldne kvalifikacije čakajo kajakašice in kajakaše, prve kolajne pa bodo podelili popoldne, ko kanuistke in kanuiste najprej čakajo polfinalne vožnje, nato pa še finalne. V soboto sledita polfinale in finale kajakašic in kajakašev, v nedeljo pa še preizkušnje v kajakaškem krosu.

Za imetnike vstopnic, ki jih lahko kupite na Eventimu in Petrolu, je prevoz do prizorišča z LPP brezplačen, na dan tekmovanj pa bo vstopnice mogoče kupiti tudi pri vhodu na prizorišče. V četrtek je vstop prost.

Že pred začetkom svetovnega pokala, v torek, 13. junija 2023, pa se bodo slalomisti predstavili v centru Ljubljane, na promocijskem paralelnem slalomu pri Čevljarskem mostu, ki se bo začel ob 18.45.

Več: www.slalomtacen.com

PROGRAM TEKMOVANJA

Četrtek, 15. junij 202314:00 Kvalifikacije – ženski in moški kanu – 1. vožnja
16:00 Kvalifikacije – ženski in moški kanu – 2. vožnja  
Petek, 16. junij 202308:15 Kvalifikacije – ženski in moški kajak – 1. vožnja
10:35 Kvalifikacije – ženski in moški kajak – 2. vožnja
13:45 Polfinale ženski in moški kanu
16:45 Finale ženski in moški kanu
18:05 Podelitev kolajn  
Sobota, 17. junij 202309:30 Polfinale ženski in moški kajak
11:30 Finale ženski in moški kajak
12:50 Podelitev kolajn  
Nedelja, 18. junij 202309:00 Kajakaški kros – kvalifikacijske vožnje na čas
11:15 Kajakaški kros – kvalifikacije
12:15 Kajakaški kros – četrtfinale, polfinale, finale
13:35 Podelitev kolajn
Glasba: RecycleMan

*Program je okviren, zato si organizator pridržuje pravico do sprememb.